♦ „Explorăm şi alte idei de lansare de ETF-uri regionale. Ideal ar fi să aducem încă un fond în Croaţia şi în România până la finalul anului“ ♦ În acest sens, compania ia în calculul ETF-uri tematice sau sectoriale.
InterCapital Asset Management, cel mai mare administrator independent de investiţii din Croaţia, cu active sub gestiune de circa 500 de milioane de euro, ţinteşte o creştere de până la 20 de milioane de lei a activelor ETF-ului pe care l-a lansat zilele trecute la Bursa de Valori Bucureşti alături de societatea locală de brokeraj Investimental, respectiv InterCapital BET-TRN ETF (ICBETETF), afirmă Ivan Kurtovic, CEO al societăţii cu sediul la Zagreb.
„Este important de spus că, în general, penetrarea serviciilor de gestionare a activelor este foarte scăzută în regiune. Evident, este foarte greu să prevedem viitorul, dar suntem foarte optimişti în ceea ce priveşte perspectivele ETF-ului. Speranţa noastră este să creştem activele cu 15 până la 20 de milioane de euro până la sfârşitul anului“, afirmă Ivan Kurtovic. Prin ETF-ul (exchange trade fund/fond tranzacţionat la bursă) recent listat la BVB, investitorii prezenţi pe pieţele de capital din Croaţia şi Slovenia vor putea lua expunere pe cele 20 de blue chip-uri din structura indicelui BET-TRN, în care sunt incluse dividendele atribuite acţionarilor. InterCapital administrează inclusiv un ETF bazat pe BET listat pe bursele de la Zagreb şi Ljubljana.
„În urmă cu două săptămâni am primit aprobare din partea organelor de reglementare din Croaţia să lansăm încă un ETF care va acoperi obligaţiunile guvernamentale româneşti denominate în euro. Este un plan pe care vrem să îl prezentăm săptămâna viitoare în Croaţia şi apoi să listăm oficial ETF-ul acolo“, continuă CEO-ul. Invitat la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi, ediţia din 30 mai, el adaugă că InterCapital va notifica în curând autorităţile de reglementare din Croaţia pentru a „paşaporta“ acolo produse prezente pe Bursa deValori Bucureşti.
„Nu cunoaştem încă timeline-ul. Explorăm şi alte idei de lansare de ETF-uri regionale. Ideal ar fi să aducem încă un fond în Croaţia şi aici (în România – n.r.) până la finalul anului. Ne gândim la ETF-uri tematice sau sectoriale.“
Cea mai recentă emisiune de titluri de stat Fidelis – de altfel, cea mai mare de până acum, statul împrumutându-se de la populaţie cu 3,2 miliarde de lei – a debutat la finele lunii trecute la BVB. Dobânzile au fost cuprinse între 4% şi 7%.
„Credem că peisajul macro din România, de la evaluările indicilor şi companiilor la PER (raport capitalizare/profit net – n.r.), la care se adaugă dividende atractive, spune că oamenii ar trebui să stea investiţi în asemenea produse, precum ETF-urile, pentru o perioadă lungă de timp. Succesul nostru va depinde de activităţile educaţionale pe care le întreprindem împreună cu partenerii de la Investimental“, mai spune Ivan Kurtovic.
Odată cu lansarea noului fond tranzacţionat la BVB, Investimental, market maker-ul ETF-ului, va oferi clienţilor o reducere a comisionului de tranzacţionare pentru o perioadă nedeterminată. Astfel, investitorii vor putea achiziţiona ETF-ul plătind un comision redus de tranzacţionare de 0,26%, pe lângă comisionul standard ASF de 0,04%.
Anul acesta, indicele BET-TRN afişează o creştere de 17,2%, conform datelor bvb.ro.
Accesează BVB Arena și înscrie o companie în al cărei potențial crezi!
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE