ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Horia Braun, CEO al Erste AM: Anul 2025 ar trebui să vină cu creşteri de profitabilitate, care să fie driverul principal al avansului bursei. Pentru 2024 suntem sub tendinţă

20.12.2024, 00:06 Autor: Tibi Oprea

De urmărit evoluţia inflaţiei, realizarea bugetului, aspectele politice şi geopolitice.

Anul 2024 a adus o scădere a profitabilităţii pentru unele din marile companii listate la Bursa de Valori, trend care s-a observat şi în T3/2024, când cele 20 de blue chip-uri au raportat o creştere cumulată de 45% a profitului, dar dacă excludem câştigurile unice raportate de Digi Communications şi Banca Transilvania, cifra ajustată indică o scădere de 20%.

„Dacă în anii 2023-2024 am văzut o creştere a nivelurilor de evaluare, deci un pricing mai generos al acţiunilor româneşti, probabil anul 2025 ar trebui să vină cu creşteri de profitabilitate, care să fie driverul principal al avansului bursei. Probabil eva­luările n-ar mai trebui să crească atât de mult, ţinând cont şi de incertitudini, de primele de risc de ţară care probabil se vor men­ţine la cote ceva mai înalte“, a spus Horia Braun, CEO al Erste Asset Management, în emi­­siu­nea ZF Deschiderea de Astăzi.

Administratorul de investiţii cu 5,9 miliarde de lei active nete sub gestiune spune că profitabilitatea trebuie să vină din urmă, iar în acest sens va conta evoluţia economiei în ansamblul său, nu doar în termeni reali, ci şi în termeni nominali şi, evident, acele sectoare care pentru bursă contează mai mult, respectiv sectorul financiar şi sectoarele de energie şi utilităţi.

„Suntem oarecum sub tendinţă pentru anul 2024 şi ar trebui să recuperăm faţă de tendinţa pe termen lung, în special companiile de energie ar trebui să recupereze. Ar trebui să vedem de fapt impactul creşterii economice efective asupra profitabilităţii şi nu numai aspecte contabile“, adaugă Horia Braun.

„Ar trebui să vedem accelerarea creşterii PIB-ului, care să se vadă şi în cererea de energie, să se vadă şi în cererea de credite şi să se vadă şi în zona de producţie de bunuri, zona industrială, pentru că până acum serviciile au fost cele care au dus greul creşterii economice în România.“

Ce a mai spus Horia Braun în timpul emisiunii:

Anul 2024 a fost format din două jumătăţi. Prima jumătate a anului a fost cu adevărat bună, am avut creşteri destul de consistente ale cotaţiilor de la bursă, o continuare a tendinţei pozitive din 2023. În a doua jumătate am început să vedem luarea în considerare a incertitudinilor politice la nivel global şi local şi, de aici probabil, o reevaluare a primelor de risc, care a afectat şi cotaţiile bursiere la noi.

La nivelul întregului an, cu acea evoluţie foarte bună din prima jumătate a anului, acţiunile şi-au păstrat totuşi leadershipul în piaţa românească. Partea de obligaţiuni s-a tranzacţionat la randamente oarecum similare faţă de cele la începutul anului.

Anul 2024 a fost bun pentru pentru industria fondurilor mutuale. Au existat intrări semnificative în fonduri. Este adevărat că în continuare, la nivel de piaţă, grosul intrărilor sunt în zona de fonduri de obligaţiuni pe termen scurt, dar în cazul nostru şi nu numai se vede şi un apetit mai crescut pentru diversificare, ceea ce ne bucură foarte mult.

Fondurile diversificate au tracţiune, atrag mai mult atenţia investitorilor şi tocmai din acest punct de vedere fluxurile de intrări în fonduri nu s-au oprit în ultimele luni, chiar dacă la nivel emoţional am trăit în piaţă momente mai dificile sau mai volatile.

Poate o zi, două, trei, tendinţa de intrări nete pozitive s-a schimbat uşor pe negativ, dar tendinţa generală nu a fost modificată, asta şi datorită faptului că o mare parte din intrările pe care le avem în fonduri se bazează pe acele investiţii recurente care nu sunt atât de sensibile la momentul de piaţă. Sunt oarecum pe pilot automat şi tocmai acesta este avantajul lor, faptul că poţi să intri în piaţă şi în momente de volatilitate mai mare, momente de uşoare corecţii.

Tocmai că aceste aceste corecţii oferă oportunităţi de intrare pe care poate emoţional nu le-ai putea valorifica, dar fiind pe pilot automat şi investind lună de lună vei prinde acele momente şi vei investi şi în perioade în care preţurile sunt mai atractive. Pe termen lung se vor vedea roadele acestei strategii. Este un motor important de creştere şi pentru pentru piaţă şi pentru noi.

Cu siguranţă creşterea pe care o vedem la nivelul numărului de clienţi se datorează în special acestor investiţii recurente, dar în cazul nostru există o bază de clienţi mai veche, care încă e una destul de de importantă. Suntem aici să continuăm această tendinţă. Investiţiile regulate vor susţine creşterea pieţei şi în 2025, pentru că aceste investiţii regulate nu se fac pe două, trei luni, şase luni, poate nici pe un an, ci pe perioade multianuale.

Sunt aproape sigur că în ciuda unor momente de volatilitate care vor apărea, se vor crea şi nişte tendinţe pozitive pe parcursul anului 2025. Există potenţial de dislocare în pieţe care poate genera oportunităţi mari, nu doar pe piaţa de acţiuni, m-aş uita şi la piaţa de obligaţiuni, unde totuşi randamentele sunt relativ ridicate în România.

Pe un orizont de termen mediu, aceste randamente pot să fie oportunităţi de investiţie, trebuie doar să avem mai multă claritate şi pe plan local şi pe plan internaţional, în special în ceea ce priveşte evoluţia ratei inflaţiei. Dacă va continua tendinţa de scădere a inflaţiei, există perspective bune şi pentru obligaţiuni şi probabil şi pentru pieţele de acţiuni.

Va fi un an mai mai dificil, pentru că avem o configuraţie politică mai puţin stabilă. Dacă ne uităm şi la cum arată Parlamentul, există o oarecare fragmentare şi polarizare care va face dificilă formarea unei majorităţi stabile. Nu e doar problema sau situaţia României. Multe alte ţări europene se confruntă cu aşa ceva. Să nu uităm, de exemplu, Franţa, Germania, unde vom avea alegeri anticipate şi posibil să avem din nou dificultăţi în formarea unui guvern.

Este clar că sunt de urmărit mult mai atent aceste aspecte politice şi în România, în mod special datorită politicilor bugetare şi politicilor de impozite şi taxe care vor trebui ajustate. Nu putem să mergem cu ochii închişi mai departe şi să ignorăm faptul că avem de finanţat un deficit bugetar de 7-8, poate 9 procente din PIB, finanţare care depinde de bunăvoinţa, raţionalitatea şi înţelegerea unor investitori locali care poate înţeleg şi poate au răbdare, dar şi mulţi investitori străini care văd lucrurile mai obiectiv şi a căror răbdare s-ar putea să fie mai scurtă. 

Inflaţia este un factor important. Dacă trecem cumva de riscul să ia din nou o tendinţă ascendentă, atunci vom putea vedea şi noi reduceri de dobânzi. Să nu uităm că totuşi băncile centrale sunt în miezul unui ciclu de de relaxare, unui ciclu de reduceri de dobândă şi deocamdată există nişte îndoieli cu privire la cât de rapid va fi acest ciclu. Dacă va lua o viteză mai mare, asta va ajuta cu siguranţă pieţele de capital, lucrul acesta nu este inclus în preţ complet în momentul de faţă.

Aspectele acestea politice, geopolitice cred că se vor mai clarifica. Vom avea poate mai multă claritate înspre ce ne îndreptăm, dacă vom avea un război comercial mai intens sau negocieri care să se închidă cu nişte tratate comerciale care să reimpulsioneze comerţul internaţional, nu exclud acest lucru. Putem să ne aşteptăm şi la veşti bune pe parcursul anului 2025. Cred că în momentul de faţă aşteptările sunt mixte, şi pe parte pozitivă şi pe parte negativă, deci e loc de surprize plăcute care să mai ducă un suflu de creştere în pieţe.

Ce nu mi-aş dori să apară este un eventual dezechilibru sau o exuberanţă care să fie finanţată din datorie şi în sectorul privat. Cred că este de ajuns nivelul datoriilor din sectorul public şi la nivel global şi în Statele Unite. Dacă ar fi dublat de o îndatorare mare şi în sectorul privat, asta poate să creeze nişte premise mai dificile, nu neapărat pentru anul 2025, cât pentru pentru anii următori. Aici m-aş uita mai atent, pentru că există un context şi o premiză, mai ales în Statele Unite, pentru ca exuberanţa din anumite segmente ale pieţei să continue necontrolat şi eventual finanţată prin datorii.


BVB Research Hub, https://bvbresearch.ro/ este platforma creată și susținută de Bursa de Valori București (BVB) unde investitorii pot accesa rapoarte de analiză fundamentală despre companiile listate la BVB, materiale informative și educaționale despre piețele de capital și date ESG.

Aceste rapoarte ajută la o înțelegere mai amănunțită a aspectelor cheie care influențează evoluția companiilor listate la BVB și îi ghidează pe investitori să ia decizii informate despre viitoarele lor investiții.

Accesează BVB Research Hub și descoperă informații utile și actualizate despre piața de capital din România și dinamica economică a principalelor companii locale!
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent