ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Alexandru Ilisie, OTP AM: Acţiunile listate la bursă nu se mai tranzacţionează atât de ieftin raportate la multiplii istorici. Creşterile cotaţiilor nu au ţinut cont şi de profiturile companiilor

08.10.2024, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ „Ce vedem acum în piaţă este o normalizare“.

Scăderile înregistrate în ultima perioadă de cotaţiile companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti vin în contextul în care acţiunile listate pe piaţa locală de capital au devenit mai „scumpe“ prin comparaţie cu anii trecuţi, având în vedere că indicele local BET s-a apreciat cu aproape 50% de la începutul lui 2023 încoace, marcând multiple recorduri în acest interval, spune Alexandru Ilisie, director de investiţii la OTP Asset Management.

„La începutul anului trecut, acţiunile listate la bursă se tran­zacţionau foarte ieftin raportate la multiplii istorici. Aveam pe BET un PER (raport capitalizare/profit net – n. red.) la 4 şi ceva. În iulie anul acesta, acest raport s-a dus la 12. Anul trecut, acest indice era la două deviaţii standard în jos, adică foarte departe de medie, iar în acest an s-a dus la două deviaţii peste medie“, explică el.

Indicele de referinţă BET afişa puţin peste 12.000 de puncte în primele zile ale lui 2023, faţă de 17.500 în prezent.

După ce i-au trebuit aproape 18 luni pentru a reajunge la nivelul înregistrat înainte de scăderile provocate de declanşarea războiului din Ucraina, benchmark-ul a reînceput să înregistreze noi maxime istorice, cel mai recent fiind pe 18 iulie anul acesta, respectiv 18.750 de puncte, conform datelor bvb.ro.

„Am avut o creştere a acţiunilor care nu a ţinut cont şi de profiturile raportate de companii, deci am putea spune că, la mijlocul lunii iunie, acţiunile de la BVB au coincis şi cu maximul evaluărilor lor. Ce vedem acum în piaţă este o normalizare, adică vedem deja că indicatorul PER încearcă să se apropie de medie prin corectarea preţului şi nu prin raportări ale companiilor cu profituri mai mari“, continuă Aleanxadru Ilisie.

Reprezentantul administratorului de fonduri mutuale – cu active sub gestiune de 630 de milioane de lei la finele lunii august – a fost prezent la prima ediţie de săptămâna aceasta a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea este transmisă zilnic, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul poate fi ascultat pe Spotify.

„Ultimul an a adus undeva la 200.000 de investitori noi în fondurile deschise de investiţii. La fel, activele fondurilor au crescut de la 18 miliarde la peste 25 de miliarde de lei într-un an. Pe de altă parte, dacă ne uităm la intrările de bani în fondurile deschise de acţiuni, am avut 12 luni de creşteri, media lunară fiind undeva la 121 de milioane de lei.“

Luna iulie a coincis şi cu maximulor subscrierilor nete în fonduri de acţiuni, respectiv 287 de milioane de lei, însă creşterea a frânat brusc în ultima lună a verii, când intrările au totalizat 64 de milioane de lei, deci cu 52% sub media ultimului an, adaugă reprezentatnul OTP.

„Această reducere de intrări a dus şi la scăderi pe BET. Pe de altă parte, situaţia se prezintă la fel şi în cazul fondurilor deschise mixte, care investesc în acţiuni şi obligaţiuni. Acolo am avut intrări medii de 62 de milioane de lei pe lună în ultimul an, iar în august s-au redus la 38% din această medie. Deci nici aici nu mai intrat bani noi.“

Fondurile deschise locale au înregistrat intrări nete de 50,6 milioane de euro (252 de milioane de lei) în august, când BET a scăzut cu 2,6%. Prin comparaţie, în iulie, când benchmark-ul s-a apreciat cu 2,1%, intrările nete au totalizat 660 de milioane de lei, potrivit Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

în altă ordine de idei, Alexandru Ilisie consideră că efectele listării Hidroelectrica (H2O) s-au resimţit mai degrabă în a doua parte a anului trecut şi, în lipsa unui număr consistent de debuturi la BVB, banii care au intrat în piaţă au fost mai mulţi decât oferta, ceea ce a dus la creşteri pentru evaluările şi acţiunile companiilor.

 

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent