ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Cătălin Burlacu, Certinvest: Incertitudinea de la noi, greu de evaluat cât de lungă, nu va genera îndeajunsă energie şi putere de convingere pentru companiile listate de a plăti dividende cum au fost până acum

12.12.2024, 00:06 Autor: Liviu Popescu

Anul 2025 îl văd pozitiv pentru acţiuni, după o perioadă scurtă pe extern mai volatilă, probabil mai lungă în România pentru că avem din nou alegeri şi semnale economice.

Politica de dividende a companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti ar putea fi una conser­vatoare pentru 2025, cu prudenţă în alocare, pe fondul unui nou scrutin electoral în primăvară şi al incertu­dinilor economice, consideră Cătălin Burlacu, director de investiţii al Certinvest. „Cred că va fi o perioadă de incertitudine la noi, dar este greu de evaluat cât de lungă, care nu va genera îndeajunsă energie şi putere de convingere pentru firme de a plăti dividende cum au fost până acum“, a spus el la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi, ediţia 11 decembrie. 

„Cred că politica de dividende va fi mai conservatoare. Alocarea lichidităţilor în dividende şi procesul de optimizare a alocării acestor lichidităţi probabil că se vor îndrepta mai mult spre proiecte pe termen scurt şi cu o vizibilitate a profiturilor mai bună decât în plata acestor dividende.“

Burlacu dă exemplul companiei de stat Romgaz (SNG) care pe fondul proiectelor de investiţii şi a necesarului mare de finanţare a acordat dividende de echivalentul a 20% din profitul net după ce a propus Ministerului Energiei acestă repartizare. În mod normal, o companie de stat este obligată prin lege să distribuie cel puţin 50% din profit sub formă de dividende.

Dar dată fiind investiţia Romgaz în Neptun Deep, statul a făcut o excepţie. “Nu ajută firma în sine”, spune el cu privire la alocarea mare din profit. Cum ar putea să fie la OMV Petrom, care şi-a răsfăţat investitorii cu două runde de dividende: din profitul net şi una suplimentară?

„Petrom are altă dimensiune”, spune el cu privire la cash-ul companiei şi modelul integrat de business al Petrom. “Depinde care va fi politica lor de investiţie”, spune Burlacu cu privire la dividendele suplimentare la Petrom. “Dacă vor găsi alte proiecte de investiţii, probabil că vor plăti dividende mai mici”. Cum ar putea să fie la Banca Transilvania? Tot mix dividende şi gratuite?

„Cred că se vor gândi bine dacă să menţină acelaşi procent de alocare în dividende. Dacă ratele de dobândă nu scad, nu va fi uşor să finanţeze proiecte. Deci trebuie trebuie să înţelegem că valoarea firmei este totuşi dată de ce vizibilitate au în profiturile viitoare. Deci vor trebui să să-şi evalueze investiţiile, lichidităţii, profitul net care l-au realizat foarte bine”.

Pentru final, o notă optimistă: de unde apar oportunităţile pentru 2025?

„În general, în piaţă este uşor să să ai idei şi să-ţi dai cu părerea ce se va întâmpla. Iar la realizare cam toţi măsoară şi îşi dau seama că până la urmă lucrurile s-au schimbat. Sunt o grămadă de factori de care va depinde, mai ales pe termen scurt. În România, eu m-aş uita mai mult la sectoarele cu creştere structurală, de exemplu, la tehnologie. Nu orice tehnologie, dar în principal tehnologii noi. M-aş uita şi la semic-conductoare, de exemplu, la firmele de tehnologie din România, nu neapărat de development, de coding, de programare, dar cele de arhitectură care creează produse noi”.

În energie, probabil că economisirea resurselor, tehnologii green şi resurse recuperabile, continuă el. “Mă uit la produsele de la consum care oricum vor fi necesare şi deşi trebuie să mă gândesc bine dacă, dacă aşa va fi, dar chiar şi băncile, în condiţiile în care ratele dobânzilor nu vor scădea aşa cum ne aşteptăm acum”, spune el.


BVB Research Hub, https://bvbresearch.ro/ este platforma creată și susținută de Bursa de Valori București (BVB) unde investitorii pot accesa rapoarte de analiză fundamentală despre companiile listate la BVB, materiale informative și educaționale despre piețele de capital și date ESG.

Aceste rapoarte ajută la o înțelegere mai amănunțită a aspectelor cheie care influențează evoluția companiilor listate la BVB și îi ghidează pe investitori să ia decizii informate despre viitoarele lor investiții.

Accesează BVB Research Hub și descoperă informații utile și actualizate despre piața de capital din România și dinamica economică a principalelor companii locale!
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent