ZF Deschiderea de astăzi

Deschiderea de astăzi. Norofert vrea să cumpere cu credit bancar fabrica în care îşi desfăşoară activitatea. Vlad Popescu, fondator: 2022 este anul cu cele mai mari investiţii

09.09.2022, 00:06 Autor: Tibi Oprea

Un proiect în derulare care se va finaliza în T1/2023 este laboratorul de cercetare şi multiplicare microorganisme.

Grupul Norofert (simbol bursier NRF), care activează pe trei linii principale de business – producţie de inputuri pentru agricultura ecologică, farming ecologic şi trading de cereale – va face în 2022 cele mai mare in­vestiţii de la înfiinţare, iar unul dintre proiectele principale este achiziţia fa­bricii în care îşi desfăşoară activitatea.

„Aşa cum am spus în BVC, ne vom duce anul acesta în cele mai mari investiţii din istoria Norofert. Un proiect foarte mare este achiziţia fa­bricii în care ne dezvoltăm activitatea acum, pentru că avem nevoie să construim capacităţi suplimentare de depozitare, mai ales pentru îngrăşă­mintele pe care le vom produce pe linie, pentru că vom produce şi în extrasezon. Ca să facem investiţii în fabrică, trebuie mai întâi să o achiziţionăm, aşa că acesta este primul pas pe care îl vom face anul acesta“, spune Vlad Popescu, acţionar majoritar şi preşedintele CA al Norofert, în cadrul emisiunii ZF Deschiderea de astăzi.

În prima jumătate a acestui an, compania a funcţionat cu fonduri proprii. Norofert a reuşit să transforme creanţele în încasări mai devreme decât termenul lor obişnuit, adică după recoltă, fiind ajutată de bănci prin produsele de factoring şi cu scontări de bilete la ordin.

„Au funcţionat foarte bine şi sunt nişte unelte foarte bune pentru finanţări dacă vorbim de finanţări mai lungi ca în agricultură. Pentru finanţarea fabricii, vom apela la un credit de la bancă. Nu ştim dacă în acest moment piaţa de capital arată suficient de bine pentru o operaţiune de majorare de capital. Cred că va trebui să mai aşteptăm”, continuă Vlad Popescu.

Pe de altă parte, în următorii ani Norofert vizează investiţii în energie regenerabilă, în contextul în care preconizează consumuri din ce în ce mai mari. O altă investiţie aflată în derulare şi care este aşteptată să se încheie în primul trimestru din 2023 este laboratorul de cercetare şi multiplicare microorganisme.

„Aici vrem să facem mare parte din materia primă – multiplicarea de microorganisme şi dezvoltarea de reţete noi. Este o investiţie crucială pentru viitorul Norofert. Se va întinde pe o perioadă mai lungă de timp pentru că este o investiţie complicată din punctul de vedere tehnic”, adaugă reprezentantul Norofert.

Grupul Norofert a încheiat primul semestru din 2022 cu un profit net de 5,7 mil. lei, în urcare cu 11,6% faţă de S1/2021, la afaceri de 29,9 mil. lei, plus 50,5%. Veniturile din exploatare s-au dublat la 34,1 mil. lei, în timp ce EBITDA a crescut cu 17,8%, la 8,17 mil. lei, conform datelor din raportul financiar semestrial publicat la Bursa de Valori Bucureşti.

 

Ce a mai declarat Vlad Popescu în cadrul emisiunii:

Despre investiţiile din S1/2022:

2022 este anul cu cele mai mari investiţii. Am început deja în prima jumătate de an investiţii în fermă, în fabrică, în capacităţi de producţie, în punerea în funcţiune a liniei de producţie de îngrăşăminte solide care la acest moment produce şi livrăm în teren produsele. Cu toate aceste investiţii şi cheltuieli tot am avut un profit mai mare decât anul trecut. Vorbim de investiţii de circa 3 milioane de lei.

Am avut investiţii mari în ferma de la Zimnicea pentru că pe lângă înfiinţarea culturilor am avut nevoie şi de alte utilaje pentru a lucra acolo. Deşi parcul de utilaje este unul modern şi foarte bun, vrem să trecem spre o agricultură mai performantă şi atunci vom continua să investim inclusiv în irigaţii şi sperăm să ajungem la o suprafaţă cât mai mare irigată. Costurile sunt foarte mari pentru irigaţii, dar ne uităm la cum arată vremea şi ne dăm seama că sunt nişte investiţii absolut necesare.

Am avut o cheltuială foarte mare cu punerea în funcţiune a liniei de producţie de îngrăşăminte solide. Materialele au fost mai scumpe, mâna de lucru a fost foarte scumpă pentru că am putut să o facem şi cu angajaţii fabricii, dar şi să externalizăm. Materia primă este iarăşi o cheltuială.

Despre cheltuieli:

Pentru că am avut o producţie mai mare de mărfuri, am avut şi cheltuieli mai mari cu materiile prime. Preţurile pentru materiile prime au fost mai mari, în special din motive logistice. Am vrut să le avem din timp şi din motivul acesta am comandat şi materie primă pentru următoarele trimestre ca să nu avem niciun fel de surprize. Ne-am asigurat şi preţuri bune, şi livrare la timp pentru materiile prime pe care le-am folosit în producţia proprie.

În acelaşi timp, cheltuielile cu punerea în funcţiune a liniei de producţie au fost mari. Este o linie de business nouă ca parte a liniei de business de inputuri ecologice. Cheltuielile au fost mari, pentru că materialele au fost scumpe. Este una dintre cele mai importante investiţii din istoria Norofert şi cu siguranţă va aduce creşteri.

Despre filiala din SUA:

Sunt doi ani în acare am avut pandemie şi în care nu am stat în Statele Unite. Am făcut omologări, am făcut teste autorizate şi teste în câmp cu fermieri, aşadar avem o bază foarte bună de la care să plecăm. Chiar în noiembrie anul acesta ne vom deplasa acolo pentru a avea întâlniri cu fermierii care au avut rezultate foarte bune cu produsele noastre, dar şi cu distribuitori, pentru a continua cu partea aşteptată de toată lumea, vânzarea.

Aşa cum am mai spus, nu este deloc un task simplu, este un proiect pe care noi îl considerăm ca fiind pe termen lung. Nu are cum să aibă rezultate pe loc şi dacă pare că am întârziat cu el, nu este chiar aşa. Din punctul nostru de vedere, Norofert USA merge conform planului şi ne aşteptăm din toamnă să avem primele rezultate care duc spre vânzări.

Despre vânzările în Rp. Moldova:

Avem în acest moment livrări către Republica Moldova, inclusiv livrări de îngrăşământ granulat produs în linia de producţie din fabrica din Filipeştii de Pădure pe care am pus-o în funcţiune acum. Suntem foarte bucuroşi să spunem că funcţionează foarte bine şi merge înainte mai bine decât ne aşteptam.

Despre anul agricol 2022:

Am avut un început de an cu preţuri foarte mari la îngrăşăminte, care au crescut şi mai mult odată cu evenimentele din 24 februarie. Au crescut foarte mult şi preţurile la cereale odată cu invazia din Ucraina şi cu acest eveniment au venit şi blocajele în logistică. S-a văzut foarte clar perturbarea în agribusiness, mai ales în preajma recoltei.

Cu cât ne apropiam de recoltă şi veneau şi foarte multe camioane din Ucraina, atunci au existat cele mai mari probleme pe lanţul de aprovizionare şi toată logistica care ducea în special în Portul Constanţa, dar şi în vămi. Am avut unele întârzieri la aprovizionarea cu materie primă. Din fericire, am reuşit să dăm comenzile mai devreme pentru materiile prime şi ne-au ajuns suficient de rezonabil ca să onorăm comenzile, dar cu siguranţă fermierii au fost perturbaţi de aceste blocaje.

Preţurile la logistică au crescut foarte mult şi asta evident că se reflectă pe întreg lanţul. Pot să spun că a fost un început de an foarte dificil, a continuat cu un debut de secetă care a ţinut până aproape de recoltare şi în unele zone ale ţării, cum ar fi Moldova, a persistat şi s-a văzut în cantităţile recoltate. A fost o jumătate de an cu foarte multe evenimente neaşteptate şi cred că aici s-a văzut rezilienţa unei organizaţii.

Nu aş spune că S1/2022 a fost mai rău decât S1/2021, ci mult mai presărat cu evenimente neaşteptate. Recoltele au fost uşor sub 2021, dar la final, atunci când s-au numărat cantităţile recoltate ca medie pe ţară, nu au fost atât de rele precum se aşteptau toţi. A fost un pic sub 2021 ca şi calitate şi cantitate a recoltelor.

La fermă am avut o medie peste zonă, mă refer la grâu, la orz şi la rapiţă. Acum se recoltează floarea soarelui, care este foarte bună şi din punct de vedere calitativ, dar şi cantitativ pentru suprafaţa pe care am avut-o, şi urmează porumbul. Am avut un prim sezon foarte bun, având în vedere condiţiile meteorologice. Suntem mulţumiţi de prima recoltă în calitate de fermieri. Nu avem niciun motiv să ne îndoim şi de culturile de primăvară.

Am avut activitate foarte intensă pe producţia şi pe distribuţia de inputuri ecologice, am avut activitate pe partea de farming, cu primele recolte din vară. În prima jumătate de an activitatea pe trading este scăzută, pentru că nu ai foarte multe culturi pe care să le poţi tranzacţiona pentru că sunt culturile din anii precedenţi. Orzul este prima cultură, aşadar putem spune că am vândut din orz, dar în afară de asta se vor reflecta în T3 majoritatea activităţilor de trading pentru că atunci avem şi perioadele de recoltare. Aşadar, S1 înseamnă producţie şi distribuţie de inputuri şi farming în ceea ce înseamnă înfiinţarea culturilor de primăvară.


„Deschiderea de Astăzi: Cum va merge Bursa?“ este un proiect editorial realizat de Ziarul Financiar cu sprijinul


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent