ZF Deschiderea de astăzi

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Andreea Nica, CFA: Românilor li s-ar părea decent să primească o pensie de 75% din salariu

27.06.2022, 09:00 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Populaţia activă a României va fi din ce în ce mai mică.

Conform unui sondaj recent realizat de asociaţia analiştilor financiari CFA România, românii consi­deră că ar trebui să încaseze o pensie de cel puţin trei sferturi din salariu, iar statul ar trebui să ia cât mai multe măsuri pentru a creşte speranţa de viaţă, notând în acest sens numărul tot mai mic al populaţiei active.

„Începând cu 2040, vom avea mai multe persoane de peste 65 de ani decât cele sub 24 de ani. Nu vom mai avea o piramidă demografică, deci o bază de tineri puternică, iar populaţia activă, cea care plăteşte taxe, va fi din ce în ce mai mică. Respondenţii ne-au indicat că, în momentul în care ieşim la pensie, ni s-ar părea decent să primim o pensie la nivelul de 75% din salariu“, spune Andreea Nica, membră a consiliului director CFA România şi coordonatoarea studiului „Cum ne asigurăm viitorul? Despre Bunăstare şi Statut Social“. Studiul a fost realizat prin intermediul unui sondaj online şi s-a orientat pre­ponderent către mediul urban, fiind realizat în condiţii de pandemie.

Totodată, o parte semnificativă din persoanele care au participat la sondaj au studii medii sau superioare, studiul având o acoperire la nivelul întregii ţări.

„Respondenţii sondajului au această percepţie a morţii timpurii şi consideră că statul ar trebui să o adreseze, să avem un sistem de sănătate mai bun care să ne permită să creştem speranţa de viaţă în general, dar şi speranţa de viaţă sănătoasă – atât timp cât trăim, să avem un confort cât mai ridicat“, explică Andreea Nica, prezentă la ZF Deschiderea de Astăzi din 24 iunie.

Reprezentanta CFA adaugă că îmbunătăţirea situaţiei demografice din România poate fi rezolvată prin scăderea mortalităţii timpurii şi creşterea natalităţii prin diferite servicii publice pe care le poate întreprinde statul.

„De exemplu, în România avem peste 1 milion de femei casnice, ele nu sunt surprinse în sondajele despre şomaj, care atinge circa 5% în România. Cu toate acestea, sunt un milion de femei care nu îşi caută loc de muncă. Este foarte probabil ca unul dintre motivele care le obligă să rămână acasă este faptul că trebuie să îşi îngrijească copiii pentru că nu avem un sistem foarte bun de creşe, grădiniţe şi after-school.“

Studiul CFA va fi publicat oficial marţi, 28 iunie.

 

Alte declaraţii ale Andreei Nica:

Ne-am propus să facem acest studiu pentru că în media se discută destul de mult despre structura demografică a populaţiei din România şi se discută acest lucru mai degrabă din perspectiva unui sociolog, a problemelor care apar atunci când populaţia îmbătrâneşte. Astfel, ne-am propus să aducem în discuţie şi aspectul economic pentru că în momentul în care populaţia, în medie, îmbătrâneşte, apare un altfel de comportament. Bineînţeles, persoanele mai tinere dezvoltă un anumit tip de comportament.

De exemplu, ele pot consuma mai degrabă servicii publice de tip infrastructură, educaţie, în timp ce populaţia bătrână începe să aibă un comportament care indică un consum către servicii publice de sănătate sau care presupune să se bazeze mai mult pe beneficiile câştigate în timpul în care lucrăm şi, după 63-65 de ani, ne aşteptăm să încasăm pensii care să ne asigure un anumit nivel de bunăstare.

Am vrut să avem această corelaţie între ceea ce se întâmplă la nivel demografic şi ceea ce se va întâmpla la nivelul efortului bugetar pentru România în momentul în care populaţia va fi una îmbătrânită. Conform constituţiei, România este stat social, adică statul care are un rol cheie în a asigura bunăstare economică şi socială cetăţenilor săi. Când populaţia îmbătrâneşte, acest rol al statului devine mult mai greu de realizat.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent