♦ Scăderea inflaţiei s-ar putea reflecta pozitiv asupra segmentului de obligaţiuni, spune el.
Companiile care îşi remunerează constant acţionarii cu dividende, inflaţia în scădere şi planurile de dezvoltare ale principalilor emitenţi listaţi ar putea alimenta în următorul an evoluţia Bursei de Valori Bucureşti, consideră Dragoş Manolescu, director general adjunct al administratorului de fonduri mutuale OTP Asset Management, invitat la ediţia din 11 octombrie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.
„Acum, în actualul context macro avem un anumit grad de incertitudine, însă pot să spun că mă aştept ca Bursa de la Bucureşti să aibă o performanţă pozitivă, uitându-mă unde suntem în momentul de faţă şi unde ar trebui să fim în trei luni sau într-un an. Teoretic, ar trebui să fie mai sus, în lipsa unui alt eveniment deosebit care poate provoca noi corecţii”, spune el.
Pe lângă incertitudinea legată de deficitul bugetar al României, reprezentantul managerului de investiţii identifică alegerile prezidenţiale din Statele Unite ca potenţial factor de scădere pe pieţe în perioada următoare, americanii urmând să îşi aleagă noul preşedinte în data de 5 noiembrie.
„Ar trebui să vedem însă o creştere de o singură cifră, undeva între 5% şi 10% (pe BET – n.r.), deci sunt optimist. De ce? Pentru că avem până la urmă companii care plătesc dividende, care fac investiţii în zona de energie, iar aici mă uit la OMV Petrom şi la Romgaz, cu proiectul offshore Neptun Deep.”
Acesta ar trebui să fie un semnal pozitiv în zona de securitate energetică şi ar trebui să transforme România într-un exportator de gaze către vecini, cu impact pozitiv pe fluxurile de cash ale acestor companii, continuă Dragoş Manolescu. Totodată, mai spune el, piaţa de capital ar trebui să beneficieze de tendinţa descendenţă a inflaţiei, ajunsă în România la 4,6% în septembrie, de la 5,1% în august.
„Dobânda de referinţă este în momentul de faţă peste inflaţie. în lipsa unor evenimente macro, a unor surprize mari din zona fiscală, este de aşteptat ca Banca Naţională să reducă dobânda în următorul an cu 1%, eventual cu 0,25% în patru şedinţe. în acest context, văd obligaţiunile având un trend pozitiv”, afirmă reprezentantul OTP.
Accesează BVB Arena și înscrie o companie în al cărei potențial crezi!
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE