Rezultatele financiare anunţate până acum pentru al III-lea trimestru de companii precum OMV Petrom, BRD, şi alţi emitenţi de pe AeRO, arată că în timp ce provocările financiare rămân, companiile îşi gestionează finanţele pentru a susţine o politică eficientă de dividende în 2025 în pofida fondului şi presiunilor economice, spune Elena Fulina senior sales executive investments, casa de brokeraj Goldring.
„Rezultatele sunt în linie cu aşteptările. În T3 avem o performanţă mixtă în rândul companiilor ceea ce reflectă un impact variat asupra distribuţiilor de dividende.“
„Sunt mai multe companii care şi-au raportat venituri mai mici, dar profitabilitatea îmbunătăţită, sugerând un optimism prudent pe pe partea de politică de dividende.“
De exemplu, spune ea, sunt companii care îşi menţin sau îşi majorează uşor ratele de plată (a dividendelor din profit – n.red) în pofida scăderii veniturilor, ceea ce indică o concentrare pe returnare a activelor acţionarilor.
Până acum din rândul marilor companii listate OMV Petrom a anunţat un profit net de 1,3 mld. lei în T3, în scădere cu 19%, şi venituri mai mici cu 11% la 9,4 mld. lei pe fondul preţurilor şi volumelor mai mici. Dar la nivelul primelor 9 luni creşterea profitului este de 54% ca urmare a eliminării taxei pe ţiţeiul procesat în timp ce veniturile au scăzut cu 6%. Cum se vede Petrom?
„Este în continuare un sector în creştere. Există o cerere globală de energie continuă şi potenţiale creşteri ale preţurilor, deci consider că Petrom va beneficia semnificativ de creşteri în în perioada următoare”.
Dar sectorul bancar? În cazul BRD profitul net trimestrial a scăzut uşor la 400 mil. lei la nivel de grup, dar veniturile s-au majorat. Pe de altă parte rezultatele Băncii Transilvania urmează să fie anunţate vineri seară.
„Va rămâne în continuare în lumină ca şi şi sector. Iar Banca Transilvania, şi datorită achiziţiilor pe care le-a avut, a avut creşteri frumoase şi aş spune că rămâne în continuare pe un trend ascendent şi pentru 2025. şi nu m-aş uita în doar la sistemul bancar şi la sistemul energetic, petrol şi gaze. M-aş uita un pic, chiar dacă nu mai suntem în plină pandemie, şi la sectorul farma şi la tehnologie şi servicii IT, pentru că ele rămân în continuare în lumină datorită dependenţei tot mai mare de tehnologie. Emisiunea integrală poate fi urmărită pe zf.ro, facebook, youtube şi spotify ZF.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE