ZF Deschiderea de astăzi

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Despre listarea RDF Arad, finanţarea prin obligaţiuni şi următorii paşi. Rudolf Vizental, ROCA Investments: Vrem ca listarea holdingului pe agricultură să fie pe piaţa principală a Bursei. Până atunci, vom mai realiza tranzacţii

29.04.2022, 07:00 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Listarea RDF Arad, printr-o operaţiune de majorare de capital.

După listarea de anul acesta a ROCA Industry, holding care reuneşte producătorii de materiale de construcţii din portofoliul ROCA Investments, platforma de investiţii din cadrul Impetum Group vrea să listeze traderul de cereale RDF Arad, la care are controlul majoritar, prin interme­diul unei oferte de majorare de capital, spune Rudolf Vizental, cofondator şi CEO al ROCA Investments.

„Sunt unele lucruri bune care au avut loc în prima experienţă de listare, cât şi lucruri despre care credem că le putem îmbunătăţi... Din acest motiv, ţintim ca listarea holdingului pe agricultură să fie direct pe piaţa principală anul viitor, după ce vom mai fi făcut cel puţin una-două tranzacţii“, a spus Rudolf Vizental în timpul emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.

Potrivit datelor Confidas, RDF SA este controlat în proporţie de 57,6% de ROCA Investments, iar antreprenorul Deznan Florin Ioan are 42,35%. Pentru 2020 RDF a raportat 115 mil. lei afaceri cu un profit net de 0,7 mil. lei.

Rudolf Vizental subliniază faptul că holdingul încă se află departe de debutul pe piaţa românească de capital, urmând ca RDF să aleagă interme­diatorul ofertei în perioada viitoare. „Consider că este o perioadă bună pentru investiţii, însă nu ne gândim să realizăm listarea până în 2023 (...) Vorbim de o majorare de capital întrucât ne dorim să creştem“, a spus reprezentantul ROCA.

Listate pe piaţa AeRO a bursei locale, acţiunile ROCA Industry (Holdingrock1/simbol bursier ROC1) s-au apreciat cu 8,1% în ultima lună, pe un rulaj de 3,5 milioane de lei. ROCA Industry are 193 mil. lei capitalizare.

„Deocamdată am pus emisiunea de bonduri pe «hold» din cauza conjuncturilor regionale, economice şi inflaţioniste. Nu este exclus să o reluăm în a doua jumătate a anului sau, mai concret, într-unul din holdinguri.“

CEO-ul Roca Investments susţine că probabil cel mai important aspect din viitoarea Adunare Generală a Acţionarilor – pe lângă buget şi aprobarea rezultatelor financiare – este majorarea de capital social de 20 de milioane de euro prin care se vrea atragerea de noi investitori.

„Considerăm că este un moment bun pentru a încerca să facem o scalare internaţională pentru a ne defini ca jucător global... Vom investi doar în companii din România, dar care au posibilitate de scalare regională.“

ROCA Investments a ajuns recent la o evaluare de 247,5 milioane de lei (peste 50 de milioane de euro), mai mult decât dublu prin comparaţie cu valoarea din 2018, când era evaluată la 102 milioane de lei.

„Evaluarea este de 2,75 ori valoarea capitalului social de 18 milioane de euro (din 2018 – n. red.). Au fost câţiva ani buni în care nu toate lucrurile au mers, însă per ansamblu, lucrurile au fost bune. Anul trecut a fost important, am avut nişte tranzacţii foarte bune, lucrurile s-au întâmplat aşa cum le pregătisem încă din 2020“, explică Rudolf Vizental, adăugând că evaluarea ROCA Investments ar putea ajunge la 400 de milioane de lei în 2022.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent