ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Horia Braun, Erste AM: Putem vedea o stabilizare a sentimentului investiţional, deci o reducere a volatilităţii. Piaţa din Europa a supraperformat faţă de Statele Unite şi alte pieţe de acţiuni

06.03.2023, 00:07 Autor: Eduard Ivanovici

Cu un avans de 6% prin prisma indicelui de referinţă BET, piaţa locală de capital a început anul cu o dinamică apropiată de cele ale marilor burse din vestul Europei, temperarea ritmului inflaţionist fiind unul dintre factorii care au influenţat creşterile din primele două luni din 2023, spune Horia Braun, preşedinte-director general în cadrul Erste Asset Management, administrator de investiţii cu active de circa 3,9 miliarde de lei.

„Am intrat fulminant în 2023, dar ce am văzut de fapt a fost o revenire a apetitului de risc la început de an, după un 2022 dificil, caracterizat printr-un sentiment negativ de risc. A existat o uşurare în ceea ce priveşte inflaţia în prima parte a anului; aşteptările erau că inflaţia va intra pe un trend descendent mai pronunţat şi asta va mai tempera avântul creşterilor dobânzilor. În acest context am putea vedea o stabilizare a sentimentului investiţional, deci o reducere a volatilităţii. Asta a dus la o reevaluare a preţurilor“, explică Horia Braun, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi.

Alţi factori care au determinat apre­cie­rile de la început de 2023 sunt optimismul legat de evitarea recesiunii în Europa, cât şi perspectivele privind re­des­chiderea economiei chineze, care rămâne în continuare o piaţă semnificativă de exporturi, argumentează reprezentantul Erste.

„Am avut parte de o serie de veşti bune care au împins piaţa în zona de creştere. În special, piaţa din Europa a supraperformat faţă de Statele Unite şi alte pieţe de acţiuni. România face parte din Uniunea Europeană şi a beneficiat de acest trend pozitiv.“

În ceea ce priveşte sezonul de raportări anuale de la Bursa de Valori Bucureşti, şeful administratorului de fonduri mutuale spune că, în mare parte, rezultatele au fost în linie cu aşteptările pieţei, 2022 fiind un an în general pozitiv din perspectiva profitabilităţii, mai ales în cazul celor mai reprezentative sectoare ale pieţei locale.

„Marea întrebare este în ce măsură vor putea fi menţinute aceste niveluri de profitabilitate şi în 2023, ţinând cont de aşteptările privind încetinirea creşterii economice, cât şi de presiunea suportată de marje, care încă nu se vede la fel de pregnant la noi, dar va începe să fie tot mai vizibilă“, continuă Horia Braun.

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de Facebook şi YouTube ale Ziarului Financiar. Podcastul este transmis pe platforma Spotify.

 

Alte declaraţii din timpul emisiunii

Despre dividendele din energie:

În perioada actuală, un dividend mai mare este binevenit. Suntem într-o perioadă în care dobânzile sunt destul de ridicate. Dacă o companie distribuie mai mult, cred că va avea de câştigat. Acest factor al dividendelor ridicate a supraperformat, în general, în pieţe; poate fi şi un factor de susţinere a pieţei locale de capital. Cu siguranţă este mai bine decât o supraimpozitare a companiilor de stat.

Pe termen lung, aş paria pe sectorul de energie, chiar dacă poate în anumite trimestre şi anumiţi ani va avea profituri mai mici decât în anii anteriori.

Despre Erste AM:

Am văzut o linişte mai mare din partea investitorilor, fluxurile de capital s-au stabilizat. În continuare, avem ieşiri nete din fonduri. În rest, cuvântul de ordine este stabilitatea, vedem şi interes din partea unor investitori. Dobânzile mari la depozite şi titluri de stat, dacă vorbim de randamente, sunt dominante în ceea ce priveşte anticipaţiile investitorilor şi temperează dorinţa lor de a-şi asuma riscuri în perioada următoare.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent