ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Către ce sectoare să îşi mai îndrepte atenţia investitorii? Adrian Codirlaşu, CFA România: De energie va fi întotdeauna nevoie, iar sectorul financiar poate evalua bine dacă şomajul rămâne la nivel actual

18.11.2024, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Dincolo de alegeri şi noile măsuri fiscale, piaţa se confruntă şi cu riscul creşterii inflaţiei.

Privind către 2025 şi oportuni­tăţile investiţionale pe care le poate aduce noul an, Adrian Codirlaşu, preşedinte al CFA România, iden­tifică industria energetică şi sectorul financiar, care poate beneficia in­clusiv de creşterile salariile realizate în ultimul timp şi promise pentru perioada ur­mătoare în România.

„De energie va fi întotdeauna nevoie şi cerinţele vor tot creşte, dată fiind şi componenta AI care este mare consumatoare de energie. Restul industriei pare că şi-a găsit minimul şi de aici încolo măcar stă pe loc şi nu mai scade“, spune reprezen­tantul CFA, invitat la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi.

Anul acesta, indicele BET-NG – unde sunt incluse companiile din energie şi utilităţi de pe piaţa principală a Bursei – înregistrează o creştere de 11%, sub randamentul afişat în aceeaşi perioadă de indicele de referinţă BET, respectiv 15%. Dinamicile din ultimele 12 luni sunt de 17%, respectiv 20%.

„Sectorul financiar, de asemenea. Salariile au crescut substanţial, dar nu vor creşte atât de mult anul viitor ca anul acesta. Dacă vor continua să crească şi şomajul va rămâne la nivelul actual, asta va însemna încredere în economie şi apetit pentru credite, ceea ce va favoriza sectorul.”

În ceea ce priveşte finalul de an, Adrian Codirlaşu anticipează un nivel mai ridicat de volatilitate decât cel cu care erau obişnuiţi participanţii bursieri, identificând în acest sens alegerile parlamentare şi prezidenţiale, majorările de fiscalitate de anul viitor, cât şi riscul de creştere a ratei inflaţiei.



Alte afirmaţii din timpul emisiunii:


Vedem că datoriile publice au atins un nivel nemaiîntâlnit de la cel de-al Doilea Război Mondial. Este o întrecere – care guvern cheltuie mai mult din PIB, deci care ia mai mulţi bani din taxe de la mediul privat, ceea ce nu e în regulă. Vedem acest trend în Argentina, unde politicile economice ale preşedintelui Milei produc efecte economice.

Îl avem pe Elon Musk care va conduce departamentul DOGE de eficientizare a guvernului. Tesla şi SpaceX nu s-au bazat pe tehnologii noi, ci printr-o eficienţă dusă la extrem a utilităţii tehnologiilor vechi. Deci dacă este cineva care să eficientizeze guvernul, el este.

Eu sper să îi iasă şi să devină un trend şi în Uniunea Europeană – să facem un stat mai subţire pentru a economisi în modul acesta bani şi a nu fi nevoie să creştem în continuu taxarea pentru a obţine un aparat public extrem de numeros şi ineficient.


BVB Research Hub, https://bvbresearch.ro/ este platforma creată și susținută de Bursa de Valori București (BVB) unde investitorii pot accesa rapoarte de analiză fundamentală despre companiile listate la BVB, materiale informative și educaționale despre piețele de capital și date ESG.

Aceste rapoarte ajută la o înțelegere mai amănunțită a aspectelor cheie care influențează evoluția companiilor listate la BVB și îi ghidează pe investitori să ia decizii informate despre viitoarele lor investiții.

Accesează BVB Research Hub și descoperă informații utile și actualizate despre piața de capital din România și dinamica economică a principalelor companii locale!
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent