ZF Deschiderea de astăzi

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Cristian Logofătu, Bittnet: Dimensiunea pe care Dendrio o va avea la final de 2022 sau la început de 2023 o face o companie relevantă pentru piaţa principală. Este o companie stabilă care va plăti dividende

23.06.2022, 08:40 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Listarea propriu-zisă este planificată până la finele anului 2023 ♦ Dendrio estimează o cifră de afaceri de 200 mil. lei anul acesta ♦ Compania vizează triplarea valorii de piaţă anul viitor.

Dendrio Solutions, care reuneşte activită­ţile de IT&C provenite iniţial de la Bittnet, Gecad Net şi Crescendo Interna­tional, ia în considerare debutul pe piaţa de capital în mod separat faţă de grupul Bittnet, prima com­panie de IT listată la BVB, care a efec­tuat în 2020 transferul pe piaţa principală.

„Ţinem deschise toate opţiunile. Dacă ne uităm la piaţa românească de capital, dimensiunea pe care Dendrio o va avea la finele acestui an sau începutul anului viitor o face o companie relevantă pentru piaţa principală a BVB, ţinând cont că avem deja în cadrul grupului contabilitatea şi raportările în format IFRS. Deci nu ar exista niciun impediment pentru ca Dendrio să poată începe direct cu o ofertă publică şi să ajungă o companie listată pe piaţa reglementată. Este mai degrabă un tip de companie stabilă care va plăti dividende“, spune Cristian Logofătu, membru CA al Bittnet Group, acţionar majoritar al Dendrio.

În schimb, prin spectrul căutărilor efectuate de companie în 2020 şi 2021 în Europa Centrală şi de Est, Dendrio a identificat că unul dintre elementele mai greu de digerat de firmele din Austria, Cehia şi Polonia atunci când primesc o ofertă de cumpărare de la un grup local este faptul că ar primi acţiuni la o companie din România şi nu de altundeva din Uniunea Europeană.

„De aceea am prefera ca rezultatul să fie o tranzacţie cu o companie deja listată pe o piaţă din UE. Ne-am propus pentru anul 2022 o creştere pentru Dendrio de circa 40% în zona cifrei de afaceri şi de 50% pe profit. Ar trebui să depăşim 200 de milioane de lei cifră de afaceri şi poate 14 milioane de lei profit operaţional. Asta nu ţine cont de faptul că doar tranzacţiile cu Top Tech şi 2net dublează instantaneu dimensiunea companiei“, a mai spus Cristian Logofătu în cadrul emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi din 22 iunie.

Reprezentantul Dendrio susţine, totodată, că societatea caută în mod activ investiţii de tip M&A şi se concentrează preponderent asupra zonei de integrare IT&C, procesul propriu-zis de listare putând fi gata până la sfârşitul lui 2023.

„Lucrăm la un număr de tranzacţii care ar putea să dea o triplare a dimensiunii Dendrio la începutul anului viitor. Pe măsură ce atragem capital în companie, reducând îndatorarea, atunci ar putea să crească semnificativ valoarea“, afirmă Logofătu.

Acţiunile BNET s-au depreciat cu 10,7% anul acesta, pe un rulaj de 16 milioane de lei. Conform datelor BVB, capitalizarea companiei este de 145 de milioane de lei.

 

Alte declaraţii ale lui Cristian Logofătu:

► Despre activitatea la bursă:

Una dintre operaţiunile de atragere de capital va fi, credem noi, o premieră pentru piaţa locală. Mă refer la o ofertă publică de acţiuni preferenţiale, un instrument care va oferi un randament minim al dividendului de 7%-8% şi un potenţial de apreciere de 100% a acţiunii. Este un dividend care se primeşte automat anterior oricărei alte distribuiri din profiturile grupului cu un accelerator de 75%.

Odată cu aprobarea tranzacţiilor Top Tech şi 2net, una dintre ele – Top Tech – urmează a fi plătită cu acţiuni Bittnet într-o majorare de capital. Avem o datorie care urmează a fi achitată prin acţiuni. În curând vom anunţa o majorare de capital prin care vânzătorii acestor companii vor primi acţiuni Bittnet, iar ceilalţi acţionari vor putea contribui cu cash pentru a se emite acţiuni noi şi să nu se dilueze.

Vom continua să finanţăm la nivel de equity şi ne batem capul să folosim şi finanţare bancară pentru achiziţii deoarece la momentul curent suntem prea puţin împrumutaţi.

► Despre Dendrio:

Odată cu prima noastră tranzacţie M&A, respectiv achiziţia Gecad Net, am descoperit că piaţa ştia foarte bine numele Bittnet ca liderul pieţei de training IT şi majoritatea oamenilor pe care îi întrebam nu ştiau că Bittnet face 70% din venituri din business-ul de integrare IT&C, care înseamnă că oferim servicii de consultanţă, implementare a soluţiilor de comunicaţii. Atunci a fost evident că trebuie să lansăm un brand nou, Dendrio, care să reunească activitatea la momentul acela din cadrul Gecad şi Bittnet. Pe 31 decembrie 2018, am finalizat o investiţie de tip transfer de afaceri de la o altă companie care avea un istoric foarte bun în acest business, anume Crescendo International.

Dacă ne uităm la 2017, anterior intrării în grupul nostru, Gecad Net avea o cifră de afaceri de 21 de milioane de lei. În 2018, businessul Crescendo a fost de 26 de milioane de lei. Am pus împreună aceste două businessuri şi, cu expertiza noastră operaţională, chiar dacă nu ne-am lovit de cei mai buni ani din istorie, 2020 şi 2021, se vede că firma are o altă dimensiune şi începe o călătorie pentru a deveni o companie listată independent faţă de Bittnet.

► Top Tech şi 2net computer:

Sperăm că vom primi avizul de la Consiliul Concurenţei până în luna iulie şi să primim aşa-numitul closing care să consfinţească intrarea celor două companii în grupul nostru. Ele vor fi deţinute în principal de Dendrio, astfel încât să consolidăm activitatea de integrare IT&C.

Ambele companii au prezenţă semnificativă în zone în care Bittnet/Dendrio nu sunt atât de bine reprezentaţi. Aşa cum Dendrio are o relaţie foarte bună cu Cisco, Microsoft, Amazon, Google etc, regăsim în portofoliul Top Tech şi 2net un parteneriat bun cu DELL şi HP. Ne propunem să ne extindem către Europa Centrală şi de Est, zonă în care suntem partener de încredere al companiilor medii din businessul respectiv.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent