ZF Deschiderea de astăzi

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Constantin Sebeşanu, Impact: Anul a început bine, dar contractele nou semnate au încetinit semnificativ. Accentul se pune pe unităţile deja pregătite

16.05.2022, 07:30 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Compania estimează că va da în folosinţă 800 de unităţi în 2022 l Principalele probleme, pe segmentul de costuri.

Efectele războiului dintre Rusia şi Ucraina, care se îndreaptă deja spre a treia lună de lupte, s-au resimţit din plin asupra costurilor suportate de segmentul rezidenţial, spune Constan­tin Sebeşanu, CEO al dezvoltatorului imobiliar Impact Developer & Contractor (IMP), companie listată pe segmentul principal al Bursei, cu o capitalizare de aproape 1 miliard de lei.

„Anul a început bine, mai puţin impactul asupra costurilor, care a fost sesizat de toate industriile. Din punct de vedere al vânzărilor, având în vedere că legea cu privire la TVA a intrat în vigoare în ianuarie, am avut o creştere destul de semnificativă în ianuarie-februarie“, afirmă CEO-ul.

„Din păcate, a doua parte a lunii februarie a început cu războiul din Ucraina, ceea ce s-a sesizat în toate pieţele, dar mai ales în cea rezidenţială, unde scăderea a fost semnificativă.“

Primele două săptămâni de conflict au oferit o cădere extrem de abruptă, observându-se ulterior o uşoară revenire la normalitate. Ulterior, piaţa s-a confruntat cu creşterea indicelui ROBOR, care a încetinit investiţiile pe piaţa medie întrucât peste 70% din clienţi achiziţionează prin intermediul unui credit, adaugă Constantin Sebeşanu.

În schimb, a fost sesizată o creştere foarte mare pe partea de mici investitori în proiecte medium-high.

„(Contractele nou semnate – n.r.) au încetinit semnificativ, cred că accentul se pune foarte mult acum pe unităţi care sunt gata, mai puţin pe partea de promisiuni de vânzare, unde s-a văzut o încetinire. Lumea este încă în expectativă. Creşterea este la unităţile pregătite, care se pot tranzacţiona imediat.”

Între timp, compania caută mijloace de a contracara sau a echilibra segmentul de costuri pentru a-şi proteja marjele şi se confruntă totodată cu problemele generate de conflictul din Ucraina şi autorizări, constituind o serie de variabile ce nu au reuşit până acum să fie combătute.

„Estimăm că vom da în folosinţă peste 800 de unităţi până la sfârşitul anului, deci prognozăm o valoare a profitului mult mai mare decât anul trecut. Planul de vânzări a fost încetinit, iar acum avem tot felul de acţiuni pentru a remedia şi recupera această pierdere. Per total însă, credem că vom putea raporta către acţionari un profit semnificativ”, susţine CEO-ul Impact.

Acţiunile IMP sunt pe minus cu 11,4% în 2022, pe un rulaj de 23,5 milioane de lei, arată datele BVB.

 

Ce a mai afirmat Constantin Sebeşanu:

Vom ridica finanţare şi prin vânzare de acţiuni. În paralel, mergem şi cu partea de creditare (...) Suntem în discuţii foarte avansate cu băncile, avem nevoie de aprobarea Adunării Generale a Acţionarilor pentru a obţine aceste credite.

Avem această dilemă, apropo de preţurile de vânzare, care trebuie corelate cu valoarea de înlocuire de astăzi – partea de creştere pe materiale, despre care cred că nu va mai fi într-un trend ascendent atât de dinamic.

Pe de altă parte este vorba de lipsa anumitor materiale (...) iar constructorii vor să îşi ia o marjă de siguranţă, ceea ce împinge preţul şi mai sus. Mai ales în Bucureşti, se adaugă şi lipsa autorizaţiilor, ceea ce – într-un an şi jumătate – va produce o presiune foarte mare pe preţuri fiindcă stocurile vor fi foarte mici.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent