ZF Deschiderea de astăzi

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Dragoş Mesaroş, Goldring: Electrica şi Transelectrica sunt mai vulnerabile pentru investitorii de la BVB zilele acestea. De adăugat în portofoliu sunt Romgaz, Nuclearelectrica şi Fondul Proprietatea

29.06.2022, 09:30 Autor: Eduard Ivanovici

♦  Reprezentantul Goldring mizează pe industria energetică, însă adaugă că profiturile companiilor se pot tempera în viitorul apropiat.

Cu o scădere de 11,5% de la începutul anului, pe un indice BET-TR în creştere cu 3%, investitorii ar trebui să evite acţiunile distribuitorului de furnizorului de energie electrică Electrica (simbol bursier EL), unde statul român are o participaţie de 49% prin Ministerul Energiei, spune Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare al societăţii de brokeraj Goldring.

„Electrica ar fi o companie de evitat. A avut o pierdere foarte mare anul trecut de peste 500 de milioane de lei, cât şi o pierdere de 160 de milioane la T1/2022. Este destul de greu ca Electrica să recupereze pierderile respective, ei fiind afectaţi în continuare de preţul mare al energiei. Sunt situaţii în care cumpără energia scump şi o vând mult mai ieftin. Transelectrica este în aceeaşi situaţie. Pe primul trimestru au avut o scădere de 90% a profitului. Acestea două mi se par mai vulnerabile în momentul de faţă“, a afirmat Dragoş Mesaroş la ZF Deschiderea de Astăzi. Acţiunile Transelectrica (TEL), operatorul sistemului naţional de transport de energie, au coborât cu 16% în 2022. Prin comparaţie, BET-NG, ce reflectă evoluţia companiilor listate pe piaţa reglementată BVB care au domeniul principal de activitate energia şi utilităţile aferente, a crescut cu 5,5% în acelaşi interval de timp.

„Companiile de avut în portofoliu sunt Romgaz, Nuclearelectrica şi Fondul Proprietatea datorită listării Hidroelectrica.“

„Nuclearelectrica este de luat în considerare datorită rezultatelor de peste 250% la T1, iar Romgaz are plus 111% la profit, ceea ce se vede şi în preţul acţiunii. Mizez pe energie, dar există posibilitatea ca profiturile să se tempereze.“

Anul acesta, acţiunile Romgaz (SNG), Nuclearelectrica (SNN) şi Fondul Proprietatea (FP) înregistrează dinamici de plus 32%, minus 3%, respectiv plus 6,5%. Cele trei companii au înregistrat tranzacţii de 325 de milioane de lei, 280 de milioane, respectiv 1,1 miliarde de lei.

Ce se comportă, între timp, societăţile de pe AeRO, pepiniera segmentului principal al BVB?

„Companiile de pe AeRO au o lichiditate destul de scăzută în momentul de faţă şi nu ştiu dacă aş face o recomandare. Sunt companii foarte bune pe AeRO, care au profit şi cifră de afaceri, dar sunt şi companii destul de noi pe piaţa de capital. Nu foarte multe dintre companiile de pe AeRO acordă dividende, iar acesta este unul dintre motivele pentru care clienţii nu prea intră pe companiile din această piaţă“, explică reprezentantul Goldring.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent