♦ „În general, pieţele sunt volatile prin definiţie. Ajută să avem o perspectivă un pic mai lungă“ ♦ Momentele de corecţie bine-venite în contextul în care pieţele acumulează uneori prea multă presiune ♦ Când unii se panichează, alţii caută oportunităţi.
Mihai Purcărea, CEO al BRD Asset Management, cel mai mare administrator de fonduri mutuale din România, consideră că, în pofida scăderilor şi volatilităţii din ultima săptămână, perspectivele Bursei de Valori Bucureşti rămân favorabile, notând în acest sens evaluările atractive ale companiilor listate.
„Este posibil ca după alegerile din România să vedem anumite modificări pe taxe şi impozite. Am văzut că deficitul este unul destul de ridicat şi modul în care se vor face aceste ajustări este posibil să influenţeze o parte din companiile listate. Eu însă continui să fiu optimist cu privire la bursa locală“, spune el.
Deşi aproape toţi indicii de la BVB sunt pe minus în ultima lună, BET-TR – care include dividendele atribuite investitorilor – afişează un randament de 24% în 2024, perioadă în care multiple companii din structura sa au marcat noi maxime istorice, iar politicile de dividende ale principalilor emitenţi listaţi au rămas stabile. Pe deasupra, dinamicile înregistrate de indicii bursieri locali continuă să se încadreze peste evoluţiile afişate de marile pieţe din vestul Europei şi Statele Unite.
„Preţurile acţiunilor au crescut destul de mult, dar pe de altă parte, dacă ne uităm strict la evaluări, ele nu sunt foarte mari faţă de pieţele mature. Sunt companii americane cu multiplii de 40 x vânzările. Acolo, o corecţie ar putea duce foarte uşor la pierderea a 50% din valoare. La noi, marea majoritate a companiilor se tranzacţionează la 12-13-15 x profitul, nu vânzările, deci o corecţie ar fi limitată.“
Reprezentantul BRD AM – companie cu active în valoare de peste 5 miliarde de lei sub gestiune – a fost invitat la ultima ediţie de săptămâna trecută a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea este transmisă de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul poate fi ascultat pe Spotify. „Mai degrabă ne-am obişnuit noi cu o volatilitate foarte mică, ceea ce nici asta nu este normal. Faptul că nu vedem fluctuaţii mari nu este neapărat o normalitate. în general, pieţele sunt volatile prin definiţie. Ajută să avem o perspectivă un pic mai lungă, nu neapărat să ne raportăm la ce s-a întâmplat în ultimul timp“, afirmă Mihai Purcărea.
Un cumul de factori a stat la baza scăderii înregistrate lunea trecută de BET, 3,6%, cea mai mare din decembrie 2022. De notat în acest sens datele economice slabe din Statele Unite, corecţiile din industria tech, aprecierile înregistrate de yenul japonez, care au dus ulterior la scăderi puternice pe bursa de la Tokio, cât şi potenţiala escaladare a conflictelor din Orientul Mijlociu.
Cum ar trebui să reacţioneze investitorii în astfel de momente?
„Este bine de multe ori să nu facem nimic cu acest gen de panică, să încercăm să înţelegem. Dacă reacţionăm la un moment de panică, s-ar putea să fie destul de nepotrivit pentru că nu înţelegem tot contextul. Cine a vândut luni la minus 10-12% a avut ghinion curat pentru că următoarea zi a fost plus 10%. Ar fi făcut o greşeală imensă dacă ar fi reacţionat emoţional fără să aibă poza completă“, spune CEO-ul BRD AM.
După scăderea din 5 august, indicele de referinţă BET s-a apreciat cu 0,65% marţi şi cu 0,7% miercuri, urmând să coboare cu 0,65% în a patra şedinţă de tranzacţionare a săptămânii trecute. Vineri după-amiază, benchmark-ul era pe plus cu 0,05%, ducând dinamicile din 2024 şi din ultimele 12 luni la 16,4%, respectiv 37,6%.
„Cred că momentele de genul acesta sunt şi benefice pentru că lasă să iasă un pic de presiune din sistem. Sunt anumite momente în care presiunea se acumulează, anumite poziţii devin un pic excesive şi, fără astfel de momente în care vedem lichidări, presiunea ar continua să se acumuleze şi poate să ducă la ceva mult mai violent şi de durată.“
De altfel, faptul că într-o zi este nevoie de lichidări forţate în piaţă ajută deseori piaţa de capital pentru a avea o evoluţie mai sănătoasă pe termen lung., continuă Mihai Purcărea, adăugând că investitorii cu strategii bine definite pot identifica mult mai uşor oportunităţi de intrare sau acumulare pe anumiţi emitenţi.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE