♦ Contextul la nivel global este unul pozitiv pentru acţiuni, dar alegerile pot fi un element care să explice letargia din pieţe.
Piaţa fondurilor mutuale a avut un an destul de bun, reuşind să capitalizeze tendinţa pozitivă de pe pieţele financiare şi în special de pe pieţele bursiere. La nivelul fondurilor acoperite de Asociaţia Administratorilor de Fonduri, se observă o creştere a activelor de peste 20%.
„Benefic şi de bun augur este faptul că intrările de bani în fonduri sunt din ce în ce mai diversificate, se îndreaptă din ce în ce mai mult către fondurile diversificate şi către fondurile de acţiuni. Interesul investitorilor pare a fi mai variat şi asta chiar în contextul în care dobânzile la depozite şi randamentele la titluri de stat sunt relativ ridicate“, a spus Horia Braun, CEO, Erste Asset Management, în emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi.
„Cred că asistăm la o maturizare a pieţei de fonduri de investiţii din România, iar asta este un semnal îmbucurător pentru business-ul nostru şi pentru piaţă în general.“
De apetitul crescut pentru fondurile de acţiuni are de-a face performanţa istorică a bursei şi a fondurilor din ultimii doi ani, la care investitorii se uită, mai spune acesta. „Există acel disclaimer că performanţa trecută nu poate fi luată drept indicaţie pentru ce se va întâmpla în viitor, dar întotdeauna te uiţi la ce s-a întâmplat în perioada recentă, există o înclinaţie naturală psihologică de a lua nişte repere din istoria recentă.“
Ce a mai spus Horia Braun în timpul emisiunii:
Contextul la nivel global este unul pozitiv pentru acţiuni, bursele au crescut cam peste tot în lume. Contextul macroeconomic a ajutat, mai ales cel din Statele Unite, pentru că acolo se dă tonul sentimentului investitorilor la nivel global. În Statele Unite am văzut o evoluţie economică robustă în condiţiile în care şi inflaţia a scăzut destul de mult şi începe să dispară ca element de îngrijorare majoră pentru investitori.
Alegerile pot fi un element care să explice letargia din pieţe, pentru că nu se întâmplă lucruri din perspectiva politicilor economice. În România s-a amânat destul de mult o discuţie serioasă despre ajustările pe care economia românească trebuie să le treacă, mai ales pe partea de deficit bugetar, dar şi în privinţa deficitului extern. Aceste subiecte sunt şi în vizorul investitorilor străini, care sunt foarte conştienţi de faptul că o discuţie serioasă nu se va face până după alegeri.
şi alegerile din Statele Unite sunt o miză, pentru că politicile economice se pot schimba destul de mult în cazul în care vom vedea din nou un preşedinte republican. Există o incertitudine cu privire la ce ne aşteaptă anul viitor din punct de vedere macroeconomic, pentru că suntem o zonă de robusteţe economică într-un scenariu de soft landing, dar cărarea pentru acest scenariu se îngustează din ce în ce mai mult şi riscurile sunt destul de prezente. Un anumit nivel de precauţie poate fi justificat.
Pe de altă parte, nici nu există catalizatori importanţi pentru reluarea unei tendinţe mai abrupte de creştere. Nu avem nici sezon de dividende, poate raportările financiare pentru al treilea trimestru care urmează vor aduce un suflu nou în piaţă. Deja vedem lucrul acesta în Statele Unite, piaţa se mişcă pe măsură ce avansează raportările financiare.
Pe partea de performeri vedem companii de talie mijlocie, în general din sectoare economice care şi la nivel macro au performat bine, iar aici putem menţiona sectorul de servicii. Vedem o discrepanţă destul de mare între economia de consum, de servicii versus economia industrială şi, într-o anumită măsură, sectoarele de construcţii şi real estate. Serviciile financiare au avut o evoluţie bună, băncile au evoluat bine la bursă, dar şi celelalte companii dintr-o zonă de business asociată consumului au evoluat bine, bunuri de consum, sănătate. Zona de energie este ceva mai ezitantă, preţurile la energie nu şi-au revenit foarte mult şi cererea este încă relativ mai redusă în contextul în care sectorul industrial este într-o zonă stagnantă sau chiar negativă. Sectorul de utilităţi are o evoluţie mai bună decât anul trecut. şi pe plan global vedem o configuraţie similară de evoluţie sectorială. Sigur, pe pieţele internaţionale avem şi sectorul de energie foarte bine reprezentat.
Dincolo de alegeri şi subiectul măsurilor fiscal-bugetare, ar trebui să fim atenţi la contextul internaţional, la sentimentul investiţional din pieţele globale. Sigur, alegerile din Statele Unite au un rol aici, dar şi evoluţia indicatorilor macroeconomici va conta pentru pieţe. Din perspectivă sezonieră, finalul de an este de obicei pozitiv pentru pieţe, deci cumva avem un fundal pozitiv, dar pot exista riscuri dacă vedem o înrăutăţire fie a unor indicatori de inflaţie, fie a unor indicatori de creştere economică, mai ales în Statele Unite. Lucrul acesta poate ridica semne de întrebare cu privire la robusteţea creşterii economice în State şi la nivel global pe de o parte, pe de altă parte poate pune sub semnul îndoielii ciclul de reducere a reducerii dobânzilor care a fost iniţiat, dar care este anticipat să fie unul destul de abrupt de către investitori. Există riscul unei dezamăgiri din perspectiva aceasta.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE