♦ „Mai sunt şi speculaţii. Există posibilitatea ca statul, din nevoia aceasta de bani, să propună eventuale listări ale emitenţilor din portofoliul FP“, spune brokerul.
Alături de companiile de utilităţi, Fondul Proprietatea (simbol bursier FP) – emitent cu expunere pe societăţi precum Salrom şi Aeroporturi Bucureşti – înregistrează de la începutul lui 2025 unul dintre cele mai bune randamente din rândul acţiunilor incluse în structura indicelui de referinţă BET după o scădere de 40% în 2024.
„Propunerea de dividend a surprins plăcut piaţa, s-a văzut în evoluţia preţului acţiunii. Miza o reprezintă ce se va întâmpla cu Fondul Proprietatea odată cu instalarea noului administrator, care va fi politica lui, dacă va fi una pasivă, încasând eventuale dividende“, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la Estinvest.
Acţiunile FP se tranzacţionează în creştere cu 20,5% anul acesta şi în scădere cu 22% în ultimele 12 luni. Dinamica din 2025 vine şi în contextul în care compania a trecut pe profit de 340 de milioane lei în 2024, de la o pierdere de 900 de milioane în anul precedent. Activele au coborât cu 14% la 2,5 miliarde de lei.
„Sau poate va avea o atitudine proactivă, respectiv să încerce să facă achiziţii în piaţă. O a doua întrebare este care va fi implicarea statului, care deja are peste 10%. Lucrurile astea pot aduce o nouă viziune pozitivă din punctul de vedere al unor investitori cu privire la evoluţia acţiunii FP“, continuă brokerul, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi.
Americanii de la Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, au convocat acţionarii FP pe 29 aprilie pentru a vota reducerea rezervei legale cu 37 de milioane de lei şi acoperirea parţială cu suma de 689,4 milioane de lei din diverse elemente ale rezultatului reportat a rezervelor negative în cuantum de 774,8 milioane de lei înregistrate în 2024 din anularea acţiunilor proprii achiziţionate în anul precedent.
Astfel, emitentul ar urma să distribuie un dividend brut de 0,0409 lei per unitate în data de 19 iunie. În funcţie de preţul din piaţă al acţiunii, circa 0,38 lei per titlu, randamentul dividendului ajunge la 10,8%.
„Mai sunt şi speculaţii. Există posibilitatea ca statul, din nevoia aceasta de bani, să propună eventuale listări ale emitenţilor din portofoliul FP“, adaugă Marcel Murgoci.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE