♦ Interesul pentru fondurile cu expunere pe acţiuni, mai scăzut în a doua jumătate a anului ♦ Evoluţia vine în corelaţie cu „lichiditatea mai scăzută pe care o vedem în ringul bursier“, spune CEO-ul.
Fondurile mutuale concentrate pe instrumente cu venit fix, precum titluri de stat şi obligaţiuni corporative, au prins tracţiune în ultima perioadă datorită randamentelor atractive şi volatilităţii scăzute pe care acestea le prezintă, spune Mihai Purcărea, CEO al BRD Asset Management, cel mai mare administrator de investiţii din România.
„Dacă mă refer specific, la noi, am văzut un interes foarte bun al clienţilor pentru fondurile de obligaţiuni, în special cele cu un orizont scurt de investiţii, care sunt pretabile pentru zona de cash management şi de gestionare a lichidităţilor, unde interesul a fost destul de pronunţat“, afirmă el.
Potrivit datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România (AAF), cele mai performante zece fonduri deschise locale de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix, ale căror active reprezintă circa 40% din întreaga categorie, au livrat randamente cuprinse între 8,7 % şi 13,2% între septembrie 2023 şi septembrie 2024, peste rata inflaţiei de circa 5%.
„Dacă vrem un produs cu volatilitate redusă, putem obţine un randament destul de decent şi peste rata inflaţiei, adică să câştigăm şi în termeni reali, ceea ce nu s-a întâmplat cu mult timp în urmă, când inflaţia era mult prea mare decât ce puteam încasa în perioade scurte de timp“, continuă Mihai Purcărea.
Şeful companiei de gestionare a investiţiilor, cu active în valoare de 5,8 miliarde de lei, a fost invitat la ediţia din 5 noiembrie a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea este transmisă zilnic, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul poate fi ascultat pe Spotify.
„Sunt produse cu volatilitate extrem de mică, destul de predictibile din punct de vedere al performanţei. Pe produsele care au în componenţă acţiuni, interesul a continuat să fie destul de bun, însă un pic mai scăzut decât la începutul anului, când era un interes foarte puternic ? în corelaţie cu lichiditatea mai scăzută pe care o vedem în ringul bursier.“
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE