ZF Deschiderea de astăzi

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Ce spune One United despre scăderea nivelului vânzărilor vs. creşterea veniturilor din vânzări. Cosmin Samoilă, CFO: Aplicăm standardul IFRS15, recunoaştem veniturile raportat la gradul de finalizare a construcţiei

25.08.2022, 00:07 Autor: Eduard Ivanovici

Scăderea unităţilor vândute în S1/2022 este un factor care va diminua rezultatele viitoare, însă există şi alte aspecte care vor impacta rezultatele.

Dezvoltatorul imobiliar One United Properties, listat la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul ONE, motivează diferenţa dintre scăderea unităţilor vândute şi creşterea veniturilor din vânzări din raportul semestrial prin aplicarea standardelor internaţionale de raportare financiară IFRS15. Astfel, societatea a înregistrat anul acesta veniturile printr-o diferenţă între vânzările anterioare şi ritmul de progres al construcţiilor în prima jumătate a acestui an.

„Noi aplicăm recunoaşterea veniturilor din vânzări pe standardul IFRS15, iar aici aplicarea este făcută în funcţie de vânzări, dar raportat la gradul de finalizare a construcţiei“, spune Cosmin Samoilă, CFO al One United, invitat în ediţia din 24 august a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.

În consecinţă, dezvoltatorul recunoaşte gradual veniturile din vânzări pe perioada construcţiei şi, în momentul în care construcţia este finalizată 100%, compania ajunge să înregistreze venitul integral al vânzării. „Din acest motiv, o parte din aceste venituri sunt de fapt venituri care au fost contractate şi venituri din vânzări care au fost în anii trecuţi. Anul acesta le-am înregistrat ca pe o diferenţă între cât s-a recunoscut în trecut din aceste vânzări şi cât a progresat construcţia în cursul acestui an“, argumentează CFO-ul.

În prezent, compania dezvoltă mai multe proiecte, printre care şi One Cotroceni Park, componenta rezidenţială, cea mai mare dezvoltare a One United în momentul de faţă, cu 900 de apartamente în construcţie. Directorul financiar al societăţii notează în acest sens un ritm bun de vânzări, în contextul în care procesul de construcţie a început anul trecut.

„Atunci am recunoscut doar o mică parte din aceste venituri, însă anul acesta am recunoscut o parte mai mare pentru că ritmul de construcţie a avansat destul de mult. Aceasta este proporţionalitatea între ritmul vânzărilor şi ritmul de recunoaştere a veniturilor din vânzări“, spune el.

Compania a încheiat primele şase luni ale anului cu un profit net de 348 de milioane de lei, în creştere cu 136% faţă de perioada similară a anului precedent, şi afaceri de 675,9 milioane de lei, plus 56%.

În S1/2022, One United Properties a vândut şi prevândut apartamente, locuri de parcare, spaţii comerciale şi alte unităţi pentru un total de 66,5 milioane de euro.

Compania a vândut în total 167 de unităţi, reprezentând locuinţe de toate tipurile, în scădere cu 36% faţă de S1/2021, când au fost numărate 261 de unităţi. Aşadar, se va recunoaşte acest declin în rezultatele viitoare ale One?

„Va fi un factor care va diminua rezultatele viitoare, dar în acelaşi timp sunt şi alţi factori care impactează rezultatul. Dacă începem alte dezvoltări, dacă ritmul vânzărilor creşte în următoarea perioadă, atunci cumva aceştia sunt factorii care ar duce în sus recunoaşterea veniturilor. Sunt factori care merg într-o direcţie sau în alta“, explică CFO-ul.

Avansul cifrei de afaceri la 30 iunie a fost susţinut de o creştere cu 16% a veniturilor din vânzările de proprietăţi rezidenţiale, care au ajuns la 386,8 milioane de lei în S1/2022 vs. 332,8 milioane de lei în S1/2021. În paralel, venitul net din vânzarea de proprietăţi rezidenţiale a urcat cu 76% faţă de anul precedent, ajungând la 189,9 milioane de lei datorită faptului că majoritatea dezvoltărilor se apropie de finalizare.

„Scăderea (unităţilor vândute – n.r.) a apărut din cauza lipsei stocului de apartamente pe care le avem pentru vânzare. Noi am început în iunie politica de vânzare pentru o nouă dezvoltare şi, dacă excludem această proprietate, la data de 30 iunie 2022 aveam deja vândute 85% dintre toate unităţile aflate în construcţie sau finalizate la momentul acela. Stocul şi mixul de apartamente pentru vânzare era destul de redus; aceasta a fost principala cauză a scăderii, nu neapărat lipsa cererii“, adaugă Cosmin Samoilă.

Luna viitoare, compania plănuieşte să convoace o adunare generală a acţionarilor, unde, spune Cosmin Samoilă, ar putea fi propusă acordarea de dividende interimare la şase luni, One United fiind de altfel singura companie listată la BVB care acordă dividende la semestru. Totodată, CFO-ul menţionează că societatea a atras recent fonduri pentru a finanţa achiziţia a zece proiecte, majoritatea fiind incluse în segmentul rezidenţial.

„Urmează să facem dezvoltările cu mixul de finanţare pe care îl foloseşte, de obicei, compania: pe de o parte, finanţare bancară, şi pe cealaltă parte, finanţare din prevânzări şi equity. La momentul acesta am achiziţionat două din cele zece proprietăţi. Intenţionăm să închidem şi celelalte opt achiziţii în următorul an“, mai spune el.

Alte declaraţii ale lui Cosmin Samoilă:

Despre promovarea în indicii FTSE:

Este o veste foarte bună. Capitalurile proprii pe care le-am raportat recent pentru perioada terminată la 30 iunie 2022 sunt mai mult decât duble decât capitalurile proprii pe care le aveam înaintea listării de anul trecut. Deci valoarea companiei a crescut mult într-un timp destul de scurt, suntem una dintre cele mai lichide societăţi de la Bursa de Valori Bucureşti. Ocupăm locul 9 în primele şase luni în ceea ce priveşte lichiditatea.

Despre rezultate:

A fost un pic mai mult decât o dublare a profitului net. Au fost mai mulţi factori care au dus la acest rezultat, având creşteri pe toate liniile de business. Pe veniturile nete din vânzarea de proprietăţi rezidenţiale am avut o creştere de 76%, iar pe veniturile nete din chirii am avut un rezultat de 31 de ori mai mare decât anul trecut, urmare a creşterii gradului de închiriere şi consolidării unor active. Avem o îmbunătăţire pe partea de venit financiar net, fiind un curs de schimb mai stabil în acest an. Pe de altă parte, poziţia de numerar crescută ne-a ajutat să plasăm mult mai bine banii în diverse depozite sau investiţii. Au crescut şi cheltuielile, dar nu într-un ritm aşa de pronunţat precum veniturile.

Despre chirii:

În momentul de faţă avem clădirea One United Tower, care este închiriată aproape 100% şi unde au mai fost câţiva chiriaşi care au intrat în spaţiu în primul semestru. începând cu aceste luni, clădirea generează un venit aproape integral din închiriere. Pe de altă parte, în One Cotroceni Park Office, faza 1, clădirea a fost recepţionată în decembrie 2021, iar în S1/2022 au fost lucrări de amenajare. Este o clădire închiriată în proporţie de 85% (...) în al doilea semestru ne aşteptăm la o creştere şi mai importantă în nivelul chiriilor.

One Lake District, One High District, One Floreasca Towers:

Aici avem toată documentaţia depusă pentru autorizaţii, toate procedurile sunt făcute, inclusiv actele pentru autorizare au fost achitate. Odată ce primim autorizaţie de construire de la autorităţi, vom lansa vânzările. Sunt deja clienţi interesaţi.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent