ZF Deschiderea de astăzi

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Claudiu Cazacu, XTB România: A doua jumătate a lunii august poate oferi mari trepidaţii. Investitorii se repoziţionează după vacanţă

28.07.2022, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Potenţialele măsuri anti-COVID-19, neincluse în preţuri.

Sezonul raportărilor financiare la S1/2022, care se întinde până la începutul lunii septembrie, şi starea de expectativă a investitorilor din piaţa de capital ar putea fi marcate de o serie de scăderi în ultima lună a verii, spune Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul casei de brokeraj XTB România, prezent în cadrul emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi din data de 27 iulie.

„Luna august, mai degrabă în a doua sa jumătate, ar putea să ofere trepidaţii ceva mai mari. Suntem însă după nişte corecţii mai consistente în anumite pieţe şi Bursa locală arată ceva mai bine pe indicele total return decât alte burse mai dezvoltate şi mai lichide din Europa... La revenirea din vacanţă apare acel sentiment că trebuie să ne poziţionăm pentru ceea ce urmează, iar toamna vine cu un moment de reevaluare, poate şi un pic de melancolie şi poezie. Lirica noastră este foarte bogată la acest capitol”, explică reprezentantul XTB.

Totodată, participanţii la piaţă se confruntă cu înrăutăţirea perspectivelor din domeniul sanitar, având în vedere că numărul de infecţii cu coronavirus a ajuns recent la maximul ultimelor cinci luni.

În acest sens, Claudiu Cazacu spune că, din punct de vedere psihologic, preocuparea investitorilor a trecut pe plan secundar, în contextul în care indicele local BET-TR, unde sunt incluse şi dividendele, a crescut cu aproape 3% de la începutul anului, peste majoritatea marilor burse din vest.

„În ceea ce priveşte măsurile care pot fi impuse, probabil există un risc mai mare decât este perceput în prezent. Ar fi o nouă piedică pentru piaţă şi nici pe departe nu este inclus în preţuri. M-aş aştepta, cel puţin deocamdată, să se meargă pe ideea că există o accelerare sezonieră şi procentul de cazuri grave nu va fi atât de mare încât să se impună măsuri restrictive puternice.”

Totuşi, dacă scenariul respectiv va deveni realitate, băncile centrale vor fi nevoite să se înfrunte cu o nouă provocare, majorând ratele dobânzilor în timp ce se confruntă cu încetinirea economiei.

„N-aş spune că acesta este riscul principal. Aş arunca o privire la titlurile de stat ale Italiei, am văzut că există un răspuns din partea Băncii Centrale Europene, o unealtă anti-fragmentare, în încercarea de a izola riscurile de creştere a dobânzilor de riscul unei crize a datoriilor suverane în Italia. Totuşi, n-aş spune că pericolul este depăşit”, adaugă analistul.

 

Alte declaraţii

Despre sezonul raportărilor:

Pentru bănci, aş spune că rezultatul net nu este nici măcar pe linie neutră, ci uşor nefavorabil... Dacă am avea o mişcare rapidă spre găsirea unei soluţii în conflictul din Ucraina, am vedea o explozie pe piaţă, în general, dar mai ales pe sectorul bancar. Până la a avea o perspectivă în această regiune, există mai degrabă o derivă a pieţei, cât şi riscuri de alunecare.

Despre investiţii:

Investitorii sunt prinşi între ciocan şi nicovală, între grija privind încetinirea economiilor şi teama de inflaţie sau – în Europa mai mult decât în Statele Unite – de ceea ce se întâmplă cu aprovizionarea energetică. Am avut scăderi destul de consistente anul acesta, am avut câteva săptămâni de revenire şi acum investitorii par a fi în alertă. Deci mai degrabă încercăm să vedem sectoarele care ar rezista mai bine unor presiuni decât cele care să ne ajute foarte mult.

Este o perioadă în care, având în vedere recalibrarea aşteptărilor vizavi de dobânzi şi creşterea economică, instrumentele de venit fix din categoria titlurilor de stat ar putea fi favorizate, doar ocazional anumite segmente, precum acţiuni din domeniul energiei.

Mă aştept ca, pentru perioada viitoare, balanţa să fie mai favorabilă în sectorul energetic prin comparaţie cu alte sectoare unde există preocupare. Această preocupare are influenţă mai mare în sectoare precum retailul, construcţiile.

Mi-aş dori să văd mai multe investiţii către această zonă de răspuns în faţa provocărilor climatice. Există companii interesante care ar putea beneficia – de exemplu, apa este o resursă esenţială, notând aici şi modalităţi de a o economisi sau stoca (...) Cred că rămâne în continuare într-o regiune relativ prudentă, deşi am văzut deja anumite sectoare de oboseală din partea vânzătorilor. În perioade de secetă, acesta ar fi primul câştigător şi, în sens mai larg, tehnologiile de combatere a efectelor negative şi de susţinere a agriculturii sau de optimizare a tehnicilor de irigare. Avem nevoie de cercetare în acest domeniu.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent