ZF Deschiderea de astăzi

Răzvan Mihăescu, investitor la BVB: Am adăugat Transilvania Broker de Asigurare în portofoliu. Urmăresc în prezent Fondul Proprietatea

03.11.2022, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

La doar 17 ani, Răzvan Mihăescu este analist financiar certificat, absolvind programul Financial Modeling and Valuation Analyst.

Răzvan Mihăescu, investitor pe piaţa locală de capital, în vârstă de numai 17 ani, deţine în prezent acţiuni la companii precum Fondul Proprietatea (FP), ROCA Industry (ROC1), Banca Transilvania (TLV), Cemacon (CEON), Purcari (WINE) şi Transport Trade Services (TTS), obţinând recent expunere pe singurul broker de asigurări listat la Bursa de la Bucureşti.

Recent, el a absolvit programul Financial Modeling and Valuation Analyst (FMVA), prin care a obţinut o certificare de analist financiar, emisă de Corporate Finance Institute, platformă online de educaţie, cu sediul în Canada. Cursurile au fost urmate de un examen concentrat pe analiză şi modelare financiară.

„O companie nouă pe care am adăugat-o în urmă cu două săptămâni este Transilvania Broker de Asigurare. Mi s-a părut că este o companie care are o poziţie consolidată în piaţă, o bază stabilă de clienţi recurenţi, fiind favorizată de contextul din piaţa de asigurări, mai exact falimentul City Insurance şi cererea foarte mare, care împinge preţurile în sus. De asemenea, mi s-a părut că este subevaluată prin raport cu ratele de creştere pe care le-a livrat investitorilor în ultimii ani, atât pe partea de venituri, cât şi pe cea de profitabilitate“, spune Răzvan Mihăescu.

El adaugă că, în ultimii ani, emitentul şi-a recompensat acţionarii cu dividende în creştere şi cu randamente ridicate. Pe de altă parte, investitorul a acumulat recent la Fondul Proprietatea, notând în acest sens participaţia deţinută de FP la Hidroelectrica şi beneficiile obţinute de acţionari odată cu listarea celui mai mare producător de energie electrică din România.

„Consider că evaluarea pe baza companiilor comparabile este cea mai relevantă pentru emitenţii listaţi, întrucât oferă o perspectivă atât asupra performanţei financiare, cât şi asupra sentimentului general din pieţe. Indicatorii pe care îi folosesc cel mai des sunt PER, EV (enterprise value )/EBITDA şi forward PER“, afirmă investitorul.

Totodată, Răzvan Mihăescu spune că aplică metoda discounted cash flow (analiza fluxurilor de numerar actualizate) în cazul unor companii care au un grad mai accentuat de credibilitate.

„O aplic mai mult ca un exerciţiu personal, nu neapărat ca o analiză obiectivă. Pentru o analiză de acest gen este nevoie de foarte multe estimări cu privire la performanţa viitoare şi planurile de investiţii, informaţii greu de accesat de un investitor pasiv de retail.“


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent