ZF Deschiderea de astăzi

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Zuzanna Kurek, Cornerstone Communications: Sunt câteva companii care vor să vină la BVB cu acţiuni. Mulţi investitori aşteaptă oferta care va da un restart pieţei

17.06.2022, 08:30 Autor: Eduard Ivanovici

Zuzanna Kurek, consultant autorizat pentru listări şi fondatoare a Cornerstone Communications, com­pa­nie care facilitează listările la bursă, consideră că antreprenorii români au în continuare apetit pentru piaţa locală de capital, în contextul în care 2022 este unul din cei mai volatili ani ai ultimului deceniu, fiecare lună fiind presărată cu evenimente care „alimentează” incertitudinile participanţilor la piaţă.

„Avem câteva companii care vor să se listeze la BVB cu acţiuni. Sunt 5-6 emitenţi, dar nu cred că vor veni toţi anul acesta, unii pregătindu-se pentru anul viitor“, a spus Zuzanna Kurek la ZF Deschiderea de Astăzi din 16 iunie.

„Am în continuare speranţa că a doua parte a anului va arăta un pic diferit, vor fi şi nişte oferte de majorare de capital social vara aceasta, unele fiind deja în derulare.“ Totodată, fondatoarea Cornerstone Communications argumentează că, din discuţiile pe care compania le-a purtat cu brokerii până la jumătatea anului, majoritatea investitorilor au ales să nu îşi retragă banii şi să aibă în continuare deţineri la societăţile de la Bursa de Valori Bucureşti.

„Ei au cash, dar nu fac decizia de a plasa banii în ceva anume. Mulţi investitori şi brokeri aşteaptă să vină oferta care dă un restart la piaţă. Speranţa noastră este că din septembrie până în noiembrieă vom avea două oferte noi pentru că, la sfârşitul zilei, nu cred că este rezonabil ca investitorii să stea pe cash un timp atât de lung”, spune ea.

În ceea ce priveşte propriul portofoliu de investiţii, Zuzanna Kurek menţionează că majoritatea companiilor sunt prezente pe piaţa AeRO, pepiniera segmentului principal al BVB.

„Strategia mea de investiţii este bazată 100% pe acţiuni şi companii antreprenoriale. Aproximativ 30% din portofoliu este pe SafeTech Innovations, care activează în domeniul securitatăţii cibernetice, unde potenţialul este incredibil. Pe de altă parte, este energia verde, Simtel, cu 20% din portofoliu. A treia cea mai mare deţinere este la Bittnet şi apoi One United Properties”, adaugă Zuzanna Kurek.

Acţiunile SafeTech Innovations (simbol bursier SAFE), companie locală de pe piaţa AeRO care vrea să efectueze anul acesta transferul pe segmentul principal, s-au depreciat cu 10,4% de la începutul lui 2022, pe un rulaj de 21 de milioane de lei, arată datele BVB.

Simtel (SMTL), companie de inginerie cu activitate în energia regenerabilă, şi grupul de IT Bittnet Solutions (BNET) sunt pe minus cu 10%, respectiv 8,9% în aceeaşi perioadă, iar acţiunile dezvoltatorului imobiliar One United Properties (ONE) au crescut cu 4,3%. Indicele BET a coborât cu 7% în 2022.

 

Ce a mai afirmat Zuzanna Kurek în timpul emisiunii

► Despre bursă:

Anul trecut au fost foarte multe oferte, unii antreprenori au supraevaluat rezultatele pe care le vor livra, investitorii s-au supărat pe anumite companii care au supraestimat performanţa şi am văzut asta încă din luna ianuarie. În februarie a venit războiul şi, din martie, avem în continuare ştirile legate de inflaţie, lanţurile de aprovizionare, aşa că anul nu arată foarte bine.

► Despre investiţii:

Recentul nostru studiu se referă la perioada decembrie-ianuarie şi acoperă perioada bună din 2021. Deci sentimentul de atunci venea înaintea anxietăţii cauzate pe piaţă după invazia Rusiei în Ucraina. Vreau să subliniez faptul că investiţiile de sub un an nu sunt investiţii. Vorbim de comportament speculativ, acesta fiind cel mai important mesaj pe care l-am văzut în studiu.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent