ZF Deschiderea de astăzi

Emisiunea Deschiderea Zilei. Cristian Tudorescu, Investors Club: Inflaţia oferă semne de încetinire. România poate evita recesiunea în 2022 sau anul viitor

18.08.2022, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

În lipsa unor eveni­mente neprevăzute, inflaţia ar putea oferi semne clare de încetinire în viitorul apropiat, într-un context în care ana­liştii nu pot estima cu precizie magnitudinea recesiunii care ameninţă o bună parte din economii la nivel mondial, spune Cris­tian Tudorescu, cofondator al comunităţii de investitori Investors Club, invitat în cadrul emisiunii ZF Des­chiderea de Astăzi din 17 au­gust. „Cele mai recente informaţii arată că inflaţia dă semne de încetinire. Am văzut şi în SUA că inflaţia a coborât de la 9,1% la 8,5% în iulie.

„În România avem un 15%, de la 15,1%. Totuşi, contează mai mult proiecţia pe un termen scurt, câteva luni/trimestre, cât şi mediu. Aici, dacă nu intervin elemente perturbatoare – piaţa gazelor, petrolului – ar fi normal să ne aşteptăm la o scădere a inflaţiei, iar investitorii de pe bursă să interpreteze într-o cheie pozitivă“, argumentează Cristian Tudorescu.

Statele Unite au intrat oficial în recesiune după ce au înregistrat al doilea trimestru consecutiv de scădere economică, produsul intern brut reducându-se cu 0,9% în T2, respectiv cu 1,6% în T1 faţă de perioadele similare de anul trecut. Totodată, majoritatea economiştilor americani prognozează creşteri ale economiei în T3 şi pe ansamblul anului 2022.

„Am văzut acea încercare de a cosmetiza mesajul, conform căruia nu a crescut şomajul, iar situaţia este în regulă. Dacă am fi consistenţi în ceea ce priveşte practica, am zice că SUA sunt în recesiune. Totuşi, dacă este o recesiune scurtă, adică T1 şi T2, atunci lucrurile rămân cât de cât stabile.”

Un motiv de optimism pare a consta în creşterea gradului de consum din ţară, cât şi în evoluţia pozitivă a pieţei muncii, în condiţiile în care inflaţia din SUA a atins recent maximul ultimelor patru decenii, aspect reflectat în deciziile de politică monetară ale Rezervei Federale şi dinamica pieţei de capital.

„Partea bună este că România nu pare să se ducă atât de repede către recesiune şi poate reuşim să o evităm anul acesta sau anul viitor (...) Momentan nu avem toate elementele pentru a spune că o să avem o recesiune semnificativă sau una mai blândă. Scăderea preţurilor mărfurilor poate să însemne şi faptul că s-a ajuns la un maxim psihologic”, adaugă analistul.

Cristian Tudorescu consideră că ne îndreptăm către finalul unui ciclu de câţiva ani de creştere a preţului mărfurilor, ceea ce ar putea genera în scurt timp o zonă de stabilizare a costurilor suportate de către consumatori.

„De exemplu, putem să vedem cum barilul se mai duce o dată peste 100 de dolari sau putem avea un minus 10% timp de câteva luni”, explică reprezentantul Investors Club.

Într-o notă similară, o analiză citată zilele trecute de ZF arată că temerile legate de recesiune au dus la scăderea preţului petrolului. Mai exact, ţiţeiul West Texas Intermediate s-a ieftinit recent cu până la 5,7%, iar petrolul Brent a ajuns la 95 de dolari pe baril.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent