ZF Deschiderea de astăzi

Prin bugetul pe 2025, guvernul vrea să ia aproape integral profiturile companiilor de stat. Gabriel Aldea, Investimental: Aceşti emitenţi, pe agenda investitorilor. Politica de investiţii, compensată prin credite

12.02.2025, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦  „În urmă cu cinci-şapte ani, companiile de stat aveau foarte mult cash în portofoliu şi nu îl foloseau“ ♦ Randamentele potenţiale ale dividendelor sunt comparate de unii investitori cu dobânzile obligaţiunilor guvernamentale.

Emitenţii listaţi la Bursa de Valori Bucureşti unde statul deţine participaţii majoritare – precum Nuclearelectrica, Romgaz, Transelectrica – îşi pot găsi loc anul acesta pe radarul investitorilor datorită politicilor de remunerare a acestora, în vreme ce statul plănuieşte să ceară 90% din profitul companiilor naţionale până în 2028, spune Gabriel Aldea, head of brokerage, Investimental.

„Din ce am văzut zilele aces­tea, companiile de stat sunt fa­vorizate să aibă grade mai mari de distribuţie a dividendelor în 2025, deci să compenseze cumva creşterea de dobânzi (la titlurile de stat – n. red.). Oricum, distri­bu­ţiile sunt destul de mari, deci nu cred că vor fi nişte surprize foarte mari“, susţine reprezen­tan­tul casei de brokeraj, în emi­siu­nea ZF Deschiderea de Astăzi.

Într-un document publicat la finele lui ianuarie de Ministerul Finanţelor – Raportul privind situaţia macroeconomică pe anul 2025 şi proiecţia pe anii 2026-2028 –, statul român a anunţat că vrea să obţină în continuare 90% din profitul companiilor pe care le controlează sub formă de dividende. Ce însemnă asta?

„Ne arată că sunt mai puţini bani pentru investiţii. Se compensează cu credite, adică împrumuturi pentru investiţii, ceea ce nu cred că e rău. în urmă cu cinci-şapte ani, companiile de stat aveau foarte mult cash în portofoliu şi nu îl foloseau. în momentul de faţă, distribuie mai mult cash sub formă de dividende şi necesarul de investiţii e compensat din credite”, răspunde Gabriel Aldea.

O altă metodă prin care Executivul vrea să atragă bani este programul de emisiuni de titluri de stat Fidelis, care are loc în fiecare lună începând cu anul acesta. Prima ediţie din 2025 – aflată în plină desfăşurare zilele acestea– are dobânzi care ajung până la 7,95% în lei şi 6,25% în euro.

„Investitorii compară randamentele potenţiale, deci ar putea compara dobânzile noilor emisiuni de titluri de stat cu randamentul dividendelor. Cert este că, statul având nevoie de finanţare semnificativă, probabil va atrage capital şi din dividende.”

 

 


BVB Research Hub, https://bvbresearch.ro/ este platforma creată și susținută de Bursa de Valori București (BVB) unde investitorii pot accesa rapoarte de analiză fundamentală despre companiile listate la BVB, materiale informative și educaționale despre piețele de capital și date ESG.

Aceste rapoarte ajută la o înțelegere mai amănunțită a aspectelor cheie care influențează evoluția companiilor listate la BVB și îi ghidează pe investitori să ia decizii informate despre viitoarele lor investiții.

Accesează BVB Research Hub și descoperă informații utile și actualizate despre piața de capital din România și dinamica economică a principalelor companii locale!
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent