ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. După maxime, încotro? Milan Pruşan, Goldman Sachs AM: Comunitatea de retail a revenit cu putere la BVB. Nu văd un entuziasm exagerat, totul se face cu mintea şi după aceea cu inima în 2024 pe pieţele financiare, inclusiv pe plan local

21.06.2024, 00:07 Autor: Eduard Ivanovici

Evoluţia datelor financiare va juca un rol principal în cotaţiile companiilor pe termen mediu şi lung ♦ După inflaţie, deficitele bugetare şi comerciale vor deveni principala temă de discuţie ♦ Din toamnă, pieţele se pot confrunta cu volatilitate pe fondul alegerilor de peste ocean.

În contextul în care Bursa de Valori Bucureşti a marcat multiple maxime istorice anul acesta, în linie cu pieţele dezvoltate din Statele Unite şi vestul Europei, unde economia prezintă din nou semne de creştere, investitorii de pe piaţa locală de capital tranzacţionează cu mai multă precauţie prin comparaţie cu anii precedenţi, spune Milan Pruşan, country head, Goldman Sachs Asset Management.

„Din fericire, comunitatea de retail a revenit cu putere la BVB şi cred că de aici va veni ceva efervescenţă. Vedem că investitorii individuali sunt foarte atenţi la indicatorii economici, de profitabilitate. Nu se tranzacţionează inconştient, nu văd un entuziasm exagerat, totul se face cu mintea şi după aceea cu inima în 2024 pe pieţele financiare, inclusiv pe plan local“, consideră Milan Pruşan.

Şeful companiei de administrare a investiţiilor – cu active sub gestiune în valoare de peste 3 miliarde de lei la finele lunii aprilie – a fost invitat în cadrul ediţiei de joi, 20 iunie a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea este transmisă de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.

„Analiştii se uită, de obicei, la evoluţia datelor financiare pentru companii, iar acestea vor juca rolul cel mai important pe termen mediu şi lung. Se spune că, în vremuri de inflaţie, acţiunile sunt refugiul cel mai bun, această creştere a preţurilor reflectându-se şi în rezultatele companiilor.

„Sperăm însă să nu avem elemente neprevăzute din perspectivă geopolitică“, continuă Milan Pruşan.

Sezonul de raportări la S1/2024 va începe pentru emitenţii din structura indicelui de referinţă BET la finele lunii viitoare. Iniţial, vor raporta societăţi precum TeraPlast Bistriţa (TRP) şi OMV Petrom (SNP), unul dintre performerii benchmark-ului de anul acesta, care a consemnat mai multe maxime în ultima perioadă. La acest capitol se poate încadra inclusiv Banca Transilvania (TLV), emitentul cu cea mai mare pondere în BET.

„În România, nivelul creditelor neperformante a rămas unul extrem de scăzut, ceea ce este foarte îmbucurător pentru ţara noastră. Cred că tema importantă se va muta din zona inflaţiei către analiza deficitului bugetar, cât şi a celui comercial. Cred că acesta va fi subiectul în trimestrele următoare pentru analiştii care urmăresc mai ales pieţele de instrumente cu venit fix.“

Din perspectiva pieţei de acţiuni, dividendele recent aprobate de principalele companii de la BVB s-au dovedit şi anul acesta o poveste de succes, continuă reprezentantul Goldman Sachs, adăugând că, pe de altă parte, alegerile electorale din SUA se pot reflecta la un moment dat în evoluţiile pieţelor internaţionale de capital.

„Peste ocean, lupta va fi una destul de puternică pentru câştigarea unui mandat prezidenţial într-un moment critic la nivel global din perspectiva instabilităţii politice şi încetinirii economice pe care am observat-o în toate geografiile“, afirmă Milan Pruşan.

Cu aproximativ 18.000 de puncte, BET afişează un avans de circa 17% de la începutul anului, cel mai recent maxim fiind atins pe 6 iunie, când indicele a închis şedinţa la 18.174 de puncte. În afară de BET-FI, pe minus cu 0,15%, toţi ceilalţi indici de la BVB afişează creşteri în 2024, de la 14% pe BET-NG la 15,8% pentru BET-BK şi 23% în cazul BET-TR.

„Nu ne aşteptăm la schimbări majore nici de trend, nici din prisma dinamicii tranzacţionării. Rezultatele companiilor arată bine la începutul lui 2024 şi investitorii vor continua să urmărească aceste date financiare şi vor lua decizii în linie cu aceste rezultate.“

 

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent