♦ „Foarte important este să încurajăm ideea de a acţiona ca o companie listată“ ♦ Printre criterii, cel puţin o teleconferinţă cu investitorii pe an, istoricul auditat de raportare, deciziile AGA şi structura acţionariatului.
Din 2025, investitorii prezenţi pe piaţa de capital din România vor putea analiza societăţile cu emisiuni de obligaţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti prin prisma unui nou indicator realizat de Asociaţia Română pentru Relaţia cu Investitorii, a anunţat Daniela Maior Şerban, preşedintele ARIR şi managing partner al companiei de consultanţă VERTIK Group.
„Am observat că, în zona de obligaţiuni, nu există o standardizare în comunicare“, spune Daniela Şerban.
Fiecare emitent a comunicat cât de mult sau de puţin a dorit, unele informaţii sunt mai greu de găsit, inclusiv adunările generale ale acţionarilor. Unele companii de pe AeRO nici măcar nu au dedicată o pagină pe website-ul lor despre emisiunea de obligaţiuni.“
Pe fondul unor serii de dificultăţi financiare, şase din 44 de companii cu emisiuni de obligaţiuni în derulare sau recent ajunse la maturitate la BVB au intrat în insolvenţă şi au amânat plata principalului şi a unor cupoane, fiind vorba de finanţări cumulate de aproape 20 de milioane de euro, arată calculele realizate de ZF. Companiile sunt Vivre Deco, Nemo Express, Qualis Properties, Elefant Online şi Alser Forest.
„Odată ce nu ai informaţii pe website, e greu să credem că te-ar preocupa foarte mult subiectul. Inclusiv din piaţă ne-au fost semnalate aceste aspecte, aşa că am venit în întâmpinarea investitorilor, dar şi a companiilor care emit obligaţiuni cu o nouă metodologie de evaluare sub umbrela VEKTOR, care este deja de cinci ani pentru piaţa de acţiuni şi şi-a dovedit utilitatea, cu o nouă metodologie – VEKTOR by ARIR Bonds.“
Daniela Şerban a fost invitată la prima ediţie de săptămâna aceasta a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul este transmis pe platforma Spotify.
„Foarte important este să încurajăm ideea de a acţiona ca o companie listată, chiar dacă nu eşti listată. Este un concept întâlnit în pieţe dezvoltate pe care îl adoptă şi companiile nelistate. Am coagulat opt criterii cu care să începem. Metodologia se va adapta în funcţie de piaţă“, continuă reprezentanta ARIR.
La BVB sunt tranzacţionate în prezent 73 de emisiuni de obligaţiuni. Dintre acestea, 29 aparţin unor bănci şi sunt garantate, iar 44 aparţin companiilor, inclusiv cele şase emisiuni ale căror firme au intrat în default şi majoritatea sunt negarantate. Aşadar, aproximativ 3,9 miliarde de euro din 4,7 miliarde de euro sunt emisiuni de bonduri ale băncilor, iar restul sunt finanţări ale companiilor.
„Vorbim de piaţa principală, de cele opt criterii cu ponderi diferite, care vor da la final o notă de la 0 la 10. Printre criterii vorbim de date de contact pentru o persoană dedicată relaţiei cu investitorii – cu cine vorbesc din acea companie când vreau să întreb ceva –, detalii despre emisiunea curentă, precum şi un calendar financiar“, afirmă Daniela Şerban.
De asemenea, companiile trebuie să pună la dispoziţia investitorilor istoricul auditat de raportare semestrială şi anuală, mai spune ea, adăugând că Asociaţia va încuraja raportarea trimestrială inclusiv pentru emitenţii de obligaţiuni. Printre criterii se mai numără deciziile AGA, structura acţionariatului şi teleconferinţe cu investitorii.
Alte declaraţii din timpul emisiunii:
Propunem cel puţin o teleconferinţă pe an, publicarea unui raport de credit rating anual, care va fi un diferenţiator major, însă majoritatea emisiunilor îl au deja pe piaţa reglementată. Urmărim să îl avem publicat şi pe website-ul companiilor.
Credem că avantajele urmării acestui indicator vin din timpul anului pentru că, odată ce o companie publică anumite informaţii, organizează teleconferinţe, include toate aceste informaţii pe website, deja investitorul a câştigat. Rezultatul este unul indicativ şi de comparaţie între emisiuni.
Pentru acest an, vom face mai multe acţiuni de informare şi de comunicare cu emitenţii pentru a le spune că există acest indicator, să nu fie luaţi prin surprindere, urmând ca evaluarea să aibă loc pentru anul viitor. Ca să organizezi anul viitor, ar trebui să te uiţi de anul acesta, să stabileşti un calendar financiar, să incluzi acolo minim o teleconferinţă, să te uiţi peste rezultatele financiare şi să dai nişte informaţii relevante.
Noi am sugerat anumiţi indicatori suplimentari pe care o companie să îi includă în rezultatele financiare, în special indicatori ce ţin de lichiditate. E clar că pregătirea va începe de anul acesta, iar efectele ne aşteptăm că fie vizibile de anul viitor, cu mai multă standardizare în această zonă a comunicării.
Accesează BVB Arena și înscrie o companie în al cărei potențial crezi!
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE