ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Bogdan Florea, Connections Consult: Pe lângă faptul că nu oferă predictabilitate, noul cadru fiscal afectează toate companiile, nu doar cele de tehnologie. Separat, mă aştept la concedieri în zona IT

02.12.2024, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

„Probabil că se va cerne între companiile care nu generau valoare adăugată relevantă şi cele care pot aduce un pic de noutate“ Acţiunile societăţii, pe plus cu 8% în ultimul an.

Dincolo de noile modificări fiscale din 2025, venite pe fondul deficitului bugetar care cân­tăreşte tot mai greu în economie, anii următori pot aduce un număr mai mare de concedieri în industria de IT, companiile încercând să se concentreze, în schimb, pe crearea de valoare adăugată, spune Bogdan Florea, co-CEO al Connections Consult, societate listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti sub simbolul CC. 

„Noul cadru fiscal – pe lângă faptul că nu asigură predicta­bilitate şi duce din nou la refacerea bugetelor şi planurilor companiilor – afectează toate companiile, nu doar pe cele de IT. Separat de regândirea fiscalităţii, pe care eu nu mi-aş dori-o, în zona de IT mă aştept la concedieri, la reduceri de echipă în multe companii, mai ales cele care au angajat foarte mult.“ 

Reprezentantul furni­zorului de soluţii şi servicii IT a fost invitat la ultima ediţie de săptămâna trecută a ZF Deschiderea de Astăzi. 

Emisiunea poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul este trans­mis pe Spotify.

„Prin extensie, mă aştept la o detensionare a pieţei forţei de muncă, în sensul în care vor fi foarte mulţi candidaţi şi mai puţine joburi, ceea ce evident că nu este un lucru bun. Pe de-o poarte, poate fi încurajator pentru companiile care vor vrea să angajeze“, continuă Bogdan Florea.

Connections Consult a raportat venituri de 47,1 milioane de lei în S1/2024, cu 15% mai mult decât în aceeaşi perioadă de anul trecut. Ajuns la 4,67 milioane de lei, profitul net a depăşit cu 200% creşterile bugetate pentru anul acesta şi atins la un nivel record, în urcare cu 29% an/an, potrivit situaţiilor financiare semestriale.

„Pe de altă parte, având personal care e posibil să stea neangajat o perioadă, evident că acesta îşi va pierde din aptitudini şi asta pe termen lung nu face decât să ducă la o deprofesionalizare a resurselor. Văd o predispoziţie a companiilor – din nevoie, din păcate – către crearea de valoarea adăugată.“

Acţiunile CC înregistrează o creştere de 8% în ultimul an, pe o lichiditate de peste 10 milioane de lei şi o evaluare bursieră de aproape 80 de milioane de lei. Bogdan Florea deţine 67,4% din capitalul social al companiei, conform datelor bvb.ro.

„Probabil că se va cerne între companiile care nu generau valoare adăugată relevantă şi cele care pot aduce un pic de noutate, de beneficiu real clienţilor în proiectele pe care le livrează. Cred că aici se va face diferenţa, nu în 2025 neapărat, ci într-un ciclu de 2-3-4 ani“, adaugă Bogdan Florea.


BVB Research Hub, https://bvbresearch.ro/ este platforma creată și susținută de Bursa de Valori București (BVB) unde investitorii pot accesa rapoarte de analiză fundamentală despre companiile listate la BVB, materiale informative și educaționale despre piețele de capital și date ESG.

Aceste rapoarte ajută la o înțelegere mai amănunțită a aspectelor cheie care influențează evoluția companiilor listate la BVB și îi ghidează pe investitori să ia decizii informate despre viitoarele lor investiții.

Accesează BVB Research Hub și descoperă informații utile și actualizate despre piața de capital din România și dinamica economică a principalelor companii locale!
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent