ZF Deschiderea de astăzi

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Răzvan Mihăescu, 16 ani, investitor la Bursa de Valori Bucureşti: Investesc de la 14 ani. Cele mai mari deţineri, la Fondul Proprietatea, Banca Transilvania şi Purcari

19.04.2022, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Portofoliul, concentrat cât mai mult pe dividende ♦ Alte deţineri, la Purcari, Cemacon şi Transport Trade Services ♦ Contul, prin BRK Financial Group, sub tutela părinţilor tânărului de 16 ani.

În ediţia din 18 aprilie a ZF Deschiderea de Astăzi a fost prezent Răzvan Mihăescu, 16 ani, investitor la Bursa de Valori Bucureşti şi cel mai tânăr invitat al emisiunii.

„În prezent sunt în clasa a zecea; investesc pe bursă din clasa a opta, de la 14 ani. De când eram mic eram pasionat de afaceri şi am descoperit piaţa de capital, unde mi-am dat seama că poţi vinde şi cumpăra afaceri, având ca bază fundamentele lor“, spune Răzvan Mihăescu.

Cea mai mare deţinere este la Fondul Proprietatea (FP), emitent cu expunere la companii de importanţă strategică pentru economia româ­nească, ale cărui acţiuni s-au apreciat cu 25% în ultimul an, conform datelor BVB.

„Am ales-o pe baza creşterilor preţurilor la energie şi, în special, la curentul electric. Am vrut să am expunere pe un mare producător de energie şi am ales Hidroelectrica prin intermediul FP, despre care cred că este favorizat de actual context economic.“

Contul de tranzacţionare al lui Răzvan Mihăesc este deschis prin BRK Financial Group, sub tutela părinţilor tânărului de 16 ani.

A doua cea mai mare expunere este la Banca Transilvania (TLV), una dintre primele achiziţii realizate. Acţiunile instituţiei bancare afişează un avans de circa 16% în ultimele 12 luni.

„Am făcut achiziţia deoarece 2021 a fost un an bun pentru întreaga industrie bancară datorită dobânzilor mici şi creşterii sectorului imobiliar. De asemenea, mi-a plăcut faptul că sunt o companie veche, cu tradiţie pe bursă, iar până acum s-au folosit de toate mecanismele bursei, şi nu numai, pentru a se dezvolta, precum dividende, acţiuni gratuite, achiziţii. Acest lucru se reflectă şi în preţul acţiunii“, adaugă investitorul.

Portofoliul este completat de producătorul de vinuri Purcari (WINE), producătorul de materiale construcţii Cemacon (CEON), holdingul Roca Industry (ROC1) şi transportatorul fluvial Transport Trade Services (TTS).

„Îmi structurez portofoliul cât mai mult pe dividende. Reinvestesc toate dividendele încasate, n-am de gând să retrag prea curând ceva din contul de tranzacţionare. Valoarea ajunge până în 5.000 de euro, alimentându-l – de obicei – cu sume de până în 500 de euro.“

 

Alte afirmaţii:

► Când aleg o companie, prima dată mă uit la contextul economic în care ne aflăm, la sectoarele despre care cred că au cele mai multe şanse să se dezvolte în următorii ani şi să crească. Apoi caut companii din sectoarele respective şi le analizez pe fiecare în parte prin diferite modele de evaluare. Îmi place să fac analiza fluxurilor de numerar actualizate (discounted cash flow) şi compararea multiplilor. Citesc în fiecare zi ştirile şi raportările financiare la fiecare trimestru.

► Vreau să continui în acest domeniu. Obiectivul pe termen lung ar fi să devin manager de fond de investiţii, dar mi-ar plăcea să fiu şi analist financiar pe bursă sau broker de acţiuni.

► Criptomonedele nu mi se par potrivite profilului meu de risc şi mereu am vrut să văd valoarea intrinsecă a investiţiilor pe care le realizez.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent