ZF Deschiderea de astăzi

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Creşterea dobânzilor şi inflaţia au erodat din preţurile titlurilor de stat listate la Bursă. Elena Uleia, Prime Transaction: Pe un titlu cu maturitatea în decembrie 2023 se obţine un randament de 8,45% până la scadenţă

21.06.2022, 07:00 Autor: Eduard Ivanovici

Lichiditatea scăzută poate reprezenta un dezavantaj întrucât achiziţia din piaţă implică un număr limitat de vânzători. În consecinţă, investitorii riscă să nu cumpere la randamentul afişat.

Pe fondul scumpirilor fără prece­dent în economie, care au tras după sine şi răspunsuri de majo­rare a dobânzilor din partea băn­cilor centrale, unele mai lent, presiunea s-a transferat pe toate titlurile de stat pe care Ministerul Finanţelor le are în derulare la Bursa de Valori Bucureşti.

Astfel, cei care vând din aceste instru­mente ies pe pierderi pentru că preţul a intrat cu mult sub valoarea nominală de 100%, iar cei care cumpără, acolo unde găsesc contraparte, şi stau până la scadenţă obţin un câştig mai mare decât dobânda iniţială.

Pe de altă parte, la titlurile de stat Fidelis, ediţia a VIII-a, a căror subscriere se încheie astăzi, 21 iunie, cei care au subscris au înregistrat deja pierderi de aproape 2% „pe hârtie“, întrucât aceleaşi titluri de stat care aveau un randament de 7-8% in urmă cu 2-3 săptămâni se vând acum în piaţă cu randamente de 8-9%. Cu alte cuvinte, presiunea pe titluri de stat va mai persista o perioadă, fiind afectaţi doar cei care nu stau până la scadenţă.

„Avem cele mai multe subscrieri pe lei, fiind în termeni absoluţi o dobândă mai atractivă decât ceea ce obţii la bancă. Însă având în vedere mediul inflaţionist în care dobânda de referinţă este în creştere, este normal să vedem că titlurile se tranzac­ţionează la un randament în creştere. Am văzut că există randamente mai mari decât cel pe care îl obţii subscriind în oferta actuală. Spre exemplu, este titlul R2312A, deci cu scadenţa în decembrie 2023, care se tranzacţionează la un yield de 8,45%“, spune Elena Uleia, CFA, broker în cadrul Prime Transaction.

În ediţia VII a Fidelis, derulată între 17 martie şi 1 aprilie anul acesta, micii investitori au subscris de circa 2 mld. lei la titlurile emise de Ministerul Finanţelor. Precedenta emisiune, de la finele lui 2021, a atras subscrieri de 1,1 miliarde de lei.

„Există interes să se cumpere titluri din piaţă având acest randament mai mare decât în ofertă. Este posibil să vedem subscrieri mai mici decât în tranşele precedente. Lichiditatea scăzută poate fi un dezavantaj deoarece atunci când cumperi din piaţă există un număr limitat de vânzători şi poate nu reuşeşti să cumperi la yield-ul afişat. însă subscrierea este nelimitată în ofertă“, a spus Elena Uleia în timpul emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi din 20 iunie.

În ceea ce priveşte luna iunie, reprezentata societăţii de brokeraj se aşteaptă la o serie consistentă de mişcări în piaţa locală de capital, dat fiind şi sfârşitul primului semestru al anului, marcat până acum de un declin de circa 5,6% pe indicele de referinţă BET.

„Pe de-o parte, mă aştept ca unii investitori instituţionali să decidă să vândă unele active pentru a avea mai multe lichidităţi, iar alţii să cumpere pentru a-şi consolida poziţia pe care o au. Per ansamblu, iunie este o lună cu lichiditate mai scăzută şi, la nivelul pieţelor, există această sezonalitate în ceea ce priveşte lichiditatea din lunile de vară.“


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent