ZF Deschiderea de astăzi

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Despre dinamica burselor, investiţii şi evaluările companiilor. Cristi Tudorescu, investitor: Chiar dacă lucrurile au evoluat bine în T1/2022, există nişte semne de întrebare

19.05.2022, 07:21 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Evaluările de la BVB, într-o zonă în care investitorii pe termen mediu-lung pot identifica oportunităţi, spune Cristi Tudorescu.

La ediţia din 18 mai a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi a fost invitat Cristi Tudorescu, investitor pe pieţele de capital şi cofondator al comunităţii Investors Club, care a discutat despre evoluţiile burselor din ultima perioadă, perspectivele economice pe 2022, strategiile aplicate de investitori şi evaluările companiilor listate.

„Bursa noastră şi cele interna­ţionale au o temere privind urmă­toarele trimestre, deşi chiar dacă lucrurile au evoluat bine în T1, există nişte semne de întrebare. Tot timpul apar cumva în subconştient temerile legate de inflaţie – suntem sau nu aproape de vârf, am văzut că şi Banca Naţională şi-a mutat orizontul privind acest vârf“, afirmă Cristi Tudorescu.

Era normal, putând să se ajungă la vârf spre final de an. Atunci, orice informaţie pozitivă nu este integrată în preţ.“

Indicii BET şi BETAeRO ai Bursei de Valori Bucureşti s-au depreciat cu 7%, respectiv cu 8,1% de la începutul anului. Prin comparaţie, indicele paneuropean Stoxx 600 a coborât cu 10%, iar DAX 30 din Frankfurt a pierdut 11%. În Statele Unite, S&P 500 şi Nasdaq sunt pe minus cu 15%, respectiv 24% în aceeaşi perioadă, neluând în calcul dinamica şedinţei de miercuri. Săptămâna aceasta INS a anunţat un avans surprinzător al PIB de 6,5% în T1/2022 comparativ cu acelaşi trimestru din 2021. Bursa însă a închis în uşoară scădere.

„Ne aducem aminte că erau perioade în anii trecuţi în care informaţiile pozitive duceau la creşteri, iar informaţiile uşor negative nu prea scădeau piaţa. Acum suntem în celălalt scenariu, în care reconfirmarea unor informaţii/aşteptări negative ar putea duce preţurile mai jos, pe când informaţiile pozitive încă nu au forţa de a răsturna acest balans“, spune investitorul.

Cristi Tudorescu continuă prin a explica faptul că evaluările de la BVB se află într-o zonă în care investitorii pe termen mediu-lung pot identifica oportunităţi, asumându-şi între timp potenţialele fluctuaţii de preţ.

„În momentul în care cineva ia nişte poziţii, ar trebui să accepte că poate să mai scadă, să zicem, cu 10%-15%. Eventual, să continue să acumuleze astfel încât să prindă o zonă unde să fie pe plus peste 6-12 luni.“

Investitorul argumentează că, pornind de la piaţa şi economia americană, evaluările erau destul de ridicate spre finalul anului trecut, generându-se astfel o serie de termei cu potenţial de a trage în jos preţurile acţiunilor din Statele Unite, Europa şi România.

„Era vorba de creşterea dobânzilor, care a început în SUA, neştiind între timp alte elemente. Ulterior, a apărut acest conflict militar din Ucraina şi s-au mai adunat nişte factori. Însă sunt de părere că oricum pieţele financiare ar fi scăzut şi în lipsa unui conflict. El, în sine, nu explică (situaţia – n.r.)“, adaugă cofondatorul Investors Club.

 

Alte declaraţii:

Pe piaţa principală, una dintre poziţiile principale este pe Banca Transilvania (...) O companie pe care aveam expunere anul trecut, dar pe care nu mai am acum este iHunt de pe piaţa AeRO. Dacă ne uităm pe rezultate, compania şi-a văzut de drum şi are argumente pentru continuarea creşterii, deci nu mi se pare că este o problemă acum. Însă la un moment dat nu mai aveam suficiente repere şi argumente pentru viitor. Fiind o deţinere de peste un an, (randamentul – n.r.) a fost de peste 100%.

Am expunere şi pe UiPath. Îl consider studiu de caz, fiind cea mai riscantă poziţie din portofoliul meu. Având în vedere evoluţia preţului, am de acceptat ideea că s-a dus în teritoriu negativ. Undeva la 40-45 de dolari mi-am dat seama că s-a epuizat acea efervescenţă iniţială, multe IPO-uri americane neperformând tocmai bine.

Am intrat la 40-45 de dolari. După care am continuat să iau treptat, vorbind de acea diminuare a costului mediu la 30, 25, 20 de dolari. Acumulez periodic pentru a-mi diminua acel cost mediu (...) La UiPath, erau ani în care businessul creştea cu 50%, după care creşterea a încetinit la 20%-25%, iar această diferenţă se vede foarte puternic pe evaluare. Dacă investitorii erau prea optimişti la un moment dat. Probabil că acum au trecut în barca cealaltă, fiind prea pesimişti. Continuând acumularea, aşteptarea mea este că în câteva trimestre – putem vorbi şi de doi ani – să se reverseze într-o anumită măsură, compania reconfirmând nişte rezultate şi să treacă de acea neîncredere a investitorilor.

Ce s-ar putea întâmpla rău vizavi de ce văd acum ar fi să subperformeze două-trei trimestre. Deja investitorii ar spune că nu mai este high-growth, ci este o companie normală, ceea ce se aplică şi la Facebook sau Netflix.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent