♦ „Atâta timp cât pentru titlurile de stat cupoanele sunt scutite de taxe, cred că ar fi benefic ca şi cupoanele plătite de corporaţii (emisiunile corporative – n. red.) să beneficieze de acelaşi tratament fiscal ca să creăm un level playing field între emisiunile corporaţiilor şi emisiunile guvernului“, spune şeful Bursei ♦ „Noi rămânem optimişti, avem discuţii cu autorităţile legate de cele trei companii care trebuie listate conform PNRR. Sunt companii din spaţiul privat care explorează şi se pregătesc de listare“.
Titlurile de stat Fidelis devin un punct de intrare pe piaţa de capital pentru tot mai mulţi investitori, observă Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori Bucureşti, care atrage totodată atenţia asupra necesităţii unui tratament fiscal echitabil pentru obligaţiunile corporative.
Şeful operatorului pieţei locale de capital subliniază că în prezent cupoanele titlurilor de stat sunt scutite de taxe, în timp ce cele aferente obligaţiunilor emise de companii sunt impozitate, ceea ce creează un dezechilibru pe piaţă.
În paralel, listările de acţiuni rămân afectate de incertitudinile economice şi politice, însă există discuţii privind noi emisiuni, inclusiv din sectorul energetic şi al obligaţiunilor municipale.
„Avem peste 220.000 de investitori şi 35.000-40.000 de deţinători de Fidelis. Numărul de deţinători doar de titluri Fidelis rămâne constant, iar asta ne spune că aceia care cumpără Fidelis au început să achiziţioneze şi acţiuni, ceea ce ne bucură“, a declarat Adrian Tănase.
De la demararea programului Fidelis în august 2020, statul român a atras prin 21 de emisiuni peste 45 de miliarde de lei, echivalentul a 9 miliarde de euro. Titlurile Fidelis sunt neimpozabile şi se adresează persoanelor fizice, fiind tranzacţionate pe bursă, spre deosebire de titlurile Tezaur.
„Atâta timp cât pentru titlurile de stat, cupoanele sunt scutite de taxe, cred că ar fi benefic ca şi cupoanele plătite de corporaţii să beneficieze de acelaşi tratament fiscal, ca să creăm un level playing field între emisiunile corporaţiilor şi emisiunile guvernului“, continuă Adrian Tănase.
Şeful BVB a fost invitat în cadrul ediţiei din data de 14 martie a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul este transmis pe platforma Spotify.
„Cred că (predilecţia – n. red.) va fi tot pentru obligaţiuni, nu cred că se va schimba foarte tare treaba asta, mai ales în prima parte a anului. Până la alegerile prezidenţiale şi până la clarificările din spaţiul fiscal încă vedem o perioadă în care piaţa primară de listări de acţiuni va suferi.“
Ediţia Fidelis încheiată pe 14 martie are dobânzi care ajung la 7,8% în lei şi 6% în euro. Ministerul Finanţelor a atras o sumă record de la populaţie în precedenta ediţie, 4,3 miliarde de lei din peste 44.000 de ordine de subscriere.
„Noi rămânem optimişti, avem discuţii cu autorităţile legate de cele trei companii care trebuie listate conform PNRR. Sunt companii din spaţiul privat care explorează şi se pregătesc de listare“, adaugă Adrian Tănase.
Ce a mai afirmat şeful BVB:
♦ Am avut totuşi o listare anul acesta. Nu suntem foarte optimişti pentru prima parte din 2025. Pe termen scurt, piaţa primară nu este una pe care o poţi previziona; pe termen lung suntem optimişti, atât timp cât lucrurile se normalizează şi se traduc prin scăderea dobânzilor.
♦ Avem nevoie de clarificare şi pentru ce se întâmplă la nivel global, pentru că sunt lucruri care ne afectează, mai ales că suntem în proximitatea unui punct destul de fierbinte. Până când nu vom avea mai multă vizibilitate pe toate aceste elemente, nu putem spera că vom avea un apetit prea ridicat în spaţiul de acţiuni.
♦ Aşteptăm veşti legate de politica fiscală locală, legate de conflictul din Ucraina şi politica tarifară a Statelor Unite. Trebuie să recunoaştem că este o perioadă destul de incertă.
♦ S-a reglementat şi posibilitatea ca aceste obligaţiuni municipale să fie oferite prin cadrul unor oferte publice, ceea ce nu se putea până acum, astfel încât municipalităţile se pot adresa şi comunităţilor locale.
♦ Avem mari speranţe pe acest pipeline de obligaţiuni municipale – de exemplu, fondurile de pensii caută foarte multe oportunităţi în acest spaţiu, cum caută şi în spaţiul de obligaţiuni corporative.
♦ Aici avem şi vom avea Romgaz, care vrea să-şi finanţeze proiectele, mai ales Neptun Deep. Nu sunt în poziţia de a oferi certitudini, dar ne aşteptăm ca din sectorul energetic să mai avem emisiuni de obligaţiuni, cât şi de acţiuni. Mai ales că au fost anunţate anul trecut intenţii de a lista pachete suplimentare, de exemplu în cazul Hidroelectrica.
♦ Suntem însă într-o perioadă în care spectrul politic nu este clarificat, trebuie să avem un preşedinte ales. Astfel de decizii contează foarte tare, toate au un efect într-un final în spaţiul economic. Tocmai de aceea aşteptăm să se încheie aceste cicluri, astfel încât să ne putem uita mai pozitiv şi mai constructiv în zona de decizie economică.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE