ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Bittnet le va propune în septembrie acţionarilor o majorare de capital de circa 30 de milioane de lei. Cristian Logofătu, membru CA: Cu tot cu profitul, ar trebui să depăşim un activ net contabil de 100 de milioane de lei

30.08.2022, 07:20 Autor: Eduard Ivanovici

Compania are nevoie de 10 mil. lei pentru creanţele vânzătorilor din M&A-urile anterioare, iar 20 mil. lei vor fi infuzii de capital nou.

Bittnet Systems (BNET), prima companie de IT listată la BVB, plănuieşte să efectueze luna viitoare o operaţiune de majorare a capitalului social prin intermediul căreia ar urma să atragă aproximativ 30 de milioane de lei de la investitori, spune Cristian Logofătu, membru al consiliului de administraţie, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi, ediţia din 29 august.

„În luna septembrie vom decide o majorare de capital în care să satisfacem inclusiv cre­ditorii din ante­rioa­rele tranzacţii M&A. Inclusiv TopTech are o porţiune de plată în acţiuni“, explică reprezentantul companiei.

„Atunci vom avea o datorie totală de aproximativ 10 milioane de lei de achitat în acţiuni către aceşti creditori. Fiindcă nu mai avem dreptul de a decide majorarea de capital cu ridicarea dreptului de referinţă, atunci această operaţiune – majorare de capital cu creanţă – trebuie să fie însoţită de aporturi din partea celorlalţi acţionari.“

Integratorul de soluţii IT&C, care furnizează, de asemenea, servicii de training în IT, a înregistrat o pierdere de aproximativ 560.000 de lei în S1/2022, de la un profit de 1,6 milioane de lei în aceeaşi perioadă de anul trecut, veniturile din contractele clienţii crescând cu 45% la circa 70 de milioane de lei, arată calculele ZF, bazate pe datele din raportul financiar al societăţii.

„Avem de ghicit care va fi suma pe care o vor subscrie ceilalţi acţionari (sau procentul din total) astfel încât să dimensionăm într-un fel. Ţinta noastră curentă este să decidem în septembrie o majorare de aproximativ 30 de milioane de lei – 10 milioane de lei creanţele vânzătorilor din M&A-urile anterioare şi 20 de milioane de lei infuzii de capital nou. Cu tot cu profitul, ar trebui să depăşim un activ net contabil de 100 de milioane de lei”, adaugă cofondatorul Bittnet.

La 30 iunie 2022, costul vânzărilor Bittnet a urcat cu 38,4% la 52 de milioane de lei, iar marja brută a ajuns la 18 milioane de lei, plus 69%. Profitul operaţional al societăţii a fost mai mult decât triplu, de la 1,1 milioane lei la 3,6 milioane lei în ianuarie-iunie 2022.

„Am făcut o analiză prezentată la ziua investitorilor de anul acesta. Dacă ne uităm la investitorii care au contribuit cu cash în majorările noastre din anii anteriori şi ne uităm doar la randamentul ARR al acestor investiţii, el este de peste 40%, deci suntem încrezători, avem curaj să ne prezentăm în faţa investitorilor să cerem sume suplimentare”, mai spune el.

Spre finele sesiunii de trading de ieri, acţiunile BNET pierdeau 3,9%, pe tranzacţii de peste 60.000 de lei. Evoluţia de la începutul anului este de minus 2,7% pe un rulaj de 20 de milioane de lei, iar valoarea de piaţă atinge 157,5 milioane de lei. Cofondatorii Cristian Logofătu şi Mihai Logofătu, CEO, deţin 10%, respectiv 11% din totalul acţiunilor, conform datelor BVB.

„De factorii de care ne-am lovit punctual este o accelerare a presiunii costurilor cu resursele umane, ca urmare a inflaţiei. Al doilea este specificul evident al IT-ului (...) În cursul primului semestru, am reportat 59 de colegi – deci, numărând sâmbăta şi duminica, un coleg nou la trei zile. În al doilea rând, avem o rată a retenţiei – colegi care pleacă din echipă şi n-ai fi vrut să plece – de 12%, sub jumătate din media pentru industrie”, spune Cristian Logofătu.

 

Ce a mai afirmat Cristian Logofătu în timpul ZF Deschiderea de Astăzi:

Despre rezultatele semestriale:

Încercăm să avem foarte multe celule care operează independent în cadrul unui set de valori. Chiar dacă astăzi o companie o duce mai bine sau mai rău, avem pentru toate o plasă de siguranţă, dată de dimensiunea grupului şi de o situaţie financiară solidă. Atunci, în momentul când o companie se confruntă cu anumite probleme, poate să ia decizii în tihnă care să o ajute pe termen lung.

De la jumătatea anului, avem contracte câştigate în cadrul diviziei de educaţie care să acopere ţinta pentru tot anul, având la jumătatea anului cifra de anul trecut. Dacă ne uităm la bugetul pe care l-am propus, el părea unul foarte agresiv în cadrul diviziei de educaţie. După şase luni, este destul de probabil că vom atinge sau depăşi bugetul. Dacă ne uităm la cifra consolidată a grupului, este probabil cel mai mare grad de atingere a ţintelor anuale, îndeplinite la şase luni.

Noi ne concentrăm foarte mult pe profitul operaţional. Dacă ne uităm la ceea ce facem astăzi, fiind un grup de companii care creştem organic, cât şi prin achiziţii. Asta generează ca rezultatul net să fie compus din activitatea operaţională pe care o generează businessurile şi o zonă care are de-a face cu finanţarea: faptul că ai obligaţiuni şi credite bancare accesate pentru a cumpăra companii, faptul că vinzi o participaţie dintr-o companie pentru a cumpăra o altă firmă. Aceste operaţiuni financiare au nişte standarde de înregistrare interesante.

Activitatea operaţională reprezintă o măsură semnificativ mai clară a cum merge grupul. Avem venituri în creştere semnificativă, la fel şi marja brută consolidată. Veniturile din servicii au căpătat o pondere din ce în ce mai mare în total, plus 47%. Această concentrare îţi creşte marja brută într-un ritm mai accelerat decât veniturile şi, chiar dacă cheltuielile indirecte au crescut semnificativ, parţial prin extinderea amprentei de consolidare şi mărirea echipei, toate acestea generează faptul că marja brută poate creşte mai rapid decât cheltuielile operaţionale indirecte. Asta a făcut ca profitul operaţional, care arată cum merge businessul, să fie mai mult decât triplu.

Despre deţinerile la BVB şi FORT:

În total, la începutul anului aveam patru poziţii – SafeTech, Arctic Stream, Chromosome şi Softbinator. În cazul SafeTech, am fost între investitorii din plasament, domeniul securităţii cibernetice fiind unul de viitor. Ne-am bucurat de parcursul acţiunilor pe bursă şi am redus uşor expunerea pe măsură ce ne-am găsit noul vehicul.

Am putut să formăm un pol de securitate cibernetică în cadrul grupului – iniţial, prin achiziţia ISEC Associates, iar apoi în companiile GRX. Anul acesta companiile au fost rebranduite şi comasate şi poartă numele de „FORT”.  Urmează o călătorie împreună cu noi şi cu Agista pe piaţa de capital.

Încă avem un număr de paşi care ar trebui făcuţi anterior listării (FORT – n.r.), astfel încât ceea ce oferim către piaţa largă să fie funcţional şi cu o probabilitate foarte mare să continue ascensiunea rapidă. Investitorii care ni s-au alăturat anul trecut, în decembrie, sunt destul de răbdători.


„Deschiderea de Astăzi: Cum va merge Bursa?“ este un proiect editorial realizat de Ziarul Financiar cu sprijinul

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent