ZF Deschiderea de astăzi

ZF DESCHIDEREA DE ASTĂZI. Alexandru Ilisie, OTP AM: Circa 80% din creşterile de dobândă sunt incluse în datele din prezent, deci şi în preţul bondurilor. 2023, anul obligaţiunilor guvernamentale şi corporative

13.01.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Investitorii se pot aştepta la evoluţii pozitive pe segmentul de obligaţiuni după scăderile istorice din 2022.

Alexandru Ilisie, director de investiţii al OTP Asset Management, administrator a circa 520 mil. lei la 31 decembrie 2022, spune că anul abia început poate fi marcat de un nivel atractiv al randamentelor pentru titlurile de stat şi bondurile de tip corporate în contextul încetinirii ritmului de creştere a inflaţiei. Iar asta ar putea diminua şi politica de înăsprire monetară din partea băncilor centrale.

„În precedentele crize financiare, băncile centrale au intervenit masiv cu bani în piaţă prin programe de relaxări cantitative, însă odată cu pandemia de COVID-19, instituţiile au injectat bani în economia reală, iar aceste injecţii de lichiditate s-au văzut în inflaţia globală. În 2022, am asistat la majorări de rate de politică monetară din partea aproape tuturor băncilor centrale. Cam 80% din aceste creşteri sunt deja incluse în datele din prezent, deci şi în preţul obliga­ţiunilor“, spune Alexandru Ilisie, director de investiţii al OTP Asset Management.

Alexandru Ilisie a fost prezent în ediţia din 12 ia­nuarie a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro, paginile de Facebook şi YouTube ale Ziarului Financiar, iar podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.

„Dacă 2022 a fost un an foarte dificil pentru obligaţiunilor de stat şi corporative, cred că 2023 va fi anul acestor instrumente, întrucât ele oferă în momentul de faţă randamente atractive, iar dacă ne uităm la SUA şi Europa, inclusiv la România, credem că inflaţia a trecut de vârf. Astfel, aceasta s-ar reduce în perioada următoare, iar randa­mentele actuale ale bondurilor de stat par atractive“, continuă Alexandru Ilisie.

Scăderile înregistrate anul trecut de obligaţiunile corporative au fost unele dintre cele mai mari din istorie. Astfel, de la nivelurile din prezent, argumentează reprezentantul OTP, participanţii la piaţă se pot aştepta la evoluţii mai bune în 2023, atât pentru preţurile bondurilor, cât şi în ceea ce priveşte fondurile cu expunere pe obligaţiuni.

Cum a evoluat însă OTP AM anul trecut? „Dacă ne raportăm la activele nete ale anului 2021, am asistam la o scădere de 30%. Numărul de clienţi a rămas relativ constant cu cel de la finele lui 2021, ceea ce este un semnal bun. Am văzut că o parte din clienţi şi-au continuat programele recurente de subscriere şi nu s-au speriat de volatilitate. La final de decembrie aveam undeva la 14.000 de investitori în cele 11 fonduri pe care le administrăm.“

 

Fondul zilei

La emisiune a fost discutat inclusiv fondul zilei, OTP Global Mix, un fond diversificat flexibil, care poate investi până la 50% în acţiuni şi fonduri de investiţii şi până la 50% în instrumente cu venit fix şi ale pieţei monetare.

„Cele două clase de unităţi de fond, euro şi lei, sunt destinate investitorilor cu disponibilităţi în cele două monede. Sume minime pentru subscriere sunt 50 de lei, respectiv 50 de euro, bani care pot fi economisiţi de oricine, lunar, pe termen lung“, explică Alexandru Ilisie.

De la lansare, fondul nu a fost investit niciodată în totalitate în acţiuni sau obligaţiuni, expunerea mergând, de obicei, către 70% bonduri şi 30% acţiuni, procente gândite ca urmare a estimărilor privind mersul economiei şi deciziile băncilor centrale. De asemenea, fiind un fond care investeşte pe pieţele internaţionale, abordarea administratorului constă în identificarea regiunilor sau sectoarelor care pot oferi performanţe ridicate.

„În principal, fondul investeşte pe pieţele din SUA, Europa şi România, însă într-o pondere mai mici. Ne concentrăm mai mult pe obligaţiunile României emise în lei sau valută, cât şi către bonduri corporate din Europa, în special către cele din categoria investment grade. O altă parte din active este investită în contracte derivate pentru acoperirea riscului valutar.“

La final de decembrie, fondul a avut un declin de 13,4%, fiind însă pe plus pe un interval de trei ani. În 2021 fondul a livrat 14,6%, în 2020 circa 11,6%.

 

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent