ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Despre Credit Suisse şi scăderile bursiere. Alexandru Dobre, TradeVille: Nu este o situaţie care ar trebui să sperie investitorii. Mă aştept însă la foarte multă volatilitate în sectorul bancar

17.03.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Credit Suisse, împrumut de 54 mld. dolari de la banca centrală elveţiană ♦ Investitorii pe termen lung pot folosi recentele evoluţii pentru acumulare sau pentru a intra în piaţă.

Declinul înre­gistrat săptă­mâna aceasta de acţiunile bancare la nivel global, care au produs largi serii de scăderi pe burse, nu ar trebui să instaureze panica în rândurile investitorilor. Mai mult, după o inevitabilă perioadă de volatilitate în sectorul bancar, piaţa de capital din România ar putea fi mai atractivă prin prisma randamentelor faţă de bursele americane, spune Alexandru Dobre, membru al diviziei de cercetare din cadrul TradeVille, cel mai mare broker de retail de la Bursa de Valori Bucureşti.

„Ştim de eforturile pe care le face Credit Suisse pentru a se restructura; prin aceste dificultăţi au mai trecut şi alte bănci europene, precum Commerzbank şi Deutsche Bank, care au devenit între timp lideri de piaţă, Commerzbank fiind reintegrată în indicele DAX. Nu este o situaţie care ar trebui să sperie investitorii“, consideră Alexandru Dobre.

Pentru context, preşedintele Credit Suisse a fost întrebat miercuri în cadrul unei conferinţe din Arabia Saudită dacă banca va avea nevoie de ajutor din partea guvernului elveţian pentru a-şi duce la capăt planurile de redresare. Faptul că a refuzat să comenteze – iar aceeaşi întrebare i-a fost adresată şi fondului din Arabia Saudită, acesta răspunzând că nu mai pot investi deoarece vor depăşi pragul de 10% – a produs un efect de fluture care a acaparat întreaga piaţă, explică analistul.

Anterior, gigantul bancar din Zurich a menţionat în raportul anual că a avut „deficienţe semnificative în ceea ce priveşte controalele financiare“. Banca a pierdut bani timp de cinci trimestre consecutive, principalii clienţi realizând retrageri de circa 100 de miliarde de dolari în ultimul trimestru de anul trecut.

„Mă aştept la foarte multă volatilitate în sectorul bancar. Avem două evenimente foarte importate: decizia Băncii Centrale Europene în această săptămână şi decizia Fed săptămâna viitoare. Rămâne de văzut ce vor decide amândouă. Înainte de Silicon Valley Bank şi Credit Suisse, ne aşteptam că ambele vor creşte rata dobânzii de referinţă. Dacă vedem o pauză din partea Fed, putem anticipa o volatilitate mult mai mare şi creşteri spectaculoase pe indicii americani, care se vor muta înspre Europa şi România“, adaugă reprezentantul Credit Suisse.

Observând dinamicile S&P 500 şi BET, Alexandru Dobre argumentează că indicele local are un randament mai bun de la începutul anului faţă de benchmark-ul american şi se încadrează peste media mobilă pe 200 de zile. Prin comparaţie, S&P şi Nasdaq sunt sub respectivul prag de suport.

„Din acest punct de vedere, suntem oarecum privilegiaţi. Avem o piaţă mult mai ieftină dacă ne uităm pe multiplii şi se pare că şi investitorii înţeleg acest lucru. În momentul în care vom ieşi din această perioadă de volatilitate, randamentele ar putea fi mai bune pe piaţa noastră.“

După un declin de circa 30% miercuri, acţiunile Credit Suisse se apreciau în după-amiaza zilei de joi cu circa 20% pe bursa elveţiană, în vreme ce indicele european Stoxx 600 Banks afişa un avans de 1,4%. Evoluţiile veneau în contextul în care Credit Suisse a anunţat că va împrumuta 54 de miliarde de dolari de la banca centrală elveţiană pentru a stimula lichiditatea şi încrederea investitorilor. De altfel, înainte de şedinţa BCE, toate marile burse din vestul Europei erau pe plus, de la 0,5%, la 0,8%, iar indicele BET al pieţei locale urca cu 0,9%.

„Ne uităm peste profiturile pe care le-au raportat băncile europene, peste politica lor de dividend şi peste ce se întâmplă în România, unde băncile au raportat rezultate foarte, chiar dacă nu avem dividende. Deci sunt două lucruri diferite, iar pentru investitorii pe termen lung, acesta ar putea un moment bun de a reintra în sector. Depinde ce orizont de timp ai – dacă eşti day trader sau investeşti pe termen mediu sau lung“, conchide reprezentantul societăţii de brokeraj.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent