ZF Deschiderea de astăzi

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Despre scăderea fondurilor de pensii Pilon II, şocul inflaţiei şi investiţii. Adrian Codirlaşu, CFA: Obligaţiunile emise anterior majorării ratelor dobânzilor şi-au pierdut din valoare. Problema titlurilor de stat este că ele nu mai sunt cele mai sigure investiţii

30.05.2022, 08:40 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Prima de risc şi ratingul României, printre aspectele vizate în acest sens de analist ♦ Investitorii ar trebui să aibă în vizor raportul dintre inflaţia anticipată şi cupon.

În ediţia din 27 mai a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi a fost invitat Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al asociaţiei de analişti financiari CFA România, care a discutat despre scăderea fondurilor de pensii Pilon II, unde 8 milioane de români au o parte din pensie, şocul generat de inflaţie şi strategiile aplicate de către investitori.

„Obligaţiunile sunt nişte titluri care, în cazul cvasigeneral al României, dau o dobândă fixă care a fost fixată la momentul emisiunii. Avem inflaţia care creşte şi a atins maxime multianuale, ducând la majorarea ratelor de dobândă de către banca centrală. Majorarea s-a transmis în toate ratele de dobândă, inclusiv pentru instrumentele cu venit fix. Deci au crescut ratele dobânzilor, aşa că obligaţiunile emise anterior au pierdut automat din valoare. Inflaţia duce, aşadar, la scăderea valorii obligaţiunilor. Cum 60% din portofoliul fondurilor de investiţii este în obligaţiuni, de aici vine marea majoritate a scăderii activului net“, spune Adrian Codirlaşu.

Analistul estimează că inflaţia va continua să crească şi, în consecinţă, ratele dobânzilor vor merge automat în sus, ceea ce se poate transpune în pierderi suplimentare de valoare. De altfel, pe lângă creşterea primei de risc a României, economia locală se confruntă, totodată, cu o serie de dezechilibre, notând aici contul curent şi deficitul bugetar. În acest context, prima de risc şi proximitatea României faţă de Ucraina se reflectă clar în scăderea preţului obligaţiunilor româneşti.

„Aici este problema la obligaţiuni şi titluri de stat, ele nefiind cele mai sigure instrumente. Grecia ne-a arătat că şi statele pot da faliment şi că se poate pierde aproape tot inclusiv pe titluri de stat. Mai contează aici şi rating-ul României, care este pe ultima treaptă de investment grade. Asta este problema la un titlu de stat: plătim, să zicem, 100 de lei, dar primim suta de lei înapoi doar la maturitate. Până atunci, s-ar putea să îl vindem cu mult mai puţin”, argumentează vicepreşedintele CFA România.

În cazul titlurilor de stat, investitorii trebuie să aibă în vizor raportul dintre inflaţia anticipată şi cupon, explică analistul, adăugând că, în general, bondurile nu tind să performeze bine într-un mediu inflaţionist, trend ce nu este specific exclusiv României.

În condiţiile actuale, în care inflaţia erodează randamentele bondurilor şi acţiunilor, unde şi-ar putea îndrepta atenţia investitorii?

„Valutele au rate diferite de inflaţie şi, în general, valutele vor avea nişte rate de inflaţie mai mici decât monedele unor ţări emergente, cum este şi România. Pe de altă parte, sunt sectoare şi ţări care vor avea în continuare creşteri economice substanţiale. Tocmai acum, când pieţele sunt jos, am putea chiar găsi şi oportunităţi de cumpărare pe anumite sectoare (...) Nu există tranzacţie perfectă.”


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent