ZF Deschiderea de astăzi

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. SafeTech vrea să-şi remunereze angajaţii cu acţiuni şi va face răscumpărări anul acesta. Victor Gânsac, CEO: Pe termen lung, soluţia nu este sustenabilă pentru investitori

27.05.2022, 08:40 Autori: Eduard Ivanovici , Tibi Oprea

În contextul lipsei de profesionişti din do­meniul securităţii ciber­netice, SafeTech Innovations, socie­tate prezentă pe segmentul AeRO al Bursei locale care vrea să efectueze anul acesta transferul pe piaţa principală, intenţionează să deruleze un stock option plan prin care să-şi fidelizeze angajaţii şi să atragă noi nume în cadrul companiei.

„Deficitul de experţi în securitate cibernetică este estimat la circa 2,5 milioane la nivel mondial. Imediat după listarea la Bursă de anul trecut am analizat toate posibilităţile pe care le avem pentru a crea un astfel de program pentru angajaţii noştri, cât şi pentru atragerea de noi experţi“, spune Victor Gânsac, CEO al SafeTech Innovations, în ca­drul emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi din 26 mai.

„Primul mecanism este majorarea de capital cu ridicarea dreptului de preferinţă, dar acest mecanism este privit cu reticenţă de către investitorii de la bursă.“

CEO-ul adaugă că societatea ia în calcul posibilitatea de a răscumpăra din piaţă acţiuni pentru implementarea programului, decizie care, pe moment, poate duce la creşterea preţului acestora. Totodată, costul construirii unui stock option plan poate fi prea mare şi ar provoca decapitalizarea companiei, aducând astfel dezavantaje investitorilor.

„Totuşi, luăm în considerare să demarăm anul acesta un proiect mai mic de răscumpărare pentru a începe programul de stock option plan pentru angajaţii noştri actuali. Pe termen lung însă, nu este o soluţie sustenabilă pentru acţionari”, afirmă Victor Gânsac.

În urma unei analize efectuate de SafeTech, compania a descoperit că prin legislaţia română, mai precis prin legea 31/1990 privind societăţile comerciale, acţionarii pot să îşi doneze o parte din propriile acţiuni către companie, aceasta având la rândul său posibilitatea de a le distribui angajaţilor în cadrul unor programe de tip stock option plan.

„Din păcate, ne-am dat seama că această opţiune nu este disponibilă şi pentru companiile listate la bursă. Am făcut încă de anul trecut o propunere către ASF pentru a armoniza în acest sens regulamentul 10/2017 cu legea 31/1990, ca să ne permită nouă, acţionarilor semnificativi – vorbind de toate companiile listate la bursă – să donăm acţiuni către companie şi să creăm astfel de programe. Este cea mai avantajoasă şi cea mai uşoară metodă pentru a realiza un astfel de program. Sperăm să primim un răspuns pozitiv în perioada următoare”, spune el.

Anul acesta, principalul obiectiv al companiei constă în creşterile pe plan internaţional, vizând în acest sens companiile din Statele Unite, Marea Britanie şi Abu Dhabi. Între timp, SafeTech vrea să asigure pe plan local derularea proiectelor pe fonduri europene, care vizează investiţii, dezvoltare organizaţională, cercetare şi inovare.

„Intenţionăm să mai depunem cerere de finanţare pentru astfel de proiecte. Războiul din Ucraina şi recentele atacuri cibernetice au creat multe oportunităţi pentru sectorul nostru de activitate, care se vor fructifica în perioada următoare”, susţine Victor Gânsac.

Acţiunile SAFE au scăzut cu 4,6% de la începutul anului, faţă de un indice BETAeRO în coborâre cu 9%. Compania are o valoare de piaţă de circa 200 de milioane de lei. Din acţionariat fac parte Victor Gânsac (36,8%), Paul Rusu (36,7%), persoane fizice (25,7%) şi juridice (0,8%).

 

Alte declaraţii din timpul emisiunii:

► Despre T1/2022:

Am avut o activitate intensă. Scăderea cifrei de afaceri a fost determinată de declinul vânzărilor pe linia de business dedicată soluţiilor de securitate cibernetică, minus 68%.

Pe de altă parte, am avut o creştere pe zona de servicii de securitate cu 61%, un aspect pozitiv pentru companie deoarece acest tip de activitate generează un profit ridicat, comparativ cu soluţiile de securitate cibernetică, unde marja de profit este mult mai scăzută.

Obiectivul nostru este să generăm profit, astfel focusul principal este pe zona de contractare de servicii, mai ales să generăm contracte de tip acord cadru şi contracte multianuale de tip recurent, atât datorită profitabilităţii, cât şi predictibilităţii.

► Despre compania din Marea Britanie:

Compania din Marea Britanie este în cel mai avansat stadiu, în clipa de faţă aşteptăm deschiderea contului bancar la o instituţie locală. Din cauza sancţiunilor impuse în contextul războiului din Ucraina, procedura de deschidere a necesitat verificări suplimentare ale companiei-mamă, dar şi ale acţionarilor semnificativi. Estimăm că în perioada următoare vom obţine acest cont bancar, urmând să operaţionalizăm compania în T2 şi T3. Se vor angaja patru persoane deja selectate.

► Despre filialele din SUA şi Abu Dhabi:

În ceea ce priveşte deschiderea, vorbim despre T2 şi T3. Suntem în faze avansate pe partea de documente cu casele de avocatură, urmând să le deschidem cât mai repede.

► Despre contractul cu Fidelis Cybersecurity:

Fidelis Cybersecurity este un producător important la nivel mondial de soluţii de securitate cibernetică şi incluziune în reţele. Ei sunt într-o extindere puternică în zona Europei de Est. Pe de altă parte, noi ne-am dorit extinderea portofoliului de soluţii de securitate cibernetică tocmai pentru a veni în întâmpinarea noilor provocări pe care le vedem în contextul actual.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent