ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Dan Armeanu, vicepreşedinte ASF: 2024 este cel mai bun an din istoria pensiilor private din România. Vizăm implementarea unui sistem LifeCycle, adică fonduri structurate pe categorii de vârstă pentru participanţi

02.11.2024, 11:24 Autori: Eduard Ivanovici , Liviu Popescu

Fondurile au livrat în ultimele 12 luni randamente de trei ori peste inflaţie La Bursa de Valori Bucureşti, fondurile de pensii sunt cei mai mari investitori.

Dan Armeanu, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, responsabil cu sectorul pensiilor private Pilon II şi Pilon III, adică cel care supraveghează o piaţă de 30 de miliarde de euro, a discutat la ZF Deschiderea de Astăzi despre maximele istorice înregistrate de industria pensiilor private din România în ceea ce priveşte activele, numărul de participanţi şi viramentele, cât şi despre planurile Autorităţii pentru un sector care a ajuns să reprezinte 9% din Produsul Intern Brut.

„Sectorul pensiilor private din România reprezintă cea mai mare piaţă reglementată de către ASF, care a trecut pragul de 9% din PIB în 2024, cel mai bun an din istoria sistemului. Este un sistem relativ nou, cu o vechime de 16 ani, dar în această perioadă şi-a demonstrat utilitatea economică, în special randamentele pe care le-a generat pentru participanţi şi prin valoarea activelor investite în proporţie de peste 94% în România“, spune vicepreşedintele ASF la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi 25 octombrie.

La Bursa de Valori Bucureşti cele şapte fonduri de pensii private Pilon II – NN Pensii, AZT Viitorul Tău, Metropolitan, Aripi, Vital, BCR Pensii şi BRD Pensii au ajuns în ultimii ani - în contextul viramentelor şi al procesului de acumulare de acţiuni – cei mai mari investitori ai companiilor listate.

Astfel, cele mai recente date, la septembrie 2024, arată investiţii de 35 mld. lei şi deţineri precum 26% din Banca Transilvania, 11% din Hidroelectrica, 13,3% din Petrom, 17% din Romgaz.

Vicepreşedintele ASF a vorbit despre posibilitatea implementării unor subfonduri de pensii în funcţie de vârsta participantului şi nivelul de risc al activelor investite. De exemplu, participanţii tineri şi-ar putea alege fonduri concentrate pe acţiuni, dar şi cu un grad mai mare de risc, iar cei care se apropie de momentul pensionării ar contribui la fonduri axate pe active cu grad mai mic de risc, precum instrumente cu venit fix.

„Ne gândim şi la acest aspect, va fi implementat la momentul oportun acest sistem de LifeCycle (fonduri structurate pe categorii de vârstă – n.r.) pentru că trebuie să avem clase omogene de participanţi. Aici mă refer în general la participanţi în funcţie de vârstă“, a spus Armeanu. „Vor fi, în principiu, trei clase de vârstă şi vor fi diferite din punct de vedere al riscului. Pentru cei mai tineri, care îşi asumă riscuri mai mari, va fi un procent mai mare de active riscante, iar pe măsură ce se apropie de pensie, riscul asumat este mai redus şi atunci vom găsi active cu risc mai mic, titluri de stat sau obligaţiuni“, continuă el.

În ceea ce priveşte piaţa de capital, vicepreşedintele ASF spune că dezvoltarea acesteia nu ar fi fost posibilă fără contribuţia fondurilor de pensii, care s-a văzut în principalele oferte publice iniţiale derulate în ultimii ani la Bursa de Valori Bucureşti.

Cel mai elocvent exemplu este Hidroelectrica (H2O), acolo unde fondurile au cumpărat cea mai mare parte din oferta de listare.

Cei 4,1 milioane de români care contribuie lunar cu 4,75% din venit brut pentru administrarea privată a economiilor pentru bătrâneţe au virat luna trecută o sumă record de 1,58 miliarde de lei în fondurile de pensii private Pilon II. În septembrie 2023, când contribuţia era de 3,75%, viramentele au însumat circa 1 miliard de lei.

„Sistemul de pensii private se află la un maxim istoric, valoarea activelor la septembrie este de 155 de miliarde de lei, deci aproximativ 31 de miliarde de euro, depăşind bariera de 30 de miliarde de euro. De asemenea, randamentul de la începutul sistemului este aproape 8%, iar rata inflaţiei este undeva la 4,3% în aceeaşi perioadă.  Deci randamentul este real pozitiv, foarte bun pentru participanţi.“

„În ultimul an s-a mai trecut o barieră, cea de 9 milioane de participanţi. Suntem acum la 9,2 milioane de participanţi. Creşterea a fost de 250.000 de participanţi pe Pilonii 2 şi 3 în ultimul an. P3 a înregistrat o creştere semnificativă de 100.000 de participanţi, ceea ce înseamnă că începe să devină o adevărată sursă de economisire pentru populaţie şi, de ce nu, o alternativă la depozitele bancare.“

„Fondurile de pensii sunt cei mai mari investitori instituţionali ai Bursei de la Bucureşti, asigurăm aproximativ 16% din capitalizarea pieţei bursiere şi, în funcţie de perioadă, între 13% şi 20% din lichiditatea lunară. În ultima lună, cred că fondurile de pensii au asigurat 16% din lichiditate. O foarte mare parte din activele fondurilor de pensii sunt investite pe piaţa locală de capital, circa 7 miliarde de euro.“

„Sectorul de pensii private din România are o contribuţie deosebită la internalizarea datoriei publice. Împreună cu sectorul bancar, avem aproximativ două treimi din datoria publică internă a  României.“


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent