ZF Deschiderea de astăzi

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Aurel Bernat, CEO al BT Asset Management: Vedem o liniştire a creşterii randamentelor titlurilor de stat. Evoluţia instrumentelor cu venit fix va ajunge la un nivel de echilibru

17.08.2022, 00:07 Autor: Eduard Ivanovici

Economiile cu companii din zona value pot susţine aşteptările privind piaţa de capital ♦ Principalii factori geopolitici, în continuare pe radarul investitorilor.

Nivelul de ieşiri din titlurile de stat, al căror randament a crescut semnificativ după declanşarea războiului din estul Europei, a fost mai degrabă legat de gradul de concurenţă din piaţă, consideră Aurel Bernat, CEO al BT Asset Management, care a devenit recent cel mai mare administrator de fonduri mutuale din România, având active sub gestiune de 4,5 miliarde de lei, respectiv o cotă de piaţă de circa 23%.

„Am avut o creştere a randamentelor titlurilor de stat după 24 februarie, dar vedem în ultimele două săptămâni o liniştire a acestui avânt, chiar o scădere de 100 de puncte de bază pe titlurile de stat pe 10 ani din România. În altă ordine de idei, ieşirile nu au ţinut neapărat cont de performanţa pe care au avut-o obligaţiunile, ci de concurenţa din piaţă, care vine din două zone – băncile au început să ridice nivelul dobânzilor la depozite, respectiv ministerul de finanţe, care iese des cu emisiuni relevante în piaţă“, a spune Aurel Bernat la ZF Deschiderea de Astăzi, ediţia din 16 august.

De exemplu, în cadrul Fidelis, ediţia a VIII-a, derulată între 6 şi 21 iunie anul acesta, investitorii au împrumutat statul român cu 1,44 miliarde de lei, faţă de 2 miliarde de lei, respectiv 1,1 miliarde de lei pentru precedentele două emisiuni. Cel mai probabil, următoarea emisiune va avea loc toamna aceasta.

„În schimb, cred că retragerile din fondurile de obligaţiuni vor ajunge încet către finalul perioadei. La fel, cred că randamentul adus de toate instrumentele de acest tip va ajunge la un nivel de echilibru pentru că ştim că fondurile de obligaţiuni, în momentul în care există răscumpărări şi sunt forţate să le plătească, nu mai reuşesc să îşi rostogolească la fel de repede portofoliul.“

Astfel, explică reprezentantul BT AM, pe măsură ce numărul de răscumpărări se va tempera, respectivele instrumente – fonduri de obligaţiuni, titluri de stat şi depozite – vor avea, în principiu, aceeaşi zonă de echilibru şi un randament mai ridicat decât cel din ultima perioadă de timp. Totodată, Aurel Bernat crede că economiile cu companii din zona value, precum România, vor putea să susţină în continuare nivelul prognozelor de pe piaţa de capital, aşteptările ridicate ale investitorilor putând alimenta performanţa societăţilor listate.

„Toată lumea era pregătită pentru ştiri negative în ultimul timp. Începând de la numărul de locuri de muncă din SUA până la mai puţine mişcări de creştere a dobânzilor de referinţă, toate acestea dau un sentiment pozitiv pieţei. Una peste alta, cred că aşa ar trebui să rămânem pentru că vorbim în continuare de inflaţie ca factor global, iar companiile reuşesc într-o foarte bună măsură să transmită mai departe puseul inflaţionist, mai ales cele din energie. Din acest motiv, este firesc să investeşti acolo de unde poţi aduce dividende“, adaugă CEO-ul.

Între timp, la ce ar trebui să fie atenţi investitorii în contextul actual?

Aurel Bernat notează în acest sens riscul geopolitic din zona Taiwanului, numind extrem de relevant diferendul dintre China şi Statele Unite. „În al doilea rând, va fi foarte important pentru Europa cât de afectată va fi Germania de lipsa sau scăderea aprovizio­nării de gaze. Ceea ce aş exclude pentru moment este acest impact al corona­virusului, în pofida creşterii numărului de infectări.“

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent