ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Ivan Kurtovic, CEO, InterCapital AM: Vrem să creştem activele noului ETF de la BVB cu până la 20 mil. euro în 2024. Vizăm lansarea în Croaţia a unui fond cu titluri de stat româneşti denominate în euro

31.05.2024, 00:07 Autor: Eduard Ivanovici

♦ „Explorăm şi alte idei de lansare de ETF-uri regionale. Ideal ar fi să aducem încă un fond în Croaţia şi în România până la finalul anului“ ♦ În acest sens, compania ia în calculul ETF-uri tematice sau sectoriale.

InterCapital Asset Management, cel mai mare administrator indepen­dent de investiţii din Croaţia, cu active sub gestiune de circa 500 de milioane de euro, ţinteşte o creştere de până la 20 de milioane de lei a activelor ETF-ului pe care l-a lansat zilele trecute la Bursa de Valori Bucureşti alături de societatea locală de brokeraj Investimental, respectiv InterCapital BET-TRN ETF (ICBETETF), afirmă Ivan Kurtovic, CEO al societăţii cu sediul la Zagreb.

„Este important de spus că, în general, penetrarea serviciilor de gestionare a activelor este foarte scăzută în regiune. Evident, este foarte greu să prevedem viitorul, dar suntem foarte optimişti în ceea ce priveşte perspectivele ETF-ului. Speranţa noastră este să creştem activele cu 15 până la 20 de milioane de euro până la sfârşitul anului“, afirmă Ivan Kurtovic. Prin ETF-ul (exchange trade fund/fond tranzacţionat la bursă) recent listat la BVB, investitorii prezenţi pe pieţele de capital din Croaţia şi Slovenia vor putea lua expunere pe cele 20 de blue chip-uri din structura indicelui BET-TRN, în care sunt incluse dividendele atribuite acţionarilor. InterCapital administrează inclusiv un ETF bazat pe BET listat pe bursele de la Zagreb şi Ljubljana.

„În urmă cu două săptămâni am primit aprobare din partea organelor de regle­mentare din Croaţia să lansăm încă un ETF care va acoperi obligaţiunile guverna­mentale româneşti denominate în euro. Este un plan pe care vrem să îl prezentăm săptămâna viitoare în Croaţia şi apoi să listăm oficial ETF-ul acolo“, continuă CEO-ul. Invitat la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi, ediţia din 30 mai, el adaugă că InterCapital va notifica în curând autori­tăţile de reglementare din Croaţia pentru a „paşaporta“ acolo produse pre­zente pe Bursa deValori Bucureşti.

„Nu cunoaştem încă timeline-ul. Explorăm şi alte idei de lansare de ETF-uri regionale. Ideal ar fi să aducem încă un fond în Croaţia şi aici (în România – n.r.) până la finalul anului. Ne gândim la ETF-uri tematice sau sectoriale.“

Cea mai recentă emisiune de titluri de stat Fidelis – de altfel, cea mai mare de până acum, statul împrumutându-se de la populaţie cu 3,2 miliarde de lei – a debutat la finele lunii trecute la BVB. Dobânzile au fost cuprinse între 4% şi 7%.

„Credem că peisajul macro din România, de la evaluările indicilor şi companiilor la PER (raport capitalizare/profit net – n.r.), la care se adaugă dividende atractive, spune că oamenii ar trebui să stea investiţi în asemenea produse, precum ETF-urile, pentru o perioadă lungă de timp. Succesul nostru va depinde de activităţile educaţionale pe care le întreprindem împreună cu partenerii de la Investimental“, mai spune Ivan Kurtovic.

Odată cu lansarea noului fond tranzacţionat la BVB, Investimental, market maker-ul ETF-ului, va oferi clienţilor o reducere a comisionului de tranzacţionare pentru o perioadă nedeterminată. Astfel, investitorii vor putea achiziţiona ETF-ul plătind un comision redus de tranzacţionare de 0,26%, pe lângă comisionul standard ASF de 0,04%.

Anul acesta, indicele BET-TRN afişează o creştere de 17,2%, conform datelor bvb.ro.

 

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent