ZF Deschiderea de astăzi

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Există posibilitatea unei bule în segmentul ESG? Remus Dănilă, BVB: Vom vorbi mai degrabă despre o penalizare agresivă a activelor care nu ţin cont de respectivele criterii

18.04.2022, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Nu toţi emitenţii se vor putea încadra în standardele de dezvoltare sustenabilă, spune reprezentantul BVB.

Activele de tip ESG (mediu, social şi guvernanţă corporativă) pot ajunge la 53.000 de miliarde de dolari până în 2025, conform unei analize din presa inter­naţională, pu­nându-se astfel întrebarea dacă standardele de suste­nabilitate pot genera o bulă în viitorul înde­părtat.

„Este o întrebare legitimă şi este un studiu care a fost abordat în media financiară de-a lun­gul ultimilor ani. Bineînţeles că atunci când foarte mulţi bani urmăresc o anumită strategie, creşte evaluarea strategiei sau tipului de activ. Ceea ce vedem acum este o aliniere tot mai generalizată la acest trend. Aşteptările mele pe termen lung sunt că nu vom vorbi neapărat de o bulă pe ESG/segmentul verde, ci despre o penalizare agresivă a activelor care nu ţin cont de aceste criterii. Bonusul nu va fi atât de mare cât va fi penalizarea celor care nu se aliniază“, spune Remus Dănilă, responsabil pentru dezvoltare şi relaţii publice în cadrul Bursei de Valori Bucureşti.

Invitat în timpul ediţiei ZF Deschiderea de Astăzi din 15 aprilie, Remus Dănilă a afirmat că standardele ESG reprezintă un aspect greu de abordat de către o companie mică sau mijlocie. În acest sens, primul ghid ESG creat de BVB, lansat joia trecută, intenţionează să înveţe companiile să îşi construiască o strategie şi să definească cele mai importate elemente de activitate care au impact ESG.

Ghidul a fost dezvoltat cu asistenţa Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

„Ce trebuie clarificat de la bun început este că nu toţi emitenţii sunt verzi, iar mulţi dintre ei nu vor deveni verzi. Există sectoare de activitate care, prin definiţie, au un impact semnificativ, fie că vorbim de emisii de gaze cu efect de seră, consum de apă sau alte astfel de elemente“, adaugă reprezentantul BVB.

Totodată, beneficiile criteriilor de sustenabilitate – pe lângă beneficiile aduse mediului înconjurător – pot consta, conform lui Remus Dănilă, într-un plus de profitabilitate şi eficienţă.

„Vorbim despre îmbunătăţiri în risk management – o companie care identifică mai bine riscurile şi care are o strategie pentru diminuarea acestor riscuri pe termen lung are şanse mai mari să nu aibă evenimente operaţionale nefericite. Vorbim despre economisire – de exemplu, o mare consumatoare de apă poate avea o strategie de a reduce semnificativ consumul pe o perioadă de trei-cinci ani, ceea ce se poate vedea şi în costuri şi profit.“

 

Alte declaraţii

► Despre ghidul ESG:

Este un material despre care credem că era foarte mare nevoie în piaţă. ESG s-a dezvoltat foarte mult dinspre sectorul privat, la presiunea diverselor categorii de stakeholderi. 

Ne uităm şi la sectorul bancar, care – în bună măsură – se duce în aceeaşi direcţie. I-am auzit pe partenerii noştri de la BERD, care au un obiectiv foarte clar de a investi doar în produse financiare verzi sau care au sustenabilitatea drept criteriu esenţial. Începând, dacă nu mă înşel, cu 2025, investiţiile lor vor fi canalizate aproape doar în această direcţie.

► Despre obligaţiuni:

Probabil va fi un target trimestrial, deci până la sfârşitul anului ar mai fi trei serii de obligaţiuni Fidelis.

Cât despre obligaţiunile suverane verzi, este o ţintă foarte importantă pentru Ministerul Finanţelor Publice. Este vital pentru România să emită astfel de instrumente foarte căutate - încep să fie cumva şi mai ieftine, deci să vină cu o dobândă mai scăzută decât obligaţiunile standard. Aşteptăm şi noi la BVB să listăm astfel de instrumente.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent