♦ „Se termină raportările şi urmează două luni care sunt celebre pentru episoade de scădere bruşte în pieţe“ ♦ În cazul în care investitorii de retail se orientează tot mai mult spre vânzări din cauza temerilor privind economia mondială, scăderile ar putea fi de durată, spune brokerul.
Cu aproape o săptămână înainte de startul lunii septembrie, perioadă care, din punct de vedere istoric, a venit cu scăderi importante pe pieţele de capital, participaţii bursieri se întreabă ce dinamici ar putea aduce perioada următoare şi de unde ar putea răsări riscurile. Alexandru Dobre, CEO adjunct al casei de brokeraj TradeVille, identifică în acest sens şedinţa de politică monetară a Rezervei Federale (Fed – banca centrală americană), care ar putea da tonul atât în ceea ce priveşte evoluţia ratelor dobânzilor la nivel mondial, cât şi pentru evoluţia pieţelor bursiere.
„Istoric vorbind, corecţiile mai serioase se întâmplă în septembrie şi octombrie, deci intrăm uşor în acest interval. Se termină raportările şi atunci urmează două luni care sunt celebre pentru episoade de scădere bruşte în pieţe. Însă rămâne de văzut dacă istoria se repetă şi anul acesta. Avem acum întâlnirea de la Jackson Hole, vom vedea ce va spune Jerome Powell (preşedintele Rezervei Federale – n. red.). Avem şi şedinţa Fed din septembrie, aşteptându-ne la primele scăderi de dobândă de referinţă“, spune el.
Reprezentantul TradeVille – cel mai mare broker de retail de la BVB, cu tranzacţii intermediate de 3 miliarde de lei anul acesta – a fost prezent la ediţia din 21 august a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi, transmisă zilnic de la 09:30 pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul poate fi ascultat pe Spotify.
„Avem mai mult ca niciodată retailul care cumpără orice scădere de pe piaţă şi, atâta timp cât avem această contribuţie din partea acestui segment care devine din ce în ce mai important, corecţiile nu vor fi de lungă durată“, continuă Alexandru Dobre.
Indicele BET al Bursei locale mai are de recuperat doar câteva puncte pentru a ajunge la nivelul consemnat înaintea declinului din 5 august. S&P 500, indicele de referinţă al Wall Street-ului, a crescut cu 4,7% faţă de nivelul înregistrat înaintea scăderii abrupte din acea dată, înregistrând recent cea mai bună săptămână de anul acesta.
La începutul lunii, pieţele au coborât puternic pe fondul datelor economice slabe din Statele Unite, corecţiilor din industria tech, aprecierii înregistrate de yenul japonez şi potenţialei escaladări a conflictelor din Orientul Mijlociu.
„Dacă, la un moment dat, mass media va influenţa din ce în ce mai mult percepţiile asupra unei posibile recesiuni la nivel global, iar toată această presiune de cumpărare din partea retailului va trece graniţa spre vânzare, vom vedea nişte corecţii care într-adevăr vor ţine mai mult de o zi sau două“, adaugă reprezentantul TradeVille.
Între timp, investitorii continuă să digere datele din rapoartele semestriale ale companiilor listate. La Bursa de Valori Bucureşti, mai rămân de raportat şapte emitenţi din structura indicelui BET; până acum rezultatele de la BVB au venit însă în linie cu aşteptările investitorilor, mai spune Alexandru Dobre.
„Există foarte mult entuziasm pe tot ce ţine de inteligenţa artificială (în SUA – n.r.), nişte companii cu evaluări foarte mari, care într-adevăr vor trebui să demonstreze că pot susţine acest trend. Mă gândesc la Nvidia, care va fi ultima din companiile mari de tehnologie care raportează la sfârşitul acestei luni şi probabil că atunci vom vedea mai clar.“
Accesează BVB Arena și înscrie o companie în al cărei potențial crezi!
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE