♦ „Sectorul prezintă rezultate bune, iar tarifele crescute din ultimul an lasă loc pentru noi informaţii financiare pozitive“.
În contextul în care incertitudinile pot persista pe pieţele internaţionale de capital în următoarele luni, emitenţii cu politici solide de remunerare a acţionarilor ar putea căpăta tot mai multă tracţiune, spune Alin Brendea, analist bursier la Prime Transaction, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi, ediţia din 22 august.
„Cred că acţiunile plătitoare de dividende vor începe să fie din nou interesante, asta şi într-un context mai puţin predictibil sau mai riscant. Probabil că lucrul acesta va fi mai evident spre finalul toamnei, când vom avea raportările pe trimestrul 3“, afirmă Alin Brendea.
De-a lungul verii, marii emitenţi prezenţi la Bursa de la Bucureşti, aflaţi în structura indicelui de referinţă BET, au alimentat conturile investitorilor cu dividende în valoare de aproximativ 14 miliarde de lei, dintre care 6,3 miliarde au fost distribuite de producătorul de energie electrică verde Hidroelectrica (H2O). Din total, statul român a încasat circa 55%, respectiv 7,6 miliarde de lei, conform calculelor efectuate de ZF.
„Acţiunile care au deja o politică solidă de dividend, precum Hidroelectrica şi Petrom, o să înceapă uşor să atragă din nou capital şi prin prisma acestei calităţi. Probabil că piaţa se va orienta către acţiunile cu profil de risc mai scăzut. Din acest punct de vedere, de notat sectorul de utilităţi, care prezintă rezultate bune, iar tarifele crescute din ultimul an lasă loc pentru noi informaţii financiare pozitive”, continuă analistul.
De altfel, unele dintre cele mai ridicate dinamici din BET sunt afişate anul acesta de companii precum distribuitorul şi furnizorul de energie Electrica (EL) şi Transelectrica (TEL), compania naţională de transport de energie electrică. Acţiunile celor doi emitenţi se tranzacţionează în creştere cu 39%, respectiv 60% de la începutul lui 2024 încoace.
„În ceea ce priveşte oportunităţile, acest trend de scădere a dobânzilor pe pieţele monetare ar putea să fie un element pozitiv pentru burse, însă pentru a se întâmpla acest lucru, condiţia esenţială este ca economia să se menţină pe creştere”, adaugă Alin Brendea.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE