♦ „Există riscul ca Fondul Proprietatea, din cei cinci administratori, să aibă trei cu legături cu statul sau propuşi de către stat“.
În cadrul ediţiei din 3 septembrie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi a fost invitat Istvan Sarkany, investitor la Bursa de Valori Bucureşti, care a discutat atât despre portofoliul său investiţional, cât şi despre decizia de a candida pentru o poziţie în Comitetul Reprezentanţilor Fondului Proprietatea (simbol bursier FP).
„Suspiciunea mea a fost că statul vrea să blocheze de tot oferta publică de răscumpărare şi să facă acest lucru prin intermediul ASF şi AGA. M-am uitat şi pe lista de candidaţi la Comitetul Reprezentanţilor acţionarilor şi, chiar dacă nu-mi era clar pe cine reprezintă toţi candidaţii, am văzut că unul era din partea statului, propus de Ministerul de Finanţe“, spune el.
Decizia lui Istvan Sarkany de a reprezenta investitorii de retail ai FP vine la scurt timp după solicitarea surpriză venită din partea acţionarului minoritar Ministerul Finanţelor, care vizează interzicerea răscumpărărilor, propunere care a dus până acum la o scădere de până la 5% a acţiunilor emitentului.
Următoarea adunare generală a acţionarilor Fondului va avea loc în data de 27 septembrie.
„Există riscul ca Fondul Proprietatea, din cei cinci administratori, să aibă trei cu legături cu statul sau propuşi de către stat. În acest caz, tot directoratul ar fi controlat de către ei printr-un vot trei contra doi. Statul, care controlează 11% din acţiuni, ar controla un fond la care restul avem 89%. Noi, acţionarii mici, avem peste 50%.“
Printre acţionarii Fondului Proprietatea se numără Ministerul Finanţelor Publice, fonduri de pensii private (14,5%), investitori de retail şi alţii. MFP a declarat recent că vizează atât conservarea portofoliului actual, cât şi interzicerea răscumpărărilor de acţiuni şi păstrarea/utilizarea numerarului deţinut de companie exclusiv pentru administrarea portofoliului actual şi/sau pentru investiţi.
„Cunoscând foarte multă lume în investiţii, am zis că poate n-ar fi o idee rea să încerc să candidez. Mi-a trecut prin minte şi să propun pe altcineva, fiind acţionar la FP, dar nu prea am mai avut mare marjă de manevră, nici măcar să vorbesc cu cineva să mă propună, să nu vină propunerea din partea mea“, continuă Istvan Sarkany.
FP a încheiat prima jumătate din an cu un profit net de 213 milioane de lei la nivel de grup, faţă de pierderi de 680 de milioane în S1/2023. Pe de altă parte, acţiunile companiei se tranzacţionează în scădere cu 28% de la începutul anului, înregistrând în 2024 cea mai slabă dinamică din structura indicelui de referinţă BET, care afişează în această perioadă un avans de 18%, conform datelor bvb.ro.
„Aşa că am decis să fac pasul acesta şi, până la urmă, investitorii mici merită să aibă un reprezentant în Comitetul Reprezentanţilor FP pentru că, teoretic, suntem majoritari, chiar dacă, practic, suntem fragmentaţi. Este greu să aduni 23.000 de oameni, câţi acţionari are FP, să votăm la unison, dar este foarte important să încercăm“, adaugă investitorul.
Alte declaraţii:
M-am uitat foarte atent cum s-a schimbat acţionariatul Fondului Proprietatea. Dacă la începutul anului, fondurile de pensii şi instituţionalii încă aveau o pondere foarte mare în acţionariat, această pondere a scăzut destul de puternic în acest moment. Fondurile au vândut vreo 12% dacă nu mă înşel sau chiar mai mult din acţiunile deţinute.
Iniţial n-am ştiut exact de ce vând aşa de agresiv. În iunie încă nu era clar investitorilor mici se s-a întâmplat de s-au „supărat“ fondurile de pensii atât de puternic pe FP care, totuşi, a adus de-a lungul anilor randamente foarte bune investitorilor. După aceea, când FP a încercat să facă oferta publică de răscumpărare, a ieşit la iveală că există o ordonanţă de urgenţă pe care aparent n-am citit-o foarte mulţi, inclusiv probabil cei care administrează Fondul, care limitează numărul de acţiuni pe care le poate răscumpăra FP în timpul unui an fiscal.
Pe deasupra, joia trecută a venit Ministerul de Finanţe şi a propus încă un punct pe AGA prin care vrea să blocheze complet distribuirea de numerar către acţionari din partea Fondului, inclusiv răscumpărări şi dividende, aici intrând sub risc şi răscumpărările votate în AGA din aprilie deoarece există un program de răscumpărare început prin aprilie de aproape 1 miliard de acţiuni ale FP.
Prin propunerea aceasta, statul încearcă să blocheze complet operaţiunea, probabil şi oferta publică de răscumpărare dacă ASF-ul mai tărăgănează mult procesul. Am văzut că de două ori s-a amânat deja decizia, o să mai dureze încă 10 zile până mai emite ASF-ul o opinie sau mai cere nişte informaţii de la FP. Deci este posibil să se tragă de timp să se ajungă la AGA.
Pentru că acum putem să votăm inclusiv online, acţionarii care au poate prea puţine voturi ca să merite deplasarea până la AGA sau poate unii nici nu ştiau că au dreptul să voteze şi votul lor să conteze la această decizie de asemenea anvergură, am luat decizia de a încerca să conving lumea să voteze.
Trebuie foarte atent analizate propunerile statului pentru că nu ştim exact în ce ar vrea statul să investească banii pe care vrea să îi blocheze în interiorul Fondului. Dacă ne gândim că FP se tranzacţionează la un discount de peste 40% din valoarea activelor nete, ar trebui să găseşti o investiţie cu un randament de peste 65% ca să obţii ceva asemănător unei răscumpărări, de exemplu.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE