ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Daniela Secară, BT CP: Estimez că 60% din banii investiţi în ediţia record a Fidelis din august au fost rambursări din emisiunile anterioare ajunse la scadenţă. Restul, bani noi, dar nu prin vânzări de acţiuni

29.08.2024, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

„Pe lângă dobânzi, rămâne atractivă această componentă de instrument neimpozabil“ l Număr record de subscrieri în cadrul celei mai recente ediţii.

Daniela Secară, director general al BT Capital Partners, lider al sindicatului de in­ter­mediere pentru titlurile de stat Fidelis la Bursa de Valori Bucureşti, estimează că două treimi din cea mai recentă finanţare a statului român la BVB, cea record de 3,2 miliarde de lei, listată săptămâna aceasta, au fost reprezentate de banii din alte emisiuni Fidelis ajunse la scadenţă. Restul au fost bani noi, deci neprovenind din vânzări de acţiuni.

„Sumele atrase au venit şi din rambursări. Pe 2 august am avut scadenţe atât pe lei, cât şi pe euro la emisiuni anterioare ale Ministerului de Finanţe, iar in­vestitorii am remarcat că au acest comportament de a reinvesti sumele în continuare în Fidelis, atâta timp cât dobânzile rămân atractive“, spune Daniela Secară, invitată la ZF Deschi­derea de Astăzi. Ministe­rul Finanţelor a atras 10,4 miliarde de lei prin emisiunile Fidelis în 2024. Cea mai recentă ediţie a fost listată zilele trecute la Bursă; titlurile de stat denominate în moneda naţională au fost de 1,7 mi­liarde lei, atrase la dobânzi cuprinse între 5,8% pe an şi 7% în funcţie de scadenţă, iar cele în euro între 4% şi 5%.

„Pe lângă dobânzi, rămâne atractivă această componentă de instrument neimpozabil.“

„Astfel, din sumele atrase, aş spune că există probabilitatea ca mai bine de 60% să fi venit din emisiunile anterioare ajunse la scadenţă“, continuă reprezentanta BT.

În cadrul celei mai recente ediţii Fidelis, derulată între 8 şi 20 august, românii au plasat un număr record de ordine de subscriere, 20.309, atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât şi pentru cele în moneda unică europeană. De când a început programul, în vara lui 2020, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie 35 de miliarde de lei.

„Într-adevăr, am văzut sume importante pentru maturitatea de euro pe un an, unde a fost o dobândă mai mult decât atractivă, 4%, cât şi la sumele atrase pe cinci ani. Asta poate veni şi din aşteptările tuturor că o să vedem în continuare reduceri de dobânzi“, adaugă Daniela Secară.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent