♦ Participanţii bursieri se uită către companii small-cap, real estate şi acţiuni ciclice, care au tins să scadă pe fondul politicilor monetare stricte, spune analistul.
Relaxarea politicilor monetare de către instituţii precum Rezerva Federală din Statele Unite, Banca Centrală Europeană şi Banca Naţională a României se va reflecta la un moment dat asupra deciziilor investiţionale ale participanţilor bursieri, unii dintre ei reorientându-se în ultimii ani către companiile active în industria tech, spune Bogdan Maioreanu, analist al eToro, pentru ZF.
„În momentul în care scăderile de dobânzi vor influenţa pozitiv companiile care au fost afectate de dobânzile mari, este normal ca investitorii să se uite la ele pentru că, din punct de vedere al evaluării, sunt valori mult mai bune decât ale celor din sectorul tech“, consideră el.
Asta nu înseamnă că investitorii vor ieşi în masă din acest sector, care are în continuare perspective bune, adaugă reprezentantul platformei de tranzacţionare. De la început de an, în SUA, indicele marilor companii tehnologice Nasdaq Composite a crescut cu 20%.
„Sunt investitori care se duc însă către acţiuni small-cap, către zona de real estate, cât şi acţiuni ciclice, care până acum au fost defavorizate de dobânzile mari“, explică Bogdan Maioreanu.
Banca Centrală Europeană a redus săptămâna trecută dobânda de referinţă cu 0,25%, la 3,5% ca răspuns la scăderea inflaţiei din zona euro şi la stagnarea economică de pe continent. Acum, instituţia estimează o creştere economică de numai 0,8% pentru zona euro în 2024, urmată de un avans de 1,3% în 2025.
Către ce active îşi mai îndreaptă atenţia investitorii?
„Aurul şi petrolul au fost întotdeauna active în atenţia investitorilor Ð aurul pentru că este un activ de refugiu, iar petrolul pentru că trăim într-o lume fierbinte din punct de vedere geopolitic şi, în momentul în care ai volatilitate în pieţe, acest lucru poate crea oportunităţi“, răspunde analistul eToro.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE