♦ „Anul trecut au fost aproape 20.000 de investitori în fiecare lună. În plus, s-au cultivat nişte seminţe care pot arăta foarte frumos în următorii doi-trei-cinci ani“.
Industria de gestionare a activelor din România a continuat să câştige investitori în primele trei luni ale anului, potrivit celor mai recente date ale Asociaţiei Administratorilor de Fonduri, însă piaţa mai are de lucrat la capitolul „active“, consideră Horia Gustă, preşedintele AAF, invitat la prima ediţie de săptămâna aceasta e emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.
„Spre bucuria noastră, piaţa a mers bine în continuare (în T1/2025 – n.r.), adică am reuşit să atragem investitori, ceea ce ne dă speranţa că administratorii de fonduri fac o treabă bună. Din punct de vedere al activelor, întotdeauna avem de crescut, potenţialul nostru fiind mult mai mare – doar că acest potenţial se câştigă greu“, spune Horia Gustă.
Faţă de finele anului trecut, activele administrate de companiile de asset management din România au urcat cu 1,3 mld. lei în T1/2025, ajungând la aproximativ 28 mld. lei. De altfel, aproape toţi administratorii au înregistrat creşteri în intervalul ianuarie-martie, când indicele de referinţă BET s-a apreciat cu 4,7%.
„Valoarea medie a conturilor este cu 5.000 de lei faţă de acum un an şi ceva, ceea ce cred că este sănătos. Vom culege roadele la un moment dat, cu excepţia situaţiei în care vom avea nişte turbulenţe foarte abrupte“, adaugă reprezentantul AAF.
Fondurile mutuale deschise din România – precum BT Maxim, BRD Global şi Raiffeisen Romania Dividend – au încheiat 2024 cu un număr record de 812.000 investitori, mai mare cu 223.000.
„Numărul de investitori se află în creştere nu numai de la începutul anului, însă de doi ani încoace. Anul trecut au fost aproape 20.000 de investitori în fiecare lună. în plus, s-au cultivat nişte seminţe care pot arăta foarte frumos în următorii 2-3-5 ani.“
Accesează BVB Arena și înscrie o companie în al cărei potențial crezi!
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE