ZF Deschiderea de astăzi

Adrian Tănase, CEO BVB: Vestea cea mai relevantă este că avem o schimbare de abordare în ceea ce priveşte autorizarea. Vrem să avem şi o certificare a faptului că sistemele funcţionează.

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori Bucureşti: Contrapartea Centrală este într-o etapă tehnică a implementării şi a autorizării. Primele produse derivate vor fi disponibile pe piaţa de capital în 2023, nu în toamna acestui an

02.08.2022, 00:05 Autor: Alexandra Matei

♦ În prezent, Contrapartea Centrală se află într-o etapă tehnică a implementării şi a autorizării, iar această schimbare de abordare este o decizie luată la nivelul grupurilor de lucru pentru a se asigura că sistemele vor fi funcţionale ♦ Primele produse derivate ce se vor putea tranzacţiona vor fi Single Stock Futures, Index Futures şi Energy Futures.

Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori Bucureşti, anunţă că are loc o schimbare de abordare în ceea ce priveşte Contrapartea Centrală (CCP), astfel că primele produse derivate vor fi disponibile pe piaţa de capital începând cu 2023, nu în toamna acestui an, aşa cum se estimase iniţial.

În prezent, Contrapartea Centrală se află într-o etapă tehnică a implementării şi a autorizării, iar această schimbare de abordare, precizează el, este o decizie luată la nivelul grupurilor de lucru pentru a se asigura că sistemele vor fi funcţionale.

„Contrapartea Centrală este într-o etapă tehnică a implementării şi a autorizării. Vestea cea mai relevantă este că avem o schimbare de abordare în ceea ce priveşte autorizarea. Vrem să avem şi o certificare a faptului că sistemele funcţionează“, a spus Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori Bucureşti, în cadrul emisiunii ZF Deschiderea de astăzi, din data de 1 august 2022.

„Aşadar, acum suntem într-un calendar de implementare şi testare a sistemelor şi vrem să avem şi rezultatele acestor teste înainte de a face aplicaţia oficială. Am decis să avem această secvenţialitate pentru a avea garanţia că avem o soluţie 100% safe. Asta generează şi o anumită întârziere. Aplicaţia va fi făcută în toamna acestui an, octombrie fiind estimările curente, astfel încât autorizarea se va întâmpla la începutul anului viitor şi operaţionalizarea credem că se va întâmpla până la jumătatea anului viitor. Anul acesta nu vom avea derivate din cauza acestor schimbări de abordare. Este doar o tehnicalitate. Este o decizie pe care am luat-o noi în grupurile de lucru, astfel încât să nu riscăm ca sistemele să nu fie funcţionale.“

Primele produse derivate ce se vor putea tranzacţiona vor fi Single Stock Futures, Index Futures şi Energy Futures, adică exact aceleaşi produse anunţate iniţial. Instrumentele derivate aparţin Bursei de Valori Bucureşti, precizează el.

Investiţiile pentru Contrapartea Centrală, susţine CEO-ul BVB, au fost făcute în totalitate, iar compania a fost constituită din 2019 cu contribuţia acţionarilor BVB.

Capitalul atras, menţionează acesta, a fost de 16,8 mil. euro, iar participarea BVB este de 10 mil. euro.

Totodată, Adrian Tănase nu exculde nici intrarea fondurilor de pensii pe aceste instrumente. „Sunt convins că în momentul în care vom avea aceste produse tranzacţionate la bursă, regulatorul va revizita această normă şi cred că le va da din nou posibilitatea fondurilor de pensii să utilizeze aceste derivate“, a afirmat el.

CEO-ul BVB nu consideră că CCP-ul are un impact în ceea ce priveşte numărul de investitori, care a înregistrat în ultimii ani o creştere importantă. În prezent, la BVB sunt aproape 90.000 de investitori.

El crede că programele educaţionale ale BVB au cel mai mare impact asupra creşterii numărului de investitori.

Contrapartea Centrală, în schimb, susţine Adrian Tănase, va avea un impact foarte bun asupra lichidităţii pe piaţa SPOT.

„Lichiditatea se poate dubla cu acelaşi număr de companii. Ea poate fi generată doar pe baza derivatelor pe acţiunile listate pe piaţa de capital.“

Anul 2022 a fost, până acum, un an plin de evenimente relevante pentru piaţa de capital, ceea ce s-a văzut prin volatilitatea şi prin lichiditatea pieţei din primele şapte luni. A existat o lichiditate mai bună cu 25% în această perioadă decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, afirmă CEO-ul BVB, generată de conflictul din vecinătatea României.

Totodată, anul acesta, în data de 7 martie, s-a înregistrat un număr record de tranzacţii - aproximativ 25.000 de tranzacţii, în condiţiile în care, în mod normal, la BVB se înregistrează între 4.000 şi 5.000 de tranzacţii pe zi.

În prezent, mai spune acesta, vestea bună este că sunt din ce în ce mai mulţi antreprenori care se uită la BVB.

Anul acesta a fost, însă, şi un an mai slab în ceea ce priveşte listarea pe piaţa principală, dar, crede Adrian Tănase, este un lucru firesc, întrucât a fost o perioadă incertă pe toate pieţele, în care apetitul pentru investiţii în acţiuni a fost mai scăzut din cauza inflaţiei şi a ratelor care cresc brusc.

„Totuşi, am avut zece companii care s-au listat pe AeRo, am avut 18 emisiuni de obligaţiuni. Nu stăm atât de prost. Perspectiva pentru a doua parte a anului depinde de calmarea situaţiei“, a adăugat el.

Schimbările privind impozitele de anul viitor şi renunţarea la declaraţia unică, susţine CEO-ul BVB, se sincronizează foarte frumos cu Contrapartea Centrală. Premisele sunt foarte bune, afirmă el, în ceea ce priveşte creşterea numărului de investitori.

El crede că aceste demersuri vor fi un element foarte important atât pentru investiţiile directe, cât şi pentru investiţiile în fonduri deschise şi este convins că BVB va ajunge la 100.000 de investitori anul viitor.

Totodată, acesta consideră că este nevoie de cât mai multă digitalizare, astfel încât întregul proces de a investi la bursă să fie foarte uşor. „Vom anunţa un proiect în acest sens săptămâna viitoare“, a mai spus CEO-ul BVB în cadrul emisiunii.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent