ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Alin Brendea, Prime Transaction: Cred că a doua jumătate a anului n-o să repete performanţa din prima parte la BVB. Văd o creştere suplimentară de 5-10% pe BET până la finele lui 2024

17.06.2024, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Miza se va muta în curând asupra rezultatelor semestriale ale emitenţilor Companiile puternic îndatorate ar putea beneficia de noul context economic.

Invitat la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi, ediţia din 14 iunie, Alin Brendea, analist bursier în cadrul Prime Transaction, a spus că trendul de creştere al Bursei de Valori Bucureşti se poate tempera începând cu a doua parte a anului, iar asta după ce indicele de referinţă BET a înregistrat o creştere semnificativă de la începutul lui 2024 până în prezent, trecând în premieră de pragul de 18.000 de puncte.

„În general, estimările pe burse sunt riscante, dar aş putea spune că a doua jumătate a anului n-o să repete performanţa din prima. Un scenariu principal, dar încă o dată supus unor riscuri semnificative vizavi de orice predicţie pe bursă, ar fi o creştere de încă 5-10% faţă de nivelul actual până la finele anului. Din punctul meu de vedere, este cel mai plauzibil scenariu în acest moment“, consideră analistul.

Un avans de 10% faţă de nivelul la care se află în prezent indicele de referinţă ar însemna un randament de aproximativ 26,5%, faţă de 31,8% în 2023. Pe de altă parte, începând cu S1/2024, miza se va muta către re­zultatele semestriale ale companiilor listate, startul fiind dat pentru emitenţii din structura BET de OMV Petrom (SNP), care va raporta la finele lunii iulie, adaugă reprezentantul casei de brokeraj.

„Trebuie confirmat că, acum, ceea ce vedem pe bursă are corespondent şi în evoluţiile bilanţurilor şi profitabilităţii companiilor. N-aş face precizări punctuale pentru diverse companii, însă cred că semnalul dat de Banca Centrală Europeană este destul de important şi o să intrăm într-o zonă de scădere a dobânzilor, a costului capitalului.“

Astfel, companiile cu niveluri ridicate de îndatorare ar putea să beneficieze de noul context economic, marcat de o relaxare a politicilor monetare ale băncilor centrale, continuă Alin Brendea. Un prim semnal a fost dat în urmă cu aproximativ zece zile de BCE, care a redus ratele dobânzilor pentru prima dată în ultimii ani.

„Aş mai pune pe listă şi sectorul de utilităţi, care în ultimele şase luni a beneficiat de o creştere a tarifelor reglementate şi probabil că o să vedem acest lucru în rezultate financiare mai bune“, mai spune analistul.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent