ZF Deschiderea de astăzi

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Marcel Murgoci, Estinvest: Nu există nicio presiune pe vânzare în acest moment, fapt dovedit şi de lichiditate. Este pur şi simplu o stare de aşteptare. Mulţi investitori aşteaptă rezultatele la T2/2022 şi date la nivel macro

06.06.2022, 07:21 Autor: Eduard Ivanovici

Bursa de Valori Bucureşti continuă să se afle în teritoriu negativ în 2022, cu un minus de 6% prin prisma indicelui principal BET, iar lichiditatea zilnică a pieţei locale se află la cote scăzute, deşi a avut în luna mai una dintre cele mai mari creşteri faţă de aprilie din rândul pieţelor emergente europene.

„Există o reticenţă din partea clienţilor tocmai în această idee de a vedea ce se întâmplă, aşteptând eventuale ştiri care să le întărească ideea de a intra sau de a rămâne în continuare în aşteptare. Îmbucurător este că nu există nicio presiune la vânzare în acest moment, fapt dovedit şi de lichiditate. Este pur şi simplu o stare de aşteptare, se fac mai puţine tranzacţii, iar majoritatea sunt pe «hold»“, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al societăţii de brokeraj Estinvest, prezent în timpul emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi din 3 iunie.

Reprezentantul Estinvest consideră că mulţi investitori se aşteaptă ca rezultatele din aprilie-iunie să fie măcar la nivelul celor din T1/2022, însă având în vedere starea actuală de aşteptare, există în acelaşi timp un presentiment că ritmul de creştere îşi poate pierde în curând din avânt.

„Aceste date la S1 sunt importante pentru a arăta care a fost impactul creşterii preţurilor la utilităţi asupra activităţii emitenţilor şi cât de tare s-a resimţit în activitatea lor. Probabil că investitorii aşteptă şi date la nivel macro pentru a-şi face o idee cu privire la mersul global al economiei“, spune Murgoci.

Între timp, adaugă brokerul, investitorii pot obţine expunere pe mai mulţi emitenţi în funcţie de datele de înregistrare pentru dividende, încercând astfel să îşi crească randamentul portofoliului de investiţii. De asemenea, participanţii la piaţă se pot orienta şi către fondurile de investiţii.

„Tot ce le spun este să fie atenţi la istoricul randamentului, costuri şi să încerce să-şi răspundă la aşteptările pe care le au. Până la urmă, cred că investitorii vor ajunge în situaţia în care poate vor fi nemulţumiţi sau vor încerca să înţeleagă tot mecanismul de funcţionare al fondurilor. Probabil că vor ajunge să investească individual şi, de ce nu, în paralel, încercând să ia decizii pe cont propriu“, spune Marcel Murgoci.

În final, directorul de tranzacţionare al Estinvest argumentează că investitorii trebuie să urmărească intens rapoartele privind inflaţia şi, pe de altă parte, să aştepte datele financiare semestriale.

„Este importantă şi evoluţia pieţelor externe, chiar dacă în ultima perioadă nu a fost o legătură directă între piaţa noastră şi ceea ce s-a întâmplat în afară. Este, totuşi, un element care ar putea să ne ghideze în ceea ce priveşte mersul pieţei pe o perioadă mai scurtă de timp.“

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent