ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Marcel Murgoci, Estinvest: Recuperarea de la bursă se face pe fondul unor volume mai mici faţă de perioada de scăderi consistente. Mai sunt probabil cumpărători care nu sunt convinşi

13.12.2024, 00:05 Autor: Tibi Oprea

 Volatilitatea ridicată a creat un teren propice pentru speculatori.

Bursa de Valori Bucureşti a înregistrat în ultimele cinci şedinţe o recuperare destul de rapidă prin prisma evoluţiei indicilor, în unele cazuri peste cotaţiile înregistrate înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, iar toată volatilitatea creată de haosul electoral a creat un teren favorabil pentru speculatori.

„Remarc faptul că această recu­perare se face pe fondul unui volum mai mic de tranzacţionare faţă de perioada în care au fost scăderi consistente, dar chiar şi aşa, există totuşi un volum mai mare faţă de acum două-trei săptămâni. Aşadar, mai sunt probabil cumpărători care poate nu sunt convinşi de ceea ce se va întâmpla în perioada imediat urmă­toare şi încă aşteaptă eveni­mente, ştiri care să îi determine să intre sau să nu intre, bineînţeles, pe piaţă“, a spus Marcel Murgoci, di­rector de tranzacţionare al Estinvest, în emisiunea ZF Deschiderea de astăzi.

Indicele de referinţă BET s-a apreciat cu 7,5% într-o săptămână. Brokerul spune că este posibil să mai asistăm la corecţii în perioada următoare, întrucât piaţa rămâne în continuare sensibilă la evenimentele politice.

„Să nu uităm că nu avem încă un guvern, o coaliţie formată, nu există ceva cert, sunt negocieri în derulare. Apar ştiri cu privire la faptul că aceste negocieri merg destul de bine, sunt lucruri pozitive şi acestea au impact la fel de pozitiv în piaţă, dar orice ştire negativă ar putea să se vadă şi în mersul indicilor bursieri. Încă mai sunt zile până la sfârşitul anului şi se pot întâmpla destul de multe. Parlamentul este convocat pe data de 20 decembrie”, adaugă Murgoci.

 

Ce a mai spus Marcel Murgoci în timpul emisiunii:

Este posibil să vedem noi corecţii în perioada următoare, întrucât în continuare piaţa rămâne sensibilă la evenimentele politice. Să nu uităm că nu avem încă un guvern, o coaliţie formată, nu există ceva cert, sunt negocieri în derulare. Apar ştiri cu privire la faptul că aceste negocieri merg destul de bine, sunt lucruri pozitive şi au un impact la fel de pozitiv în piaţă, dar orice ştire negativă ar putea să se vadă şi în mersul indicilor bursieri. Încă mai sunt zile până la sfârşitul anului şi se pot întâmpla destul de multe. Parlamentul este convocat pe data de 20 decembrie.

Investitorii ar trebui în primul rând să fie cât mai aproape de piaţă şi cât mai la curent cu ştirile în fiecare zi. Pot să aibă o atitudine optimă în raport cu ceea ce se întâmplă în afara pieţei, pentru că momentul de faţă emitenţii nu mai au ce să ne arate, nu mai aşteptăm datele financiare. Abia la sfârşitul lunii ianuarie şi toată luna februarie, în baza raportărilor şi faţă de ceea ce s-a întâmplat în anii anteriori, investitorii pot face calcule cu privire la posibile rate de distribuire de dividende şi să anticipeze comportamentul emitentului.

În continuare investitorii şi noi mizăm pe emitenţii obişnuiţi în ceea ce priveşte distribuirea de dividende. Aici mă refer la sectorul energetic, la sectorul financiar. În primul rând vizaţi emitenţii majoritar de deţinuţi de către stat, întrucât legislaţia îi obligă să acorde cel puţin 50% din profit sub formă de dividende. Bineînţeles că luăm în calcul şi modul cum s-au comportat anterior şi putem presupune că ar putea avea acelaşi tip de comportament, dar nu ştim dacă statul va solicita mai mult de 50%, dacă se va opri la valoarea de 50% sau poate, în anumite cazuri, să ceară dividend mai mic faţă de 50%.

2025 va fi un an provocator. Un element esenţial este bugetul anual, ce ar putea să conţină şi cum ar impacta economia. Acest buget ar putea într-adevăr să aducă elemente care să impacteze bugetele emitenţilor pe anul 2025. Trebuie avut în vedere cum va action BNR în raport cu bugetul propus pentru 2025, dacă va mai exista posibilitatea ca cursul leu/euro să fie menţinut la nivelul acesta, dacă cumva ar putea să existe o relaxare a politicii monetare. Cred că vom putea percepe această informaţie din primul trimestru al anului viitor.

 

 


BVB Research Hub, https://bvbresearch.ro/ este platforma creată și susținută de Bursa de Valori București (BVB) unde investitorii pot accesa rapoarte de analiză fundamentală despre companiile listate la BVB, materiale informative și educaționale despre piețele de capital și date ESG.

Aceste rapoarte ajută la o înțelegere mai amănunțită a aspectelor cheie care influențează evoluția companiilor listate la BVB și îi ghidează pe investitori să ia decizii informate despre viitoarele lor investiții.

Accesează BVB Research Hub și descoperă informații utile și actualizate despre piața de capital din România și dinamica economică a principalelor companii locale!
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent