Milan Pruşan, country head România, Goldman Sachs Asset Management, administrator cu active de 4,5 mld. lei pentru circa 30.000 de investitori, spune că în ultimele săptămâni volatilitatea pe piaţa de capital a atins cote extreme de ridicate din cauza incertitudinii economice şi astfel nivelul încrederii investitorilor a scăzut.
S-a văzut asta pe cotaţiile acţiunilor la Bursa de Valori, acolo unde indicele BET a scăzut în ultima săptămână din noiembrie cu 6% iar 10 mld. lei s-au evaporat din capitalizare, dar şi pe dobânzile la care se împrumută statul român în sensul în care, aşa cum remarcă Pruşan, piaţa de obligaţiuni din România a evoluat contrar celei din Europa: aici dobânzile au urcat, iar afară au scăzut.
„Suntem într-o perioadă extrem de volatilă, cu nivel de emoţie ridicat la nivelul pieţei de capital din ţara noastră de într-un context deosebit faţă de de restul pieţelor europene“, a spus el la ZF Deschiderea de Astăzi, ediţia 6 decembrie 2024. Emisiunea integrală poate fi urmărită pe ZF.ro, facebook şi youtube ZF şi pe canalul de Spotify al Ziarului. „De câteva săptămâni, volatilitatea a atins cote extrem de ridicate şi din păcate, nivelul încrederii investitorilor a scăzut. S-a tranzacţionat foarte mult emoţional, iar volumele nu au fost neapărat unele scăzute şi este o situaţie destul de complicată.“
Pruşan a vorbit la emisiune despre cele două mari clase de active care reacţionează la orice mişcare de pe scena politică: obligaţiuni şi acţiuni. Cum se văd lucrurile pe obligaţiuni? „Este ceva tensiune pe piaţa de instrumente cu venit fix, care tradiţional este tranzacţionată de către investitori instituţionali. Aceştia încearcă să includă în preţ factori care sunt greu de estimat economic din perspectivă politică în ultimele săptămâni. Investitorii caută stabilitate şi caută predictibilitate, iar când vorbim de instrumente cu venit fix ele se tranzacţionează în strânsă legătură cu contextul macroeconomic al ţării noastre şi perspectiva unor evoluţii ulterioare. ştiind că avem o ecuaţie în care două mari necunoscute erau prezente - deficitul bugetar şi deficitul comercial, aveam şi inflaţia, care are un trend descendent, însă pare că a fi uşor blocată în jurul lui 5% un nivel superior celui aşteptat de către Banca Naţională, acum avem o necunoscută în plus.“
Cea legată de stabilitatea politică şi din perspectiva formării unui nou guvern, spune Pruşan, care ar trebui să adreseze toate problemele menţionate mai devreme şi automat investitori au devenit ceva mai precauţi şi da, au aşteptări de randamente ceva mai ridicate din partea ţării noastre, deci automat plata unui cost de împrumut mai ridicat.
„Din fericire, volumele tranzacţionate nu sunt extrem de ridicate, însă s-au aprins mai multe becuri de alarmă, ca să spun aşa, din această din această perspectivă şi lucrul ăsta s-a văzut şi în performanţa pieţei de obligaţiuni româneşti în ultimele 3-4 săptămâni ea evoluând contrar cu principalele pieţe de obligaţiuni din regiune şi şi din Europa. Practic, în Europa dobânzile au scăzut, pe când în ţara noastră dobânzile au crescut destul de mult“.
În ultimele zile, randamentele titlurilor de stat pe 10 ani – costurile la care se împrumută statul român – s-au apreciat şi la un moment dat au atins şi maximul din ultimele 20 de luni pe fondul unei presiuni la vânzare în timp ce percepţia de risc a urcat brusc.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE